Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys doet wat het moet doen: Winnen

Nog geen vier weken geleden bedroeg de achterstand van de Uien op koploper AFC elf punten en leek het seizoen voor de Rijnsburgers wel zo’n beetje klaar. Hoe anders ziet de wereld er nu uit in de Tweede Divisie. Door een matige serie van de Amsterdammers is de top van de ranglijst in elkaar geschoven en maken nog vijf clubs een reële kans op de titel. Rijnsburgse Boys is er daar één van. Uiteraard moet er dan wel zelf wel worden gewonnen. Thuis tegen Excelsior Maassluis lukte dat. Hoewel de eindstand van 4-1 doet vermoeden dat het een appeltje-eitje-middag was, bood Maassluis nog wel de nodige weerstand, zeker voor de rust. De uitslag was misschien wat geflatteerd, al was de zege uiteindelijk wel verdiend voor de geel-zwarten. En dus mogen de Rijnsburgers voorlopig blijven dromen van de titel.

Maassluis moet nog punten sprokkelen
De ploeg van Dogan Corneille staat weliswaar boven de gevarenstreep, maar helemaal achterover leunen kan Maassluis nog niet. Met nog een aantal ontbrekende basisspelers begon de ploeg op de Middelmors in de wetenschap dat uitgerekend Excelsior Maassluis de laatste ploeg was die in competitieverband wist te winnen van de Rijnsburgers. Dit gebeurde op 24 september vorig jaar (!). Bij de thuisploeg ontbrak alleen vaste waarde Jeroen Spruijt door een blessure.

Langzaam op gang
De wedstrijd komt wat moeizaam op gang zonder dat het overigens saai oogde. Pas na 20 minuten is het een kwestie van opveren vanaf de zijlijn. Wanneer de Rijnsburgers in ingooi verwachten te mogen nemen, blijkt de grensrechter daar anders over te denken en Maassluis maakt snel van de gelegenheid gebruik. Pieter Langedijk kan profiteren, maar treft de voeten van doelman Wesley Zonneveld. Kort daarop komt de wedstrijd tot leven. Op een geweldige pegel van Giovanni Da Fonseca moet Zonneveld redding brengen en de kopbal uit de rebound hiervan had ook zomaar in het doel kunnen belanden. 

Twee goals achter elkaar
Direct daarna zoekt de thuisploeg weer de razendsnelle Delano Asante aan de rechterkant en hij bedient collega Dani van der Moot bij de eerste paal. Een bekeken intikker van de Rijnsburgse spits leverde de 1-0 op. Van der Moot kon de goal wel gebruiken, want hij stond al langere tijd droog. Toch kan de ploeg van Wisman niet lang genieten van de voorsprong, want één minuut later komt Massluis alweer langszij. Pieter Langedijk straft het niet lekker wegwerken in de Rijnsburgse defensie genadeloos af via de binnenkant van de paal: 1-1. Na de goal zijn er tot aan de rust nog drie mogelijkheden voor een doelpunt. Twee keer voor de thuisploeg via wederom Van der Moot (twee keer net naast) en Bram Wennekers verprutst namens de bezoekers een prima schotkans in de zestien van de Rijnsburgers. Derhalve de rust in met 1-1.

Thuisploeg op voorsprong 
Hoewel Rijnsburgse Boys in de eerste helft vaker aan de bal was en ook zich meer liet zien in de gevarenzone van de tegenstander, was de kansenverhouding nog redelijk in evenwicht. In de tweede helft nam Rijnsburg verder afstand. Dit werd ingeleid door een prima goal van de goed spelende Delano Asante. In de 57e minuut wordt hij bediend door Nino Klaver en krijgt alle tijd en ruimte voor de 2-1. .Met nog een halfuur op de klok treft Da Fonseca nog keihard de paal met een prima schot. Wanneer dit de 2-2 had betekend, dan had het nog behoorlijk kunnen gaan spoken op de Middelmors. Hiermee was het geluk dus aan de zijde van de Uien.

Rijnsburg loopt uit
De wedstrijd wordt uiteindelijk beslist in de 66e minuut. Een voorzet van Bram de Bruin wordt door Dani van der Moot op een wat vreemde wijze in de goal gekopt. Er zit zoveel (onbedoeld?) effect aan de bal dat doelman Tom Boks de situatie verkeerd inschat en de 3-1 niet kan voorkomen. Topscorer Zeldenrust van de Rijnsburgers krijgt met een wat makkelijk gegeven strafschop ook nog de kans om zijn totaal op te schroeven naar 17 goals. De 4-1 winst van Rijnsburgse Boys op Excelsior Maassluis is daarmee een feit.