Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Scheveningen in een kwartier klaar met FC Lisse

Een overrompelend begin van SVV Scheveningen in de wedstrijd tegen FC Lisse heeft de schollenkoppen uiteindelijk de drie punten opgeleverd. De Bollenstreekbewoners kwamen de 2-0-achterstand die na een kwartier op Houtrust op de borden stond in het restant van de wedstrijd niet meer te boven.

Vooraf werd trainer Raymond Bronkhorst van FC Lisse weer eens geconfronteerd met het wegvallen van een centrale verdediger. Jeffrey Perez Stoof moest op het laatste moment in de kleedkamer achterblijven en dat betekende dat de talentvolle Bjorn Mussche naast Tom Noordhoff kwam te spelen.

Oefening baart kunst

Bij de thuisclub bleef het blessureleed beperkt tot in de dug-out, waar assistent trainer Marco Scheenstra regelmatig overeind kwam om zijn gekwetste hamstring te ontzien. Die blessure had alles te maken met de openingstreffer van Scheveningen. Tijdens de donderdagtraining had Scheenstra tot in den treure de lange trappen verzorgd die moesten worden omgezet in treffers. Na zeven minuten in de wedstrijd zag Scheenstra zijn harde werken beloond. Een hoekschop vanaf de linkerkant werd door rechtsback Kevin Gomez-Nieto naar de verre hoek verlengd. Doelman Erik Cummins was er kansloos bij en Scheenstra huppelde terecht enthousiast voor zijn dug-out. De ultieme zege voor een sportman die zijn ding buiten de schijnwerpers doet. En het team besefte: oefening baart kunst.

Scheveningen drukt direct door

Ook na deze vroege openingstreffer zocht de thuisclub naar gaatjes in de Lisser afweer. Na een kwartier voetballen vond  Lex Immers geen gaatje, maar een gapend gat. Immers, zaterdag de meest vooruitgeschoven speler van Scheveningen, ontving de bal op ruim veertig meter van het Lisser doel, maar wist met een schitterende lob Cummins te verslaan, 2-0.

Het was de opmaat van een eerste helft waarin tot vlak voor rust alleen kansen voor de thuisclub te noteren waren. Zo zag Mitchel de Vlugt zijn vliegende schot net langs de verkeerde kant van de paal vliegen, werd Lex Immers in extremis geblokt en zagen de mee opgekomen Jari de Jong en Robert van Koesveld hun pogingen over de lat vliegen. Daar tegenover kwam Lisse vlak voor de pauze aan haar eerste echte kans, maar zag Jeffrey Klijbroek zijn schot gemakkelijk gestopt worden door Sven van der Maaten.

Bronkhorst probeert met wissels het tij te keren

Bronkhorst greep in de rust een eerste keer in. Romano de Jong werd voor de Lisser verdediging weg gehaald en aanvaller Maxim van der Meer moest de voorhoede van meer stootkracht gaan voorzien. Toch bleven de serieuze kansen zich weer nagenoeg volledig voor de thuisclub voordoen. Zo was Cummins alert bij een kopbal van Immers, die overigens met name in de tweede helft wat fysieke tikken te verwerken kreeg. Dan was ook Tim Peters twee maal zeer ongelukkig met twee schitterende indraaiende pogingen om Cummins te foppen. Beide ballen vielen achter Cummins tegen de lat en daarna terug het veld in. Ook Mitchel Vlugt was dicht bij de 3-0 maar zijn bal viel achter Cummins op de dak van het doel.

Halverwege de tweede helft probeerde Bronkhorst zijn team nogmaals middels wissels te inspireren. Marengo en Van Ekeris kwamen in het veld, echter ook zij konden Lisse niet tot een dreigende eindfase inspireren. Alleen Klijbroek kreeg nog een serieuze kans op 2-1 ,maar mikte naast en overigens kon Lisse zich hooguit wat ongelukkig voelen bij enkele handsballen van Scheveningse verdedigers die er weliswaar ongelukkig uitzagen maar waarvoor even goed ook wel eens een bestraffing volgt. Scheidsrechter Bos zag er niets in.

Zege onbetwist

Scheveningen was onbetwist de beste en ondanks het feit dat men op Houtrust niet heel snel nerveus wordt van de situatie op de ranglijst waren de punten zeer welkom. Houtrust, waar komende week – als de hamstring van Marco Scheenstra mee wil werken – weer volop getraind gaat worden op de dode spelmomenten.

Maandag John Blok en zijn visie op deze wedstrijd in de TAV Podcast.

Foto: Hubert Habers