REPORTAGE | Sterke eerste helft nipt genoeg voor Groesbeekse driepunter

De Treffers is het seizoen uitstekend begonnen. In de eerste wedstrijd van het seizoen mochten de Groesbekers meteen drie punten noteren tegen titelkandidaat AFC. Een uitstekende start voor nieuwe trainer Leeroy Echteld, die zijn ploeg vooral in de eerste helft het mes op de Amsterdamse kelen zag zetten. Door één goal van debutant Willem den Dekker (overgekomen van VV Gemert) en één benutte strafschop van Brian Campman verschafte de thuisploeg zich al snel een comfortabele marge waar een tam AFC, ondanks een hectisch slotoffensief, niet meer overheen kon komen. Ook een fraaie vrije trap van verdediger Dalian Maatsen betekende niets meer dan slechts de aansluitingstreffer. Eindstand: 2-1.

Een nieuw seizoen, een nieuwe kans. Het had zomaar een spreuk kunnen zijn die bij de lokale Xenos op een tegeltje te koop was. Het is natuurlijk een enorm cliché, maar toch voelden beide ploegen dat dit seizoen iets anders moet brengen dan het vorige. Zowel AFC als De Treffers kenden een teleurstellend seizoen, waarin de doelstellingen die je bij deze clubs mag verwachten, zeker niet werden behaald. AFC was al snel uitgespeeld in de race om de titel en De Treffers moest zich tot op het laatste moment nog zorgen maken over het spelen van eventuele degradatie play-offs. Zaterdag was dan ook een frisse- nieuwe start waarin het vorige seizoen definitief achter de rug lag en de focus weer volledig op seizoen 2022/2023 kon liggen. Beide ploegen traden aan met een nieuwe trainer. Bij De Treffers staat dit seizoen de 53-jarige Amsterdammer Leeroy Echteld aan het roer en bij AFC heeft Benno Nihom het vertrouwen gekregen. Nihom, 35 jaar, was vorig seizoen nog hoofdtrainer van AFC Zaterdag 1 en degradeerde daarmee naar de Tweede Klasse. Dit jaar heeft Nihom echter een compleet andere missie. Hij moet AFC weer in de nek van Katwijk gaan laten ademen en als je de selectie die hij daarvoor beschikbaar heeft bekijkt, lijkt falen ook geen optie. Op papier is AFC dé ploeg die Katwijk van de zevende ster moet gaan afhouden.

Nihom kon bij zijn debuut als hoofdtrainer nog niet beschikken over o.a. aanvoerder Milan Hoek en eerste keeper Patrick Zonneveld. Zij zaten, met een aardige delegatie andere afwezige spelers, op de tribune. Desondanks kon de coach gewoon een zeer sterk elftal op de been brengen waarin o.a. routiniers Kevin Visser & Melvin Platje een plaatsje hadden weten te bemachtigen. De ex-profs zijn dit seizoen nieuwe gezichten op Sportpark Goed Genoeg en moeten met hun ervaring het cement tussen de luxe stenen vormen. Nihom koos in zijn eerste wedstrijd meteen gekozen voor een ander systeem dan het 4-3-3 waarin de Amsterdammers meestal in actie kwamen. Tegen De Treffers speelden de Amsterdammers in een 5-3-2-formatie (of 3-5-2, het is maar net hoe je het wil noemen) waarin Kevin Visser samen met Kenny Teijsse en Gévero Markiet het hart van de defensie vormden. Voorin stonden Platje en aanvoerder Raily Ignacio samen opgesteld en moesten zij de Amsterdamse doelpuntenproductie voor hun rekening nemen. Bij De Treffers weinig echte veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Echteld hield voornamelijk vast aan de zelfde namen als zijn voorganger en ook het 4-3-3-systeem werd gehandhaafd. Willem den Dekker en Oussama Bouyaghlafen waren de nieuwe gezichten op Sportpark Zuid. Zij kwamen respectievelijk over van VV Gemert en Almere City FC en moeten voornamelijk de linkerkant van de Groesbekers van hun creativiteit voorzien. Ook was er (uiteraard) een basisplek voor Robin Janssen. De 35-jarige verdediger/middenvelder kende zaterdag een speciale dag, want hij speelde zijn 350e wedstrijd voor zijn club. Voorafgaand aan de wedstrijd werd Janssen daarom in het zonnetje gezet en was er vuurwerk om deze bijzondere mijlpaal te vieren.

