Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Scheveningen bezegelt het lot van De Gunst met genadeloze cijfers

Scheveningen heeft in de concurrentiestrijd onderin een daverende klap uitgedeeld aan IJsselmeervogels. De Schollenkoppen, die eenmalig onder leiding stonden van Robin Knoester, toonden zich genadeloos aan de rode zijde van De Westmaat. Mede dankzij een hattrick van Michael de Niet eindigde de kelderkraker in 1-5 en besloot IJsselmeervogels direct na de wedstrijd om trainer Gert Peter de Gunst de laan uit te sturen.

Dat het een desastreuze middag voor IJsselmeervogels zou worden, was niet aan het eerste kwart van de wedstrijd af te lezen. Beide teams kwamen tot kansen maar konden aanvankelijk niets afmaken. Morad el Haddouti was de eerste die gevaarlijk doorkwam. Rubin Koorndijk diende een hoekschop weg te geven om de 1-0 te voorkomen. Een tweede mogelijkheid kreeg Youssouf Blel nadat hij door Tadmine in schietpositie werd gebracht. Het schot ging recht door het midden en was dus een prooi voor doelman Van der Maaten.

Treffer geannuleerd

Een eerste waarschuwing namens Scheveningen kwam van het hoofd van Lex Immers. De Scheveningse routinier kopte een voorzet van Tim Peters over de driest uit zijn doel komende doelman Maarten List. De treffer werd door de uitstekende arbitrage onder leiding van de Brito Roque wegens buitenspel geannuleerd.

Het spel golfde in deze fase vlot op en neer. Zo sneden Daniel van Son en Morad El Haddouti na zeventien minuten vlot door de Scheveningse verdediging maar lag Van der Maaten op tijd dwars om de 1-0 te voorkomen. Even later draaide De Niet zich knap vrij van het centrale verdedigingsduo van de Vogels, passeerde List met een lob maar zag de bal het doel niet halen.

Halverwege de eerste helft was er dan de grootste kans voor IJsselmeervogels toen Blel knap door Martis werd vrijgespeeld. De spits mikte voorlangs. Vanaf dat moment was de koek bij de thuisploeg op en nam een gedisciplineerd spelend Scheveningen het heft in handen. Aan de hand van uitblinker Michael de Niet schoten de kustbewoners met scherp en liep de score uit naar pijnlijke proporties.

Scheveningen doet zaken

Na een klein half uur kreeg De Niet een afvallende bal voor de voeten op de zestienmeterlijn. Slim heeft het leer waarschijnlijk alleen maar voorbij horen fluiten; 0-1. Enkele minuten later werd Rodney Lopes Cabral op rechts weggestuurd. Zijn voorzet op De Niet was op maat. En de aanvaller draaide vlotjes van zijn bewakers vandaan voor de 0-2.

Scheveningen leek al voor rust een onoverbrugbare score op de borden te gaan zetten. Zo kopte Koesveld bijna de 0-3 binnen en was De Niet dicht bij zijn derde treffer door List te passeren, echter nu wist Haian in extremis redding te brengen. Geen 0-3 dus voor de pauze; sterker nog, vanuit het niets werd het nog 1-2. Darren Rosheuvel waagde een afstandspoging en waar die ooit zou zijn terecht gekomen zonder aanraking zal altijd een vraag blijven. In dit geval raakte de bal een Schevenings been en was Van der Maaten ineens kansloos. Het was op dat moment leuk voor de wedstrijd omdat verwacht mocht worden dat de thuisclub alsnog op puntenjacht zou gaan.

Omzettingen bij IJsselmeervogels

In een poging zijn defensie waterdicht te maken besloot De Gunst om Mitch Willems te brengen voor Darren Rosheuvel en Kai Heerings voor Yousssef Blel. Die omzettingen zorgden er in het begin van de tweede helft wel voor dat Scheveningen minder gevaar kon stichten, maar leidde niet tot een veldoverwicht voor de thuisploeg. Naarmate de tweede helft vorderde, wist Scheveningen de gaatjes in de Rooie defensie weer te vinden.

Immers was de eerste die dicht bij de 1-3 was, echter uiteindelijk kwam hij een teenlengte te kort om binnen te tikken. Halverwege de tweede helft viel de beslissing. De Niet kwam vrij op links, dolde doelman List even en legde aansluitend af op Aldogan, die snoeihard de 1-3 tegen de touwen joeg.

In de slotminuten werd de nederlaag van IJsselmeervogels er zelfs nog eentje van legendarische grootte. De Niet schoof de 1-4 achter List en in de extra tijd combineerden de bezoekers alsof het een lieve lust was. Het slotakkoord was voor Mitchell van der Vlugt, die kort voor het sluiten van de markt de eindstand op 1-5 bepaalde.

De directe gevolgen van deze wedstrijd: De Niet scoorde zijn eerste hattrick op Tweede Divisie-niveau en Scheveningen stijgt naar plaats dertien op de ranglijst. IJsselmeervogels komt nog meer in degradatienood en heeft bovendien een acute vacature. Er wordt een nieuwe trainer gezocht. Liefst eentje met het schokeffect als specialiteit.