Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZATERDAG | De meest spannende competitie van Europa gaat verder

Al jaren roep ik dat de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal de mooiste competitie is van Nederland, dit seizoen maken de ploegen dat nog maar eens waar. Na dertien speelrondes is DOVO lijstaanvoerder, maar heeft het slechts drie punten voorsprong op de nummer acht FC Rijnvogels. Spanning voldoende dus en zoals iedere week is de vraag wie zich zaterdagvond koploper mag worden.

DOVO wist vorige week een punt te pakken bij Sparta Nijkerk, maar de concurrentie wist daar niet optimaal van te profiteren waardoor het nog altijd aan de leiding gaat in de Derde Divisie. Zaterdagmiddag ontvangt de ploeg aan de rode zijde van het Panhuis een ploeg die drie punten achterstand heeft, Sportlust’46. De ploeg uit Woerden werd voor de start van het seizoen gezien als een van de titelkandidaten en kijkend naar de selectie was dat geen vreemde gedachte. Sportlust’46 verloor op 1 oktober voor de laatste keer een competitiewedstrijd, destijds uit bij SteDoCo (3-2). Kijkend naar de stand en de selecties van beiden partijen lijkt men elkaar niet veel te ontlopen. Tel daarbij op dat DOVO heeft laten zien ook wedstrijden te kunnen waarin men iets minder speelt en je hebt alles om er een mooi duel van te maken.

De nummer twee van de ranglijst, GVVV, is niet bezig met de beste serie wedstrijden van het seizoen. De laatste drie wedstrijden werden verloren, waarvan één duel in de strijd om de KNVB Beker tegen FC Den Bosch. In de voorgaande speelronde gingen de Blaauwen in Veenendaal verrassend onderuit tegen Staphorst (1-2) waardoor het de kans liet liggen om plaatsgenoot DOVO te passeren op de ranglijst en de week er voor werd verloren in Volendam waardoor het de periodetitel moest laten aan plaatsgenoot DOVO. Nu stuit het op Urk dat na een fantastische start van de competitie nu terug te vinden is op de zestiende plaats en terug moet kijken op twee nederlagen op rij. De ploeg uit Veenendaal begint als favoriet in Urk, maar laatstgenoemde ploeg wist eerder wel te winnen van Staphorst wat GVVV na liet. De spanning zit er dus zeker op bij de titelkandidaat uit Veenendaal, winst is noodzaak om bij te blijven.In Ermelo staat het duel tussen DVS’33 en Barendrecht op het programma. De uitspelende formatie wist ‘ongemerkt’ op te klimmen naar de derde plaats en de ploeg uit Ermelo is momenteel vijfde. Het verschil tussen de twee ploegen is slechts één punt. Barendrecht wist optimaal te presteren van de fouten die de ploegen aan de top van het klassement de afgelopen weken maakten. Het wis namelijk de laatste vier wedstrijden winnend af te sluiten. Opvallend detail daarbij was dat Barendrecht gedurende een maand daarvoor geen enkel duel wist te winnen. Over de vorm hoeft de uitploeg zich dus gezien de resultaten niet druk te maken. DVS’33 wist zich de laatste twee weken ook te herstellen van de verrassende thuisnederlaag tegen Urk (2-4). Bij Ter Leede moest het enigszins teleurstellend nog genoegen nemen met één punt, maar vorige week wist men FC Rijnvogels in Katwijk wel te stoppen (2-4). Wederom een affiche om van te smullen waarbij de krachtsverschillen minimaal lijken te zijn.

SteDoCo reist af naar Friesland om daar om de punten te gaan strijden tegen Harkemase Boys. De ploeg van trainer/coach Rick Adjei kreeg de afgelopen twee weken harde tikken te verwerken. Eerst verspeelde het de eerste periodetitel door een nederlaag bij DOVO (2-1) en een week later ging het thuis onderuit tegen ACV (0-2). Het is dus zaak om nu wel de drie punten te pakken tegen een ploeg die momenteel op de zeventiende plaats staat en net een trainerswissel achter de rug heeft. Wim Bakering stapte op als hoofdtrainer en werd recent vervangen door Jan de Jonge. Verder kwam deze week voor de buitenwacht het verrassende nieuws naar buiten dat de ervaren doelman Erick Jansema direct een punt plaatste achter zijn loopbaan bij Harkemase Boys. De thuisploeg en SteDoCo zitten dus niet in de meest rustige periode en deze is alleen af te sluiten met een overwinning.


Indien iemand voor de start van de competitie had gezegd dat de wedstrijd tussen ACV en Sparta Nijkerk zou gaan tussen de nummer zeven en vijftien had menigeen aangegeven dat dit waarschijnlijk andersom zou moeten zijn. Niets is echter minder waar, ACV staat daadwerkelijk slechts drie punten achter op koploper DOVO en Sparta Nijkerk bezet momenteel een plaats die het spelen van nacompetitie voetbal nodig maakt. Kijkend naar de resultaten van ACV is het helemaal niet vreemd dat de ploeg zo hoog staat en waarom zou de ploeg uit Assen dat niet lang vol kunnen houden. Kijkend naar de recente resultaten heeft men bewezen dat de beoogde topploegen in de competitie niet beter zijn. Zo wist ACV in de laatste vier wedstrijden onder andere te winnen van SteDoCo en GVVV. Tegenstander Sparta Nijkerk pakte recent dan wel een punt tegen DOVO (1-1), maar het wacht al twee maanden op een overwinning. De laatste zege werd geboekt op 10 september tegen Barendrecht. ACV zou dus de favoriet moeten zijn in het duel met de Spartanen.


In de strijd tegen degradatie staat deze zaterdag ook een mooi duel op het programma, de twee ploegen uit Overijssel staan dan tegenover elkaar. Staphorst ontvangt Excelsior’31, een wedstrijd tussen de nummer veertien en de hekkensluiter van de Derde Divisie. Staphorst zal niet alleen gezien de stand met iets meer vertrouwen het duel in gaan, maar ook omdat het vorige week drie punten wist te pakken bij titelkandidaat GVVV (1-2). Excelsior’31 moest het doen met één punt thuis tegen RKAV Volendam, maar na vijf nederlagen op rij zal dit ook als een opkikker kunnen werken.FC Rijnvogels is momenteel achtste op de ranglijst, maar zoals al aangegeven dus ook met slechts drie punten achterstand op de lijstaanvoerder. Tegenstander Ter Leede staat iets lager en die ploeg verspeelde recent een 0-2 voorsprong tegen VVOG waardoor het toch met lege handen uit Harderwijk moest vertrekken. Ter Leede wist slechts twee punten te pakken uit de laatste drie wedstrijden en dat deed FC Rijnvogels beter met zes punten uit evenveel wedstrijden. Het laatste duel met DVS’33 werd verloren waardoor de promovendus in punten niet gelijk wist te komen met DOVO.

Overige wedstrijden:
RKAV Volendam – Hoek
ASWH – VVOG