REPORTAGE | Noordwijk blijft lastige hobbel voor Rijnsburgse Boys

Meer dan dertien jaar geleden won Rijnsburgse Boys voor het laatst op eigen terrein van buurman Noordwijk. Hoewel in die lange periode dit affiche niet elk jaar op de kalender stond, blijft het een feit dat Noordwijk altijd een taaie hindernis op de Middelmors is voor de Rijnsburgers. Ondanks het feit dat Rijnsburgse Boys vijf duels op rij gewonnen had en dus in de winning mood was, lukte het zaterdagmiddag wederom niet om in de bollenderby te winnen. De uiteindelijke 2-2 eindstand was wel een terechte. Heel kort door de bocht: Noordwijk de eerste helft beter en Rijnsburg in de tweede helft. Zoals zo vaak dus een wedstrijd met twee gezichten.

Rijnsburgse Boys trad aan in de succesvolle opstelling van de voorgaande wedstrijden, maar ook met dezelfde speelstijl, namelijk iets meer terugzakken en trachten gevaarlijk te worden in de omschakeling. Een tactiek die uitstekend werkte tegen Katwijk of Hardenberg, maar tegen Noordwijk niet het gewenste effect had. Noordwijk, misschien wel de beste ploeg als team zijnde, hanteert namelijk min of meer hetzelfde spelletje en gooit daar bovenop nog een dosis gezonde fysieke strijd. Zo ontrolde zich een wedstrijd in de eerste 45 minuten waarin het tempo bijzonder laag was en Noordwijk op eigen helft “walking voetbal” kon spelen en de Rijnsburgers op hun helft kon afjagen. Tot heel veel uitgespeelde kansen kwam dit niet, maar sterke jongens als Emiel Wendt en Nick van Staveren konden toch in de zestien van de tegenstander behoorlijk oorlog maken. De vrouwen-en-kinderen-eerst-situaties in de zestien van de Rijnsburgers kwamen daarmee vaker voor dan in het doelgebied van Noordwijk.

De voorsprong voor de bezoekers kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. Balverlies van Bram Ros, al weken nota bene de uitblinker bij de Uien, bezorgde de bal bij Thomas Reynaers die de volledig vrijstaande Emiel Wendt kon bedienen. Op klokslag 30:00 minuten kon de lange spits van de Noordwijkers doelman Wesley Zonneveld het bos in sturen en de 0-1 binnen tikken. De spits was tot dat moment nog nauwelijks in het spel voorgekomen, maar deed dus wel waarvoor hij de wei in was gestuurd. Hoewel Dani van der Moot een minuut na de openingsgoal de Rijnsburgers alweer naast de buren had kunnen schieten met een poging net naast de goal van Lars Jansen, was de 0-1 ruststand zeker geen onlogische.

Het was duidelijk dat er qua tactiek uit een ander vaatje getapt moest worden bij de thuisploeg. Dat werd direct na rust ook goed zichtbaar. Hoewel er geen wissels werden toegepast, was de opdracht vanuit de kleedkamer wel duidelijk waarneembaar op het veld. De Rijnsburgers gingen aanzienlijk hoger staan en zetten ook sneller de druk erop bij de tegenstander. Hiermee nam de ploeg van Henk Wisman het initiatief in het duel in handen wat ook oversloeg naar het publiek dat in de eerste helft net zo gezapig was als de wedstrijd zelf. Na een kwartier spelen leek Rijnsburg op gelijke hoogte te komen, maar de goal van Furhgill Zeldenrust scoorde hij kennelijk vanuit een buitenspelpositie en dus annuleerde de warrig fluitende scheidsrechter Vos het doelpunt. Een paar minuten later viel er niks te annuleren na een weergaloze voorzet vanaf de linkerkant van Zeldenrust waarbij Jeroen Spruijt van dichtbij alsnog de gelijkmaker kon binnenkoppen: 1-1. Hiermee staat de teller voor de middenvelder alweer op 13 dit seizoen.

In deze fase van de wedstrijd leek de thuisploeg alsnog de wedstrijd naar zich toe te trekken en de 2-1 hing dan ook in de lucht. Echter, zoals eerder hier gememoreerd, is de ploeg van Keest Zethof ook mentaal een vechtmachine en dus niet gauw gek te krijgen. Ook standaardsituaties is de ploeg meester. Met een kwartier op de klok en klaarstaande wissels langs de kant, verdiende de ploeg die nauwelijks meer gevaarlijk werd in de tweede helft een hoekschop. De man die weer helemaal terug is bij Noordwijk, Nick van Staveren, wist daar wel raad mee. Net als Spruijt liet ook hij zien op koppen te zitten en kopte zijn team weer op voorsprong: 1-2.

In het laatste kwartier redde Rijnsburg toch nog de meubelen. Voor de vierde keer in vijf duels scoorde invaller Delano Asante namens zijn ploeg. En dat is knap, want zoveel minuten om zich waar te maken krijgt de snelle buitenspeler niet van trainer Henk Wisman. Dit keer kwam er wel enig fortuin bij kijken, want zijn inzet leek nog te worden beroerd met het hoofd door een Noordwijkse verdediger waarmee doelman Lars Jansen kansloos bleef: 2-2. In de resterende tien minuten werd wel duidelijk dat de Rijnsburgers nadrukkelijker op zoek gingen naar de drie punten dan de Noordwijkers. Invaller Robbert Olijfveld was zowaar nog dicht bij de overwinning, maar faalde van dichtbij in de afronding.

Uiteindelijk kon een ieder leven met de puntendeling gezien de twee verschillende gezichten van deze wedstrijd en was het chagrijn ook hooguit in milde vorm waarneembaar. Beide ploegen blijven elkaar op de hielen in de subtop van de Tweede Divisie en kunnen met voldoende vertrouwen uitkijken naar de komende duels.