REPORTAGE | Trainerswissel levert IJsselmeervogels geen punten op tegen Quick Boys

Er moet een andere wind gaan waaien in Bunschoten-Spakenburg. Bij IJsselmeervogels werd afgelopen week bekend dat Michael Weggemans de positie van Gert Peter de Gunst tot aan de winterstop over zou nemen, met als eerste tussenstop een amateurklassieker tegen Quick Boys. De trainerswissel zou de Spakenburgers op Nieuw Zuid echter geen punten opleveren. De Vogels kwamen in Katwijk wel dicht bij een gelijkspel, maar heeft dat mede te danken aan het zwakke spel van de thuisploeg.

De 1-5 nederlaag tegen Scheveningen, de minst scorende ploeg uit de Tweede Divisie, was de druppel voor IJsselmeervogels. Gert Peter de Gunst werd direct na de wedstrijd op non-actief gezet en zijn vervanger werd later in de week aangekondigd: Michael Weggemans. De coach van de O21-afdeling staat tot aan de winterstop voor de groep en heeft daardoor de autoriteit over o.a. Mike van de Laar, met wie Weggemans nog samen heeft gevoetbald in de jeugd van IJsselmeervogels. Van de Laar speelde tegen Quick Boys zijn driehonderdste wedstrijd in het rood-witte tenue.

Van den Meiracker op een missie

Het vertrek van De Gunst bij IJsselmeervogels is ook bij Danny van den Meiracker niet onopgemerkt gebleven. De spits van Quick Boys trapte afgelopen week nog wat na op Twitter, onder de aankondiging van het vertrek van De Gunst. ,,Half jaar te laat. Maar beter laat dan nooit”, luidde zijn reactie. In de wedstrijd tegen IJsselmeervogels werd ook al snel duidelijk wat de missie van de spits zou zijn: scoren tegen zijn oude ploeg. Na drie minuten kopte Van den Meiracker een voorzet van Tyrone Owusu op de lat.

Niet veel later leek het alsnog fout te gaan voor IJsselmeervogels. Youssef El Kachati werkte een voorzet van Ivailo Staal tegen de touwen, maar deed dat in buitenspelpositie. In het verdere verloop van de eerste helft zou Quick Boys voor de meeste dreiging zorgen, maar grote kansen bleven uit. Gevaarlijkste mogelijkheden kwamen van Van den Meiracker en namens IJsselmeervogels Morad el Haddouti, die Paul van der Helm op slag van rust tot een goede redding dwong.

Missie voltooid

Het lukte IJsselmeervogels om het Katwijkse openingsoffensief van de tweede helft te overleven, maar de verhouding zou hetzelfde blijven. Van den Meiracker zette zijn missie voort in de tweede helft en zou hierin ook slagen. Drie minuten nadat een gevaarlijke inzet rakelings langs het doel scheerde, kopte de spits een voorzet van Dyllandro Panka achter doelman Maarten List. Tegen zijn oude ploeg scoorde Van den Meiracker zijn negende doelpunt van het seizoen. Er zijn spelers die niet juichen na een goal tegen een oude werkgever; Van de Meiracker is er daar niet een van.

Binnen tien minuten werd de score al verdubbeld. Topscorer El Kachati omspeelde doelman List en schoot vervolgens de 2-0 binnen. Het feest zou echter niet lang duren, aangezien IJsselmeervogels binnen drie minuten de aansluitingstreffer scoorde. Youssef Blel schoot de spanning terug in de wedstrijd vanuit een lage hoekschop.

Spannende slotfase

Zonder te kunnen spreken van een dreigend slotoffensief, lag het initiatief in de slotfase bij de bezoekers. Dit leverde ze in de blessuretijd een doelpunt op, maar nog voordat de bal in het net belandde had de grensrechter al gevlagd voor buitenspel. Slotkans kwam op naam van Owusu, die één-op-één faalde tegenover doelman List.

De nederlaag van IJsselmeervogels is niet onterecht, maar de ploeg uit Bunschoten-Spakenburg oogde zeker niet zo kansloos als dat de afgelopen weken weleens het geval was. Interim-trainer Weggemans kan zich komende week opmaken voor een duel van levensbelang. Aankomende zaterdag wacht namelijk een directe confrontatie tegen hekkensluiter OFC. De generale repetitie in aanloop naar dat duel zal niet al te bemoedigend werken. Eindstand op Nieuw Zuid: 2-1.