REPORTAGE | Quick Boys witheet op arbiter na remise tegen TEC

Quick Boys zal dinsdagavond moeite hebben gehad om niet te lachen bij het bekijken van de uitslagen in de Tweede Divisie. Elk van de teams dat op de ranglijst boven Quick Boys te vinden was leed puntverlies, maar om daar voluit van te profiteren moet Edwin Grünholz eerst nog zien te winnen van TEC. De ploeg van Hans van de Haar won zaterdag eenvoudig van De Treffers en zal woensdagavond proberen om ook tegen Quick Boys resultaat te behalen. Dat lukt, maar TEC heeft dat grotendeels aan de scheidsrechter te danken.

Aan de omstandigheden lag het niet in Tiel: het waaide hard, het regende zeer regelmatig en tot overmaat van ramp was het hoofdveld ook al afgekeurd. Dit betekende dat TEC en Quick Boys naar het kunstmatige trainingsveld moesten uitwijken. Het gevolg hiervan was dat de supporters allen in de regen plaats mochten nemen rondom het veld, dat dus niet beschikte over zitplaatsen eromheen. Ondanks deze tegenslagen zat de sfeer er voorafgaand aan de wedstrijd goed in, mede omdat een aantal Quick Boys-supporters toch plaats hadden genomen achter de hekken van het sportpark. Net onder het treinspoor werden er wat fakkels afgestoken, maar de supporters hebben, met dank aan ingrijpen van de politie, uiteindelijk weinig van de wedstrijd gezien.

Kansrijke openingsfase

De openingsfase van de wedstrijd kent een aantal kansen voor beide ploegen. Het eerste schot richting doel komt van Darren Maatsen, maar zijn inzet is makkelijk te keren door Mathijs Jan Swaneveld. Aan de andere kant is het een minuut later Junior Ebobo die een poging waagt, maar het schot wordt gekraakt. Beide teams houden elkaar de eerste tien minuten in evenwicht, totdat Youssef El Kachati in de elfde minuut tekent voor de 0-1. Mohamad Mahmoed geeft een lange bal richting de spits, die de bal goed meeneemt en vanaf de zestien snoeihard binnenschiet.

Snelle reactie

TEC kan al snel op het tegendoelpunt reageren en scoort de 1-1 zeven minuten later. Een goede combinatie door het midden eindigt voor de voeten van Daan Blij, wie de bal vervolgens fraai achter Paul van der Helm in het doel werkt. Quick Boys krijgt direct na de aftrap een aantal kansen om de voorsprong weer terug te pakken, maar zowel El Kachati en Levi van Duijn schieten naast het doel van Swaneveld. Na een half uur begint de scheidsrechter een rol te spelen in de wedstrijd, als de bal via de arm van een Tielse verdediger over de achterlijn gaat. Scheidsrechter Derya Serik ontneemt de bezoekers hier echter een strafschop. De Katwijkers hebben de overhand in de eerste helft en het betere spel betaalt uit, drie minuten voor de rust. Tommy Bekooij krijgt de bal van afstand aangespeeld en dribbelt richting het strafschopgebied. De aanvaller scoort een vrijwel identieke goal als El Kachati dat eerder deed en schiet hard raak in de verre hoek: 1-2.

Wedstrijd kantelt

Quick Boys krijgt na een uur voetballen een grote mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen, als Nick Runderkamp de bal heerlijk klaarlegt voor El Kachati. De maker van de openingstreffer werkt de bal echter tegen het aluminium. Dezelfde El Kachati ziet een minuut later Swaneveld ver voor zijn doel staan, maar ook deze poging van afstand wordt niet succesvol. In de 66e minuut kantelt de wedstrijd volledig, wanneer de scheidsrechter een terechte strafschop geeft aan TEC. De rode kaart die Serik geeft aan Jan Willem Kamp, voor een verder lichte overtreding op Ebobo, lijkt echter wat zwaar. Gino Bosz mag aantreden vanaf elf meter en zet TEC weer naast Quick Boys door de bal rechts van Van der Helm in het doel te schieten. Na deze 2-2 scoort El Kachati direct voor Quick Boys, maar zijn feest gaat wegens buitenspel niet door.

Een kwartier voor tijd besluit de scheidsrechter zich nog meer te bemoeien met een verder interessante wedstrijd. Invaller Mike van der Ban krijgt de tweede rode kaart van de wedstrijd voor een stevige overtreding op Mohamed El Makrini. De rode kaart heeft als gevolg dat Quick Boys het laatste kwartier met negen man moet volmaken. Je zou zeggen dat de ‘narren’ vanaf dat moment de bus gaat parkeren om toch een punt over te houden aan dit duel, maar Grünholz doet het tegenovergestelde en zoekt juist meer de aanval. Dit zorgt voor een vermakelijke slotfase op Sportpark De Lok, met grote kansen voor beide teams.

Vermakelijke slotfase

TEC lijkt in de blessuretijd de winnende goal te maken, maar Tom van der Neut schiet binnen vanuit buitenspelpositie. Quick Boys krijgt aan de andere kant van het veld nog een gigantische kans via Kevin van Kippersluis. Runderkamp geeft de bal van grote afstand perfect in de loop van de invaller, maar de bal wordt uiteindelijk rakelings langs het doel gekopt. De wedstrijd wordt afgesloten met wederom een rode kaart, ditmaal voor El Makrini. Hij stopt een kansrijke aanval van Quick Boys en ontvangt hiervoor zijn tweede gele kaart. Heel veel tijd om rustig te douchen had El Makrini niet, want een minuut na deze derde rode kaart werd de wedstrijd beëindigd.

Quick Boys houdt knap stand met negen man en blijft voor de zevende keer op rij ongeslagen. Dit betekent dat de Katwijkers niet optimaal kunnen profiteren van de uitslagen van een dag eerder. TEC heeft zichzelf tekort gedaan door niet te profiteren van de overtalsituatie, maar Quick Boys had zonder het optreden van de scheidsrechter waarschijnlijk gemakkelijk gewonnen. Een opvallende scheidsrechter is nooit een goed teken, maar het levert in dit geval wel een vermakelijke slotfase op. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.