REPORTAGE | Scheveningen neemt afstand van degradatieplaatsen na zege op TEC

Kort voor de winterstop doet Scheveningen de beste zaken op de ranglijst in de Tweede Divisie. Vorige week trakteerde het IJsselmeervogels op een pak slaag en afgelopen zaterdag werd een 1-0 zege behaald op een andere concurrent, TEC. De zes punten die dat opleverden zijn nu ook het verschil met de zestiende plaats, die aan het einde van het seizoen promotie/degradatievoetbal inhoudt.

De zege voor de Schollekoppen werd door zowel John Blok als zijn collega aan de overzijde, assistent Eric Meijers, verdiend genoemd. Nog niet vanwege een groot verschil in de eerste helft, maar wel vanwege het duidelijke overwicht dat Scheveningen na rust ontwikkelde. Het was in feite Scheveningen zelf dat de spanning er tot de laatste minuten in hield door de tweede en derde goal niet te maken.

Blessures

In beide kampen werden de nodige blessures gemeld. Zo moest Blok het bijvoorbeeld doen zonder Robert van Koesveld, die vorige week in Spakenburg geblesseerd uitviel. Jari de Jong zakte daardoor een linie terug terwijl Mitchel de Vlugt de 6-positie van hem over nam. Bij de oranjehemden nog altijd geen Mengerink, Eisden en Vermeer.

Gelijkopgaande eerste helft

Voor de pauze speelden beide teams twee echte kansen bij elkaar. Die van TEC eindigden beiden tegen het doelkader. Eerst was het spits Adham El Idrissi die een voorzet van rechts tegen de eerste paal tikte, later draaide Bo van Essen knap van links naar binnen maar schoot tegen de lat boven Sven v.d. Maaten. Aan de andere kant van het veld kreeg Michael de Niet al na 5 minuten de eerste gelegenheid toen Mohamed El Makrini zich vergaloppeerde op een voorzet van de sterk spelende Mehmet Aldogan. De Niet schrok wellicht van de plotselinge kans en produceerde een te zwak schot om doelman Nick van den Dam te verontrusten. Ook Scheveningen raakte het aluminium en wel bij een kopkans voor Jari de Jong. De bal verdween aansluitend over de achterlijn.

Alles na rust anders

De 0-0 ruststand gaf in feite een eerlijk beeld van de krachtsverhoudingen in de eerste helft. Alles werd echter anders in het tweede bedrijf. Scheveningen, dat Brute kort voor rust met een blessure inleverde voor Maarten Rieder, ontwikkelde een overwicht. Bij TEC was Fernandes Perreira er toen al van af, in zijn plaats kwam Danny van Haaren.

Winnende goal

De enige goal van de wedstrijd viel uiteindelijk in de 53e minuut. Lex Immers zette een aanval via rechts op, Aldogan zette voor richting de tweede paal waar de doorglopen Immers van dichtbij de doeltreffende volley kon loslaten, 1-0.

In de aansluitende minuten had Scheveningen de tegenstander definitief uit de wedstrijd moeten spelen. Er kwamen meerdere grote en minder grote kansen maar het doel vinden wilde maar niet lukken. Zo vloog een kopbal van de Niet rakelings voorlangs, mikte Aldogan net niet zuiver genoeg in vrije positie en schoot de Niet tegen Makrini op. Het bleef daardoor bij de magere voorsprong en uiteraard ging het koppel v.d. Haar/Meijer wat gokken in de opstelling en speelwijze van TEC om een punt te redden.

Dat die er niet kwam was vooral een verdienste van de verdediging van Scheveningen. Die gaf na rust feitelijk niets meer weg, waardoor de minimale voorsprong uiteindelijk voldoende was voor de tweede belangrijke overwinning op rij tegen een directe concurrent. En daarmee nog meer afstand van de degradatieplaatsen.