REPORTAGE | Ondanks winst toch een lichte kater bij Rijnsburgse Boys

Mixed emotions op de Middelmors na afloop van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Spakenburg. De vreugde bij de spelers op het veld was groot na afloop. Door een late goal van invaller Delano Asante was een moeizame wedstrijd alsnog omgezet in een overwinning. Eenieder langs het veld die ook de wedstrijd van de concurrentie in de gaten hield, zat toch met een dubbel gevoel. Een gemiste strafschop van Quick Boys en een goal van AFC in de laatste minuut gooiden roet in het eten. Hierdoor deed Rijnsburgse Boys wel wat het moest doen, maar was het slechts een paar minuten de virtuele koploper. Met nog maar twee duels te gaan slinkt daarmee de kans dat de Rijnsburgers alsnog de titel grijpen, al is het nog altijd niet onmogelijk.

Campingelftal

Zoals steeds vaker anno 2023 waren de uitsupporters niet welkom op het sportpark van een thuisspelende ploeg. Het bestuur van de Rijnsburgers had de aanhang opgeroepen om zich nadrukkelijk te laten gelden als twaalfde man. Daardoor was het drukker dan normaal. Dat de Uien zich zo laat in de competitie nog konden roeren in de titelstrijd hadden maar weinig Rijnsburgers op voorhand serieus verwacht.

Niet in de laatste plaats de spelers zelf. In een interview met RTV Katwijk gaf Roderick Gielisse nog daags voor het duel tegen Spakenburg aan dat ze er zelf ook van opkeken dat zij “als campingelftal” nog altijd meededen voor de titel. Overigens daardoor niet minder gretig om deze kans op het kampioenschap te pakken.

Spakenburg aan de andere kant kent een dubbel seizoen. De club heeft geschiedenis geschreven in de beker, maar een 9e plaats in de competitie is feitelijk ronduit teleurstellend. Zeker gezien de kwaliteit van de selectie. De laatste weken wordt er tegen heug en meug gespeeld.

Tegen de Rijnsburgers ontbraken ook nog eens enkele vaste krachten zoals Van der Linden, Dekker (bleek bij DVS33 op de tribune te zitten), Veenhoven, De Ruijter en Artien. Hierdoor kwam trainer Chris de Graaf met een veredeld O23 elftal op de proppen waarbij een aantal jongens zich in de kijker wilden spelen. De Graaf zag eigenlijk een heel fris Spakenburg op de Middelmors. In ieder geval heel wat frisser dan de voorbije weken.

Eerste helft

De eerste helft was matig van de thuisploeg. Zoals gewoonlijk liet Rijnsburg de tegenstander liever het spel maken dan zelf met ideeën te komen. Dit leverde meer balbezit op voor de Blauwen, al kwam dit nauwelijks tot serieuze kansen. Hooguit een kopbal van dichtbij van Peter van de Groep kon als kans de boeken in. In de slotfase van de eerste helft krijgen beide team dan toch een kans op openingsgoal.

Namens de Rijnsburgers kopt Dani van der Moot een bal diagonaal door richting kruising, maar Alessandro Damen verwerkt de inzet tot een corner. Nadat Luuk Admiraal profiteert van een zeldzaam foutje van de blonde stofzuiger Nino Klaver kan de van Excelsior gehuurde spits één op één richting het Rijnsburgse doel maar faalt opzichtig in de afronding.

Engeltje op de paal

Na rust grotendeels hetzelfde beeld dan in de eerste 45 minuten, maar het tempo ligt wel iets hoger en de mogelijkheden nemen toe. In het eerste kwartier na rust krijgen beide ploegen een dot van een kans. Op aangeven van Jeroen Spruijt lijkt Dani van der Moot een bal te kunnen intikken. De goal werd zelfs al geteld door FlashScore, maar Koen Wesdorp verdient een extra biertje na afloop door een geweldige verdedigende actie op de doellijn waarmee hij Van der Moot van scoren af weet te houden.

Een gekruld schot vanaf de punt van de zestien van de voet van Wimillio Vink treft even later de binnenkant van de paal. Doelman Wesley Zonneveld staat genageld en kan knipogen naar het engeltje op het metaal boven hem.

Weer Delano Asante

Zoals vaak bij een 0-0 tussenstand begint halverwege de tweede helft het grote wisselen. De noodzaak tot een goal is bij de Rijnsburgers groter dan bij de Spakenburgers en de balans qua kansen slaat dan ook door naar de thuisploeg. Toch is het een invaller die het moet doen.

Delano Asante, volgens velen ten onrechte wederom niet in de basis, doet het voor de zoveelste keer. Met nog 10 minuten op de klok passeert hij met een bekeken schot Damen in de verre hoek. De 1-0 zorgt voor een ontlading op de Middelmors.

Min of meer gelijktijdig krijgt in Amsterdam Quick Boys de kans om met een pingel AFC op achterstand te zetten. Het ideale scenario voor de Uien. De strafschop wordt echter gemist en tot overmaat van ramp komt AFC zelfs nog op 1-0. De vreugde vanwege de overwinning is er, maar wordt getemperd doordat een unieke kans vervlogen lijkt te zijn.