Janssen zag zijn ploeg bijzonder scherp aan de wedstrijd beginnen en kon al vroeg in de wedstrijd de eerste seizoenstreffer, en dus de voorsprong, bejubelen. De Treffers had al een paar corners mogen nemen en deze leverden telkens dreiging op. AFC-keeper Gijs van Zetten oogde niet heel overtuigend bij deze situaties en in de zesde minuut werd dit de Amsterdammers dan ook fataal. De keeper verwerkte de hoge bal niet optimaal en bokste deze in de voeten van de afwachtende Willem Den Dekker. De middenvelder twijfelde niet en zette in een keer zijn slof tegen de bal. Op deze poging van Van Zetten kansloos en daarmee was de vroege achterstand van AFC een feit. De Amsterdammers leken nog niet lekker in de wedstrijd te zitten en lieten zich telkens afbluffen door de scherpe thuisploeg. De Groesbekers wonen bijna elk duel en zaten overal scherp bij. Dit verhinderde dat AFC in hun spel kon komen en daarmee werd elk gevaar al vroeg de kop in gedrukt. Op de momenten dat er wel gevaar dreigde te komen, werd de thuisploeg gered door het arbitrale kwartet. Na tien minuten leek Melvin Platje zijn eerste goal in de Tweede Divisie te mogen aantekenen, maar de spits deed dit in buitenspelpositie waardoor dit feestje niet doorging. Even later leek AFC recht te hebben op een strafschop na een handsbal in de zestienmeter van de thuisploeg, maar scheidsrechter Jorn te Kloeze vond dit niet opzettelijk en legde de bal daarom niet op de stip. Buiten dit zojuist benoemde gevaar van Amsterdamse kant, was er eigenlijk geen vuiltje aan de Groesbeekse lucht te bekennen. De thuisploeg was de baas op eigen veld en AFC speelde maar een zeer beperkte bijrol in deze wedstrijd. Het enige wat De Treffers zich mocht aanrekenen was dat het weinig écht grote mogelijkheden creëerde. De grootste kansen kwamen via linksback Rick Wouters (afstandsschot) en Brian Campman (poging in het zijnet), maar dit vormde geen direct werk voor keeper Van Zetten. Zijn collega aan de andere kant, Niels Kornelis, had een zeer comfortabele eerste helft. Als je als keeper de namen Raily Ignacio en Melvin Platje op papier ziet staan, dan kan je er meestal van uit gaan dat je geen rustige middag krijgt, maar beiden kwamen amper in het spel voor en zaten in de tang bij de verdedigers van De Treffers.

AFC leek de schade dus beperkt te kunnen houden, maar vlak voor rust ging het tóch weer mis. Oussama Bouyaghlafen werd in de zestien neergebracht door Cody Claver en Te Kloeze wees nu wél naar de stip. Brian Campman pakte deze mogelijkheid met beide handen aan en verschalkte Van Zetten met een simpele schuiver in de andere hoek. Zo stond die comfortabele 2-0-voorsprong alsnog voor rust op het bord en was daar eigenlijk maar weinig op aan te merken. AFC was geen schim van de ploeg die je mag verwachten en kon, door een sterk spelend De Treffers, totaal niet in de wedstrijd komen. Meteen werk aan de winkel voor Benno Nihom en zijn staff.

Na rust leek AFC weer wat meer grip op de wedstrijd te krijgen en deed De Treffers een stapje terug. De Treffers zag dat jubilaris Robin Janssen in de rust gewisseld moest worden door een neusblessure en had Bryan Sirvania voor hem in de plaats gezet. Sirvania kende een sterke invalbeurt en liet in zijn eerste duel met Melvin Platje meteen zien met wie de ex-prof van o.a. FC Volendam en De Graafschap te maken had. Sirvania speelde fel en zat telkens overal goed tussen. AFC had wat meer controle over de wedstijd herwonnen en liet zich wat meer zien op de vijandige helft. Ook het inbrengen van Splinter de Mooij voor Noa Benninga zorgde voor wat extra creatieve impulsen waardoor De Treffers hun dominantie van de eerste helft eigenlijk niet meer kon opleggen. De grootste kans kwam echter wel weer op naam van de thuisploeg en het was Campman die bijna voor zijn tweede van de middag mocht tekenen. De middenvelder slingerde een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld de zestien in en zag hoe deze bal uiteindelijk op de verre paal belandde. Opnieuw zag Van Zetten er niet zeker uit met hoge ballen en mocht hij van geluk spreken dat het aluminium de definitieve nekslag van AFC voorkwam. De marge bleef hierdoor slechts twee en zodoende was AFC nog volledig in de race om zich terug in de wedstrijd te knokken.

Vijf minuten voor tijd had AFC dan eindelijk waar het al zo lang op zoek naar was; de aansluitingstreffer. Deze kwam zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht vallen, want een vrije trap van rechtsback Dalian Maatsen (vanaf een meter of 35) waaide zomaar over alles en iedereen de verre hoek in en was de aanzet tot een hete slotfase waarin AFC alles op alles zette om nog een gelijkspel te forceren. Inmiddels was de boomlange verdediger Tim Linthorst als pinchhitter ingebracht en was het alle hens aan dek voor de thuisploeg. Het werd een chaotische slotfase waarin kopballen van Teijsse en Ignacio nog van de lijn werden gehaald, maar De Treffers bleef overeind. Het eindsignaal van Te Kloeze werd dan ook met veel gejuich ontvangen, want de eerste driepunter van het seizoen voor De Treffers was een feit. Een wedstrijd waarin de thuisploeg op basis van de eerste helft de driepunter zeker verdiende, maar AFC nog bijna in de allerlaatste minuten een puntendeling afdwong. Het goede slot van de wedstrijd van AFC mocht niet baten en daarmee startten de Amsterdammers meteen met een domper aan het nieuwe seizoen. Volgende week kans op eerherstel, wanneer Ijsselmeervogels naar de hoofdstad afreist. De Treffers mag naar sportpark Dijkpolder, waar Excelsior Maassluis de gastheer is.