Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys en Scheveningen stellen teleur in openingsduel

De echte liefhebber hunkert in de zomermaanden naar de start van het nieuwe seizoen. Natuurlijk, oefenpotjes in de voorbereiding zijn aardig, maar uiteindelijk gaat het om de duels die om de knikkers gaan. Wat dat betreft kwam de liefhebber zaterdag niet bepaald aan zijn of haar trekken. De wedstrijd eindigde zoals ie begon. Geen goals dus op de Middelmors. Een cliché dat vaker opgang doet bij een doelpuntloze remise is dat de wedstrijd geen winnaar verdiende. Zo ook het duel tussen Rijnsburgse Boys en Scheveningen. Beide ploegen kregen hooguit een handjevol mogelijkheden. Verder kan de wedstrijd vooral als “moeizaam” worden betiteld. Heel cynisch zou je kunnen stellen dat de goal van de pupil van de week nog het mooiste voetbalmoment van de middag was. Echter, deze goal vond plaats voor het fluitsignaal van scheidsrechter Cantineau en telde derhalve niet.

Scheveningen weet het de Uien altijd bijzonder lastig te maken. De ploeg van John Blok wist afgelopen seizoen nog met 0-2 te winnen in Rijnsburg. Echt verrast zijn over de speelwijze van Scheveningen konden Wisman en de zijnen dus niet zijn. Het spel vond vooral plaats op de helft van de bezoekers aangezien de Scheveningers de thuisploeg lekker haar gang liet gaan. Tot echt grote kansen kwam Rijnsburgse Boys niet. Sterker, in de omschakeling kon Scheveningen zo nu en dan nog gevaarlijker worden dan de ploeg met het initiatief. Michael de Niet zag zijn inzet in de beginfase uit een van de counters ternauwernood geblokt worden. Doelman Zonneveld van Rijnsburg was kansloos, maar zag tot zijn opluchting de bal net langs de goal over de achterlijn verdwijnen.

Corners

Rijnsburg kon daar maar bar weinig tegenover stellen. Hooguit een kopbal van verdediger Dennis van der Plas net over de goal van Sven van der Maaten. Vroeger op het pleintje gold nog wel eens de regel: drie corners is een penalty. In dat geval zouden de Uien vier pingels hebben mogen nemen deze pot. De uiteindelijke verhouding qua hoekschoppen was 12-2 in het voordeel van de Rijnburgers. Dat zegt iets over de wedstrijd, maar het feit dat daar niet één van werd omgezet in een goal zegt ook iets over de scherpte van de thuisploeg deze middag.

De grootste kans van de middag viel vlak voor de rust te noteren. Furghill Zeldenrust zag een spaarzaam gaatje in de groen-witte muur en kon van dichtbij vuren. Helaas was de deklat boven doelman Van der Maaten spelbreker. Een minstens even grote kans op de voorsprong kreeg Scheveningen ook, maar dan net na de thee. Na een slippertje in de defensie van Rijnsburg werd Tim Peters rond de penaltystip uitstekend bediend. De spits van Scheveningen faalde echter van dichtbij door de bal vrij hoog over te schieten.

Naarmate de wedstijd vorderde, leek een 0-0 steeds logischer. En ondertussen klonk van iets verderop op sportpark De Krom zeven keer de feestelijke speaker…

Consolideren

John Blok leek tevreden te zijn met een puntendeling in de eerste (lastige) uitwedstrijd van zijn mannen. Consolideren en het koppie erbij houden is wel iets wat Blok in zijn ploeg heeft kunnen slijpen. Halverwege de tweede helft ontstond er nog wel wat reuring en waren er twee penalty-momenten op rij waarbij Cantineau de thuisploeg een strafschop hadden kunnen geven (charge en handsbal). Het feit dat de arbiter hier niet in meeging, zal hem geen lastige vragen in Zeist opleveren, want deze waren in de categorie “kan” in plaats van “moet”.

Het slotoffensief kwam ook van de thuisploeg, maar het blaffen wilde maar geen bijten worden. De vijf invallers die Wisman de wei in had gestuurd, deelden redelijk mee in de malaise. Delano Asante, die misschien stiekem op een basisplaats had gerekend, maakte de keuze van de oefenmeester om hem op de bank te laten beginnen ook alleen maar duidelijker.

Scheveningen zal uiteindelijk meer tevreden zijn met het punt dan Rijnsburgse Boys. Niet gezien de wedstrijd, want daarin was de remise wel terecht, maar meer gezien de doelstellingen van beide clubs. John Blok wil vooral handhaving (iets wat hem ook ieder seizoen lukt), maar de Uien willen Katwijk bij zien te halen. Dan zal er wel wat beter moeten gespeeld dan vanmiddag tegen de Schollekoppen.