Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys – Katwijk: Countervoetbal in optima forma

Momentum. Zo’n woord dat niet echt lekker bekt in de kroeg, maar waarvan je wel weet wat ermee wordt bedoeld. De Van Dale meldt ‘kansrijke situatie die maar kort duurt’. Je zou kunnen zeggen dat Katwijk geen slechter momentum voor de wedstrijd tegen buurman Rijnsburgse Boys had kunnen hebben.

In een enerverende eerste helft lieten de Uien tegenstander Katwijk aan de bal en het spel maken, maar sloeg het in de counter keer op keer genadeloos toe. De eerste echte counter na zeven minuten resulteerde direct in de 1-0 voorsprong en toen na ruim een halfuur er wederom twee goals in twee minuten vanuit de omschakeling succes voor de thuisploeg opleverde, was duidelijk dat de Krombewoners voor een bijna onmogelijke opgave stonden om er nog iets van te maken. Toen uitblinker Furghill Zeldenrust op slag van rust met zijn derde goal van de middag ook nog de 4-0 knap binnenschoot, was de wedstrijd gespeeld. De 4-0 voorsprong bij rust werd in de tweede helft verdedigd en bleek uiteindelijk ook de einduitslag.

Het gekke aan deze wedstrijd was dat de regerend kampioen feitelijk de bovenliggende partij was op het veld. Meer balbezit en ook meer mogelijkheden, hoewel echt hele grote kansen uitbleven, met name door goed verdedigend werk van de Rijnsburgers. Toch voelde iedereen op sportpark De Middelmors dat het echte gevaar steeds van de thuisploeg kwam. Katwijk was gewaarschuwd, want de Rijnsburgers hadden in de voorbije dagen reeds met dit “nieuwe” spelconcept zowel HHC Hardenberg (1-6) als De Treffers (3-0) een flink pak op de broek gegeven. Verwijzend naar het eerder genoemde momentum lukt nu ook alles bij de ploeg van de nog altijd wegens ziekte afwezige Henk Wisman. De eerste speldenprikken worden uitgedeeld door Katwijkers, onder meer een schuiver van Mukhtar Suleiman, die wederom Kilian van Mil uit de basis-elf hield. Na zeven minuten weet de snelle vleugelspeler Delano Asante aan de rechterkant Joey Ravensbergen er op 60 meter uit te lopen en zijn panklare voorzet wordt beheerst binnengewerkt door de in de zestien opgedoken Furghill Zeldenrust: 1-0. Een goal die voor zeker 80% op naam van Asante mag worden gesteld. 

Zoals gezegd speelde de ploeg van Anthony Correia helemaal niet zo slecht, maar de defensie van Rijnsburg haalde deze middag gewoon zonder uitzondering een ruime voldoende. Dat gold ook voor de doelman Wesley Zonneveld die kort na de 1-0 al zittend een grote kans van Ahmed El Azzouti op de 1-1 onschadelijk maakte. Diezelfde Zonneveld was daarna ook belangrijk met reddingen bij doelpogingen van Mukhtar Suleiman en een vrije trap van aanvoerder Robert Susan. Toch sloeg de thuisploeg daarna genadeloos toe. Furghill Zeldenrust zet in minuut 33 zelf een aanval op en na een één-twee met Dani van der Moot en een briljant overstapje van Jeroen Spruijt werkt Zeldenrust de bal achter Jean-Paul van Leeuwen tegen de touwen: 2-0. Nauwelijks een minuut later is het dezelfde Jeroen Spuijt die mag opstomen in vijandelijk gebied. De middenvelder komt tot een schot en wordt gevloerd, maar voordat scheidsrechter Schaper een penalty moet overwegen, tikt Dani van der Moot de rebound al binnen die hij voor de voeten krijgt vanaf de handschoenen van Van Leeuwen en komt de thuisploeg op een riante 3-0 voorsprong.

Bij de Rijnsburgers verandert in deze fase van de competitie alles in goud en zo ook de voorzet op slag van rust van Roderick Gielisse. Zeldenrust verwerkt deze voorzet dusdanig goed, dat op slag van rust de wedstrijd in het spreekwoordelijke slot wordt gegooid: 4-0 bij rust derhalve. Katwijk, dat dit seizoen moeilijker scoort dan in het kampioensjaar, maar achterin de zaak wel degelijk goed op orde had, ziet binnen 45 minuten het aantal tegengoals in de eerste 9 duels (slechts drie tegengoals!) meer dan verdubbelen. 

Zoals vaker bij een grote tussenstand in de rust, leverde de tweede helft minder spektakel op. In tegenstelling tot een bepaalde trainer van een Nederlandse club in de Champions League, wisselt Correia wel bij rust. Kok, Van Mil en Christina mogen de overgebleven meubelen gaan redden ten faveure van El Azzouti, Ravensbergen en Esseboom. Eigenlijk lukt het alleen Paul Kok om wat meer te brengen dan zijn voorganger. De verdediger, die ondanks eerdere berichten al weer inzetbaar is na een kaakbreuk, kan, zij het met een masker, zich laten zien aan de Katwijkse fans. Deze fans waren, ondanks een officieel verbod op uitsupporters bij de Katwijkse clubs, toch in redelijk grote getalen aanwezig. Overigens zonder enig wanklank of opstootje. 

Katwijk speelt in de tweede helft wel iets opportunistischer, maar er worden ook in de tweede helft simpelweg teveel duels verloren om echt een vuist te kunnen maken. Ook vertraagt Katwijk min of meer het eigen spel wanneer het voor de aanval kiest. Tel daarbij op dat de Rijnsburgse defensie in de gehele breedte uiterst geconcentreerd bleef, inclusief de doelman. Pogingen van Kilian van Mil van afstand komen nog enigszins in de buurt van een goal, maar net als voor rust, zijn de grootste kansen voor de Rijnsburgers. Met name een kans voor Delano Asante kan als 100%-kans de boeken in, maar Paul Kok heeft na rust net even dat beetje extra gif in zich om de score niet verder te laten oplopen. Een andere uitblinker en basisdebutant Nino Klaver laat als verdedigende middenvelder zien wat hij in huis heeft en stuurt invaller Bram de Buin diep. Het is weer Paul Kok die met een goed uitgevoerde sliding een grotere uitslag voor Katwijk weet te voorkomen. 

Al met al een aantrekkelijke derby met een toch wel onverwacht resultaat. Een wijs man zei eens dat derby’s weliswaar vermakelijk zijn maar ook punten kosten. Iets wat dit seizoen zeker voor de Katwijkse clubs geldt. Zowel Rijnsburg (tegen Quick Boys), als Quick Boys (tegen Katwijk) alsook Katwijk nu (tegen Rijnsburg) zijn in een derby toch wel tamelijk gedeclasseerd. Zo blijft voetbal toch een gek spelletje, en dat is eigenlijk maar goed ook.