REPORTAGE | VV Katwijk wint voor het eerst in zes jaar van angstgegner Koninklijke HFC

Voor het eerst in zes jaar is VV Katwijk erin geslaagd om drie punten te pakken tegen Koninklijke HFC. Halverwege stonden beide ploegen nog op gelijke hoogte, maar in de tweede helft namen de Katwijkers afstand van het elftal van Gertjan Tamerus. Mede dankzij een Ravensbergen in topvorm won Katwijk met 1-3 in Haarlem.

Zowel Koninklijke HFC als Katwijk had zaterdag iets goed te maken. De Haarlemmers verloren vorige week met 2-1 van HHC Hardenberg, terwijl Katwijk zijn meerdere moest erkennen in Excelsior Maassluis. Eén wijziging bij de bezoekers, ten opzichte van die 3-2 nederlaag: Quintón Christina moest het veld ruimen voor Rick van der Meer. De thuisploeg startte met dezelfde opstelling als vorige week en moet het nog altijd stellen zonder doelman Mitchel Michaelis.

Eerste wapenfeiten

De bezoekers van Sportpark Spanjaardslaan hoefden slechts drie minuten te wachten op het eerste wapenfeit. Ahmed El Azzouti trof namens de bezoekers het houtwerk en appelleerde vervolgens voor een strafschop wegens hands, maar scheidsrechter Bronsvoort ging hier niet in mee. De eerste dreiging van de thuisploeg ontstond na tien minuten, maar het kwam niet tot een hachelijke situatie voor het doel van Jean Paul van Leeuwen.

Langzaamaan begonnen de kansen wat groter te worden. Een schot van Tim Freriks scheerde vlak langs het doel, omdat deze nog van richting werd veranderd in de laatste linie. Aan de andere kant nam Jacob Noordmans een afvallende bal op de slof, maar hij zag zijn inzet uiteenspatten op de dwarsligger. Drie minuten later werd de ban alsnog gebroken door El Azzouti, die met een knappe kopbal de verre hoek wist te vinden: 0-1. De topscorer van Katwijk maakte zijn tiende goal van het seizoen, ditmaal op aangeven van Joey Ravensbergen.

Haarlemmers langszij

Het aantal kansen nam vervolgens wat af, maar zes minuten voor rust kwam Koninklijke HFC toch langszij. André Morgan zette voor op Noordmans, die vervolgens richting de verre hoek kopte. De vingertoppen van doelman Van Leeuwen waren niet voldoende om de gelijkmaker te voorkomen. Even later kon hij wel van waarde zijn voor zijn team, met een goede redding op de inzet van Zakaria Eddahchouri. Mede dankzij die redding werd de ruststand bepaald op 1-1.

Katwijk leek in de tweede helft uit de startblokken te schieten en kreeg al snel kansen via Tim Freriks en Mukhtar Suleiman, maar beide spelers slaagden er niet in om het net te vinden. Vervolgens kwam er een fase waarin Koninklijke HFC de bezoekers bij de ballen greep, om de woorden van VV Katwijk-trainer Anthony Correia er op los te laten. Gevaarlijkste man aan de zijde van de thuisploeg was in deze fase Eddahchouri, die net als Noordmans de kracht van het aluminium uitprobeerde. Ook Morgan deed een poging om de voorsprong te pakken, maar slaagde er niet in.

Ravensbergen in vorm

Tien minuten na rust kreeg Katwijk weer grip op de wedstrijd en de bezoekers wisten het net wel te vinden. Ravensbergen vond Kay Blokland met een lange bal en laatstgenoemde kopte de bal op prachtige wijze over de kansloze doelman Thomas Hoekstