REPORTAGE | Katwijk met bibberende benen langs Kozakken Boys

Na zes wedstrijden zonder overwinning hield Katwijk tegen Kozakken Boys eindelijk weer eens de drie punten op De Krom. De oranjehemden hadden vrijwel de gehele wedstrijd de controle, maar kregen, naarmate de tijd vorderde en de voorsprong minimaal bleef, steeds meer de bibbers in de benen. Nadat doelman Andre Krul in de absolute slotfase met een prachtige redding zijn doel schoon hield, schoot Tim Freriks de Krombewoners uiteindelijk in veilige haven: 2-0.

Met die redding in de 93e minuut besloot de doelman van de Krombewoners een bizarre week vol plotwendingen met een happy end. Op dinsdagavond was Krul nog de schlemiel, nadat hij in de 86e minuut niet vrijuit ging bij de gelijkmaker van Spakenburg. Het morrende thuispubliek had weinig tot geen boodschap aan het feit dat voorafgaand aan die goal wel meer spelers niet thuisgaven en liet in niet mis te verstane woorden weten wat zij van de prestaties van hun keeper vonden. Op de training twee dagen later werd al duidelijk dat Krul tegen Kozakken Boys zijn basisplaats zou kwijtraken aan tweede doelman Timon Fikkert, maar nog diezelfde avond ging een streep door die plannen omdat de jonge goalie geblesseerd de training moest verlaten.

Emotionele achtbaan

Tegen Kozakken Boys startte Krul, na een weekje in de emotionele achtbaan, dus toch in de basis bij de koploper. De ploeg van Anthony Correia loopt na zes moeizame wedstrijden zonder overwinning toch al niet over van het zelfvertrouwen en daar is wereldreiziger Krul één exponent van. De goalie moest voor rust één keer echt handelend optreden en oogde, net als de rest van zijn ploeg, bij tijd en wijle wat onzeker en twijfelachtig, maar sloot diep in blessuretijd het ritje in de emotionele achtbaan af als een herboren doelman, die eindelijk weer eens belangrijk was voor zijn ploeg.

Sfeer

Het gebeurde allemaal in een wedstrijd die Katwijk in grote delen controleerde, maar nooit echt imponeerde. Een van de mooiste momenten van de openingsfase was niet eens een actie op het veld, maar langs de lijn. Kort na de aftrap besloot de veiligheidsorganisatie van Katwijk dat het uitvak wel open kon en kwamen de fanatieke supportersgroepen van beide clubs naast elkaar te staan. Die keuze pakte goed uit voor de echte amateurvoetbal-sfeer: fanatiek de eigen favorieten aanmoedigen en gezamenlijk een biertje drinken.

Tijdens de wedstrijd was het de Katwijkse aanhang die als eerste kon juichen. Na een goed kwartier blokkeerde Jeffrey van Nuland een schot, maar zag hij tot zijn eigen ontsteltenis dat de bal via de eerste paal in het doel caramboleerde: 1-0. Na de openingstreffer zocht de thuisploeg geduldig naar mogelijkheden om de score uit te breiden, maar behoudens twee grote kansen voor Robbert Susan en een aantal mogelijkheden om te schieten kwam de thuisploeg eigenlijk niet. Aan de andere kant gaf de defensie, onder leiding van de van een blessure teruggekeerde Kay Blokland, nauwelijks iets weg. Kozakken Boys probeerde wel om het Katwijk moeilijk te maken, maar dat lukte geen moment. Totdat het einde van de wedstrijd naderde en de minimale voorsprong ervoor zorgde dat de thuisploeg de bibbers in de benen kreeg.

Va banque

De bezoekers gingen va banque spelen en zochten met opportunistisch spel nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Dit leidde niet eens tot heel veel kansen, maar zorgde er wel voor dat Katwijk steeds zenuwachtiger begon te spelen. Waar de Krombewoners in de eerste seizoenshelft er patent op hadden om in de slotfase te profiteren van de ruimte die een tegenstander moest laten en de wedstrijd in het slot te gooien, waren ze nu blij dat de überhaupt weggewerkt kon worden en werd het balbezit steeds slordiger en kortstondiger. Daarnaast gaf de oranje defensie steeds makkelijker vrije trappen en corners weg en juist die stilstaande momenten zorgden voor zenuwachtige momenten, zowel binnen het veld als langs de lijn.

Wederopstanding

De angst dat in de slotfase die ene bal goed zou vallen voor Kozakken Boys kwam ver in blessuretijd uit, de angst dat dan ook de gelijkmaker zou vallen, werd door een formidabele redding van Andre Krul weggenomen. Sven van Ingen kon na een hoekschop volledig vrij de bal inkoppen, maar in plaats van de rol van hoofdrolspeler bij de gelijkmaker, werd het een bijrol in de wederopstanding van Andre Krul, een heldenepos na een week vol drama.

Kort daarna lukte het Katwijk om te profiteren van de ruimte en schoot Tim Freriks de Krombewoners naar 2-0 en in veilige haven. Zelden zal een koploper zo opgelucht zijn geweest na een thuisoverwinning tegen een ploeg uit het rechterrijtje, maar veelzeggend was het wel. Het dal van zes wedstrijden zonder overwinning werd verlaten, met dank aan een cruciale redding van één van de meeste bekritiseerde spelers uit die periode.