Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Kozakken Boys geeft Excelsior Maassluis geen schijn van kans

Kunnen de goede resultaten in de oefencampagne ook voortgezet worden in de competitie? Dat vroeg men zich bij zowel Kozakken Boys als bij Excelsior Maassluis af. De ploeg uit Werkendam moest bijna met een nieuw elftal aan het nieuwe seizoen beginnen terwijl het team van trainer Dogan Corneille (dit seizoen aan zijn vijfde jaar begonnen bij de Tweede Divisionist uit Maassluis) in vergelijk met het vorige seizoen niet al te veel mutaties kende.

De opponenten in de oefencampagne waren bij Excelsior Maassluis op papier van iets meer kwaliteit dan bij Kozakken Boys. Maar dat zegt allemaal niets, zo bleek tijdens de seizoen opening op Sportpark de Zwaaier in het Brabantse Werkendam.

Het aanwezige publiek moet zich ongetwijfeld verbaasd hebben want zij zagen dat de Boys een complete metamorfose hadden ondergaan in vergelijk met de nacompetitie van het vorige seizoen. Logisch ook want trainer Scott Calderwood toonde het Werkendamse publiek een elftal met niet minder dan een achttal nieuwe gezichten, maar wat wellicht nog veel belangrijker was: hij liet een elftal opdraven dat vocht voor elke meter,  de strijd aan wilde gaan maar bovenal knokte van de eerste tot en met de laatste minuut. Dat niet alles vlekkeloos verliep was vanzelfsprekend, maar de vonken sprongen er in ieder geval wel van af, hetgeen het publiek kon waarderen. Excelsior Maassluis keek er naar en was met name in de eerste 45 minuten totaal niet bij machte ook maar iets terug te doen.

Veel nieuwe gezichten….
In de basis bij de Boys op doel de van ASWH overgekomen Bryan Janssen en Fabian Korporaal. Lowie van Zundert kwam over van Spakenburg. Van TOP Oss kwam over Giovanni Büttner, de beoogde opvolger voor de naar NAC vertrokken Thomas Marijnissen terwijl Kevin Vermeulen FC Dordrecht verruilde voor Kozakken Boys. Excelsior Maassluis zag doelman Jean Paul van Leeuwen vertrekken naar Katwijk. Daarvoor in de plaats kwam Tom Boks , de laatste twee seizoenen uitkomend voor derdeklasser Schipluiden terwijl topscorer Vincent van den Berg stopte maar gelukkig behouden bleef voor Excelsior Maassluis. Hij is nu assistent-trainer.

Voortvarende start Kozakken Boys
De thuisclub startte voortvarend. Al na vier minuten had Lowie van Zundert de openingstreffer op de schoen maar hij miste. In de 11e minuut schreeuwde iedereen die maar enigszins rood-wit gezind was om een strafschop toen Calvin Tureaij in hun ogen  de bal met zijn arm beroerde. Scheidsrechter Teuben had er echter een andere kijk op en wilde van geen strafschop weten. Toen de ploeg uit Maassluis de teugels wat liet vieren was het wederom van Zundert die een uitstekende kans kreeg. Nu was de paal echter de sta-in-de-weg. Een kanonskogel van Gwaeron Stout ging enkele meters naast terwijl een afstandsschot van Kevin Cornet een gemakkelijke prooi werd voor doelman Boks. Het eerste echte wapenfeit van Excelsior Maassluis zijde viel te noteren in de 33e minuut toen Nino Noordanus het eerste schot loste op het doel van Bryan Janssen. Het resultaat: ver over. Toen iedereen zich al min of meer had verzoend met een brilscore bij rust; viel in de blessuretijd toch de verdiende openingstreffer. Het was Büttner die Boks voor het eerst liet vissen(1-0). 

Na de thee geen wissels bij Kozakken Boys; wel 3 wissels bij Excelsior.
Nino van den Beemt, Dave van Delft en Calvin Tureaij bleven in de kleedkamer terwijl Redouan Omar Ouali, Omar El baad en Giavanni Da Fonseca daarvoor in de plaats kwamen. Met name de inbreng van Redouan Omar Ouali was een duidelijk verbetering. Er kwam meer lijn in het spel zonder echter echt gevaarlijk te worden. Ondertussen ging Kozakken Boys lustig door met scoren. In de 55e minuut brak Lowie van Zundert door; ging niet voor eigen succes maar legde de bal panklaar voor de voeten van Büttner die zijn tweede treffer deze middag aan liet tekenen(2-0). Nadat Uguar Altintas het houtwerk nog een keer raakte was het rond de 70e minuut wederom juichen op de Zwaaier toen Büttner zijn competitiedebuut optimale glans gaf door op aangeven van Fabian Korporaal nummer 3 achter Boks te schieten(3-0).

Een publiekswissel was de beloning voor de snelle vleugelspeler die zowel op links als op rechts ingezet kan worden. De laatste 20 minuten werd er nog aardig gewisseld. Bij Excelsior Maassluis kwamen Bram Wennekers en Carlito Fermina in het veld voor Pieter Langedijk en Nino Noordanus terwijl bij de Boys  Stephan Warmolts, Johnny Lommers, Lars Hutten en Rick Mulder nog speelminuten mochten maken, waarbij Hutten in de 80e minuut nog een  beste kans op 4-0 kreeg. Zijn schot ging echter over, waardoor het bij 3-0 bleef; een uitslag waar niets op af te dingen viel.