REPORTAGE | Spakenburg duwt Katwijk dieper in de zorgen na klassiek voetbalgevecht

Spakenburg heeft Katwijk op de derde nederlaag op rij getrakteerd. Het duel tussen de Blauwen en de Krombewoners, één van de klassiekers in het topamateurvoetbal, stond bol van de spanning en de strijd, maar het ontbrak aan beide kanten aan goed voetbal. Omdat Spakenburg het maximale uit de spaarzame momenten haalde, won die ploeg de Klassieker, die, gezien het vertoonde spel, eigenlijk geen winnaar verdiende, met 2-1.

Er was vrijwel niemand op De Westmaat die maalde om het matige voetbal van beide ploegen. Het aanwezige (thuis)publiek genoot van de strijd en inzet van hun favorieten, die vanaf het eerste fluitsignaal flink wat duelkracht en arbeidsethos in de wedstrijd stopten. Katwijk wist alleen in de absolute beginfase en in het eerste kwartier na rust Spakenburg enigszins onder druk krijgen, maar was in de rest van de wedstrijd veel te slordig in balbezit. De bezoekers waren daardoor genoodzaakt om mee te gaan in de fysieke strijd en konden de defensieve organisatie van Spakenburg slechts zelden verontrusten.

Fraaie treffer Admiraal

Omdat ook Spakenburg het meer van het hart dan van het balgevoel moest hebben, was er van goed voetbal en veel kansen eigenlijk geen sprake. Uit één van de eerste goede combinaties, een goed opgezette counter na ruim een half uur spelen, was het direct raak. Luuk Admiraal kon vanaf links naar binnen komen en krulde de bal achter de kansloze Jean Paul van Leeuwen. Vijf minuten later werd Quinton Christina aan de andere weggestoken door Robbert Susan, maar hij zag zijn inzet gesmoord worden door Alessandro Damen, waarna Vincent Volkert de bal vlak voor de lijn wegwerkte.

Protesten van Katwijk, toch 2-0

Kort daarna verdubbelde de thuisploeg de score, nadat Wimilio Vink een corner direct achter Van Leeuwen krulde. Ondanks flinke protesten van de kant van Katwijk, zag scheidsrechter Droge geen overtreding op de Katwijk-goalie en wees hij gedecideerd naar het midden. Dat was het sein voor Katwijk om dan maar vol mee te gaan in de strijd, wat kort voor rust leidde tot een flink opstootje, waarbij Mark Veenhoven het aan de stok kreeg met Robbert Susan, met als resultaat dat Veenhoven flink over zijn theewater raakte en Susan een gele kaart kreeg.

Kort na rust bood de Spakenburg – Katwijk even het spektakel wat de wedstrijd in het verleden zo vaak bood. Na een minuut of zeven wist Tim Freriks een gaatje te vinden in de verdediging van Spakenburg en schoof hij de aansluitingstreffer achter Damen. Kort daarna was er nog een schietmogelijkheid voor Christina en na een uur spelen kreeg Kilian van Mil de ultieme kans op de gelijkmaker. Hij kwam niet verder dan het lichaam van Damen, die prima zijn goal uit was gekomen.

Controle keert terug bij Spakenburg

De kans voor de Haagse buitenspeler was het slotstuk van een fase, waarin Katwijk Spakenburg aan het wankelen kreeg. Vanaf dat moment werden de Krombewoners steeds slordiger en kreeg Spakenburg, zonder dominant te zijn, steeds meer controle over de wedstrijd. Het ontbrak de thuisploeg echter aan vernuft om meer te halen uit de ruimtes die Katwijk moest laten, waardoor het duel tot de allerlaatste seconden bleef boeien.

Uiteindelijk bleken inzet, strijd en werklust dit keer voldoende te zijn voor een Blauwe overwinning. En een prima fundament voor Chris de Graaf om op voort te borduren. De zorgen voor Katwijk worden, na de derde nederlaag op rij, steeds groter. De ploeg van Anthony Correia ziet een vormdip langzaam uitgroeien tot een vormcrisis en lijkt echt te snakken naar de winterstop. Nog één week en dan kan de regerend kampioen de schaal met het gewicht van een molensteen even van de rug halen.