Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | UDI ’19 vergeet scoringskansen tegen Unitas te verzilveren

Op een fris sportpark Parkzicht in Uden konden UDI ’19 en Unitas er geen hartverwarmende wedstrijd van maken. Na 90 minuten voetbal werden de punten broederlijk gedeeld waarmee Unitas nog het meest blij mee mocht zijn. Op de vraag aan UDI-trainer Lodewijn de Kruif of de thuisclub de overwinning had laten liggen deze middag gaf hij een diplomatiek antwoord. ,,We hebben vanmiddag twee punten te weinig gekregen.” En daar had hij eigenlijk wel gelijk in.

De thuisclub kon bijna met een identieke opstelling in het veld verschijnen als enkele weken geleden toen verrassend de volle winst werd behaald in Breda tegen Baronie. Het betekende dat Wietse van Lankveld er weer bij was deze middag. Aan Unitas-zijde had Hans de Jong grotere problemen. Hij had in de voorafgaande dagen een aardige puzzel te leggen vanwege absentie van zijn vaste basisspelers Daniel Alexander Walu (bruiloft zus), Gijs van der Louw, Alexander McDermott en Elmer de Vries (allen geblesseerd) en Omar Boulamhayan en Najim Haddouchiu (beide geschorst). Kevin Cornett begon op de bank en zou in de tweede helft nog wel wat speelminuten maken.

De grootste verrassing in het duel was wel dat de hij tweede doelman Luc van Dongen een kans gaf tegen UDI ’19, waardoor Ronald Vlot op de bank belandde.

Veldoverwicht zonder doelpunten

Het ging in de eerste helft niet echt slecht aan Gorinchemse zijde. Men had zelfs het grootste gedeelte een veldoverwicht maar deed er nauwelijks iets mee. Er werd bij tijd en wijlen aardig gecombineerd zonder echt gevaarlijk te worden. Het grootste probleem was om Robert Mutzers in stelling te brengen deze middag. Veelal kon de clubtopscorer niet bereikt worden waardoor de aanvallen in een vroeg stadium gedoemd waren te mislukken.

Aan de andere kant ontstond de enige kans na een kwartier toen UDI’19-topscorer Jan van de Haterd goalie Van Dongen tot een uiterste krachtinspanning dwong om UDI van een 1-0-voorsprong af te houden.

In de tweede helft een meer gelijkopgaande strijd, met ook meer echte doelkansen. Bij Unitas kwam Thomas Schalekamp in de ploeg voor Loic van Prooijen, waardoor Metzers zich meer achter de aanvalslinie ging bewegen. Een schot van Joey Lokasi ging naast maar UDI werd naarmate de strijd vorderde wat sterker en ging wat meer druk zetten. Men kreeg geloof dat er deze middag puntenwinst te behalen viel terwijl Unitas alle zeilen bij moest zetten om niet op achterstand te komen. 

Luc van Dongen houdt Unitas overeind

Uitgerekend in deze periode ontpopte Luc van Dongen zich als een betrouwbare doelman, die zich na afloop met recht de beste man van Unitas mocht noemen. Een kopbal van van de Haterd werd een prooi voor van Dongen, die enkele minuten later een schot van diezelfde speler tegen de paal zal belanden.

Jeroen van Schoomnhoven probeerde het nog een keer zonder succes, de voor Tufan Koca ingevallen Roal van Hout schoot rakelings over maar de grootste kans op de overwnning kreeg Jan van de Haterd in de slotseconden. Alleen op van Dongen afgaand redde de Gorinchemse doelman met de voet en sleepte daarmee een kostbaar punt binnen voor Unitas dat weliswaar het 4e gelijke spel wist binnen te halen uit de laatste 8 wedstrijden maar nog steeds niet weet te winnen sinds 30 november 2022.

Grote zorgen om bij de onderste vier te belanden, zijn er nu ook niet direct bij Unitas maar “ Het is toch prettig wanneer we in de komende weken weer eens een paar wedstrijden weten te weten want het blijft een vreemde competitie” aldus Hans de Jong.

De Kruif baalde er wel van dat Baronie geheel verrassend won bij UNA. ,,Dat is niet gunstig voor ons want daardoor hebben we nu nog zes punten te overbruggen met Groene Ster voor een plaats in de nacompetitie.”