REPORTAGE | Voor RKAV Volendam is eerste klap een daalder waard

Ons handhaven is Champions League.”, zo luidde het statement van coach Berry Smit in de voorbereiding. In een interview op de website van RKAV Volendam zette de bij de promovendus nieuw aangetreden trainer daarmee in één oneliner de verwachtingen in reëel perspectief. Als hoop sprak hij uit dat er aan die basale doelstelling in de loop van het seizoen iets bijgeschaafd zou kunnen worden, in positieve zin.

Afgaande op het beeld van de wedstrijd tegen VVOG lijkt het eerder vroeger dan later dat Smit en zijn staf de doelstelling kunnen bijstellen. Want op de 3-1 overwinning in eigen huis viel in geen enkel opzicht iets af te dingen. VVOG bleek niet opgewassen tegen het spel dat de thuisploeg op de mat legde. Al mag daarbij niet vergeten worden dat de Harderwijkers met een elftal aantrad dat niet veel verschilde van de ploeg die zichzelf eind vorig seizoen slechts met grote moeite via de nacompetitie wist te handhaven.

Berry Smit besefte zelf maar al te goed dat de Harderwijkers mogelijk geen goede graadmeter kon zijn voor het gemiddelde niveau in de Derde Divisie. “We hebben VVOG goed geanalyseerd. Ik schatte hen in als ploeg voor het rechterrijtje, maar dat wil niet zeggen dat wij er daarom zomaar even van zouden winnen. Want daarvoor is het absoluut nodig dat het team zich aan de afspraken houdt en nauwgezet datgene uitvoert wat er in de training is ingeslepen.” Dat Smit juist dát zag gebeuren maakte hem na afloop een blij mens. “Wat was het mooi om te zien dat de jongens precies deden wat we van hen vroegen: als team de bal veroveren, onder de druk uitvoetballen en de vrije man zoeken. Omdat analyse vooraf en de uitvoering in de wedstrijd helemaal klopten maakten ze het verschil.”

Al vroeg in de wedstrijd was zichtbaar dat Volendam iets wilde laten zien aan het eigen publiek. Met verzorgd voetbal, en waar nodig ook met fysieke onverzettelijkheid, zochten middenvelders Patrick Plugboer, Pier Kroon en nummer tien Jens Kras de weg naar voren. De aanvallers Azeddine Sout en Joey Tol en de vooral op de rechterflank opererende Roy Tol (overgekomen van Spakenburg) kregen beslist kansen, maar geluk en/of venijn ontbraken hen voorlopig nog. Achterin zorgden Stef Schokker en Lex Veerman er wel voor dat Jeremy de Graaf, met afstand de gevaarlijkste aanvaller van VVOG, vast aan de ketting lag. Gevolg was dat de angel uit het spel van de Harderwijkers was gehaald. VVOG probeerde zeker wel de bakens te verzetten, maar na een paar serieuze aanvalsopzetten van de groenwitten leek het alsof Volendam gewoon een tandje bij zette. Op slag van rust was de orde hersteld, dwz. het overwicht weer in handen van de debutanten.

Sander Binken man-of-the-match

Na rust zag Berry Smit zijn ploeg de lijn van het eerste bedrijf onverdroten voortzetten. Op één moment echter, na krap 4 minuten, had de wedstrijd een heel ander aanzicht kunnen en misschien ook wel moeten krijgen. Voor één keer ontsnapte Jeremy de Graaf aan zijn bewakers, maar oog in oog met doelman Sander Binken moest hij in laatstgenoemde zijn meerdere erkennen. Na de actie waarmee Binken zijn latere verkiezing tot ‘man-of-the-match’ verdiende, zakte VVOG weer weg in het patroon van voor rust.

Drie keer Tol

Een aanvallende wissel van coach Dwight Lodeweges ten spijt (Lammert Rossien en Younes El Ghamarti voor Job Hoogendoorn en Mitchel Dijkhof) was het de thuisploeg die ruim een kwartier gespeeld keihard toeslag. Joey Tol kroonde zichzelf tot goudhaantje door zich knap vrij te draaien en in dezelfde beweging de bal hard in het net achter doelman Marcel Hoogewoning te knallen. In plaats van zich terug te trekken om de voorsprong te koesteren hielden de oranjehemden hun tegenstanders onverminderd in de tang. Het door Smit wisselen van een deel van de aanval maakte hoegenaamd niets uit. De beloning in de vorm van een verdubbeling van de score kwam prompt, dit keer door Roy Tol die daarbij optimaal van zijn snelheid gebruik maakte. Een derde Tol, invaller Lennard, bracht kort daarna de stand op 3-0.

Met een onmachtige tegenstander en nog slechts tien minuten te gaan was de eerste driepunter voor de promovendus een feit. Dat Roossien via een alerte actie de nederlaag voor VVOG toch nog een ietsje draaglijker maakte deed daaraan niets meer af. Berry Smit kon de kantine in om met de supporters de eerste uitvoering op het door hem gewenste ‘Champions League-niveau’ te vieren.