REPORTAGE | Promovendus FC Rijnvogels wint van Staphorst en stijgt naar vierde plaats

FC Rijnvogels is het vroeg beslissen van duels nog niet verleerd. Waar het woord ‘slotfase’ de laatste weken een belangrijke rol speelde bij de Katwijkers, lukte het zaterdag om de wedstrijd tegen Staphorst nog vóór rust te beslissen. Virgil Tjin-Asjoe speelde met twee doelpunten een belangrijke rol in de wedstrijd, maar het was doelman Pim van der Plas die verkozen werd tot man van de wedstrijd aan de kant van de Katwijkers. Al wist iedereen dat de doelman aan de andere kant, Jorick Maats, hoewel hij driemaal incasseerde, eigenlijk nog wat beter was.

FC Rijnvogels is als promovendus behoorlijk bezig in de Derde Divisie en had voorafgaand aan de wedstrijd een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden lopen. De enige wijziging in het elftal van Thomas Duivenvoorden was dan ook noodgedwongen: Pim van der Plas verving de afwezige Yannic Augustinus onder de lat. Staphorst ging vorige week hard onderuit in een thuiswedstrijd tegen DVS 33 (1-4), maar trainer Karlo Meppelink startte desondanks met dezelfde formatie.

Belangrijke invaller

Al vroeg in de wedstrijd diende FC Rijnvogels een wissel toe te passen. De matchwinner van vorige week, Dennis Bakker, moest vervangen worden door Julian Dobbe vanwege een schouder uit de kom. Door de pijnlijke blessure is het nog maar de vraag of hij woensdag tegen SC Cambuur kan spelen. Niet lang nadat het spel was hervat, speelde invaller Dobbe direct een belangrijke rol bij de openingstreffer. Een steekpass van Roy van Leeuwen werd door Dobbe voor het doel gewerkt, die daarmee Virgil Tjin-Asjoe in stelling bracht om de 1-0 te scoren.

Jurian van den Brink en Daimen Schra konden bijna wat terugdoen namens de bezoekers, maar Van der Plas en het zijnet zaten Staphorst in de weg. Vlak voor rust vond de thuisploeg zelf wel het net, wederom via Tjin-Asjoe: 2-0. FC Rijnvogels had in de blessuretijd van de eerste helft nog twee grote kansen om de score uit te breiden, maar tweemaal toonde Jorick Maats hoe goed hij kan keepen. Het lukte de doelman om een hard schot van Dirk Jan van den Oever uit de kruising te halen en vervolgens tikte hij een kopbal van Kasper Michel op de deklat.

Eerste kansen na rust

Staphorst begon met een ander plan aan de tweede helft en er werden drie wijzigingen doorgevoerd door Meppelink, in een poging iets te doen aan de 2-0-achterstand. De eerste helft was amper een minuut bezig toen Edin Bibuljica het doel van Maats onder vuur nam, maar wederom was de doelman met een goede redding belangrijk voor zijn ploeg. Invaller Emiel Kwant produceerde de eerste kans in de tweede helft voor Staphorst. Van dichtbij nam hij het Katwijkse doel onder vuur, maar hij schoot op tegen Michel.

Vijf minuten na rust bewees Van der Plas ook zijn waarde onder de lat. Een vlammend schot van Schra werd verwerkt tot hoekschop, die vervolgens niet veel opleverde. Tjin-Asjoe had er in de tweede helft zijn missie van gemaakt om een hattrick te maken, maar zijn doelpogingen werden er niet gevaarlijker op. De derde goal van FC Rijnvogels werd dan ook niet door de aanvaller gemaakt, maar door Leonard de Beste. De middenvelder besliste de wedstrijd definitief, een klein half uur voor tijd.

Doelmannen in de spotlights

Na de 3-0 kon FC Rijnvogels de wedstrijd rustig uitspelen. De bal viel voor Staphorst telkens verkeerd, waardoor echte kansen lang uitbleven in de slotfase. De laatste kans voor de bezoekers kwam op naam van Dirk Muis, maar Van der Plas keerde zijn kopbal op de doellijn. Het definitieve slotakkoord was voor invaller Tom Bijen, die met een hard schot probeerde Maats te verrassen, maar de doelman zorgde er met zijn beste redding van de wedstrijd voor dat de eindstand op 3-0 zou blijven steken.

FC Rijnvogels heeft dankzij de overwinning op Staphorst de vierde plaats op de ranglijst ingenomen. De verrassing uit de Derde Divisie Zaterdag neemt het woensdag op tegen SC Cambuur, maar moet vanwege de verlichting op De Kooltuin uitwijken naar Sportpark De Krom. Staphorst eindigt deze speelronde op de zestiende positie, maar zou zich in de beker kunnen herpakken. Dinsdagavond moet de ploeg van Meppelink op bezoek bij competitiegenoot Urk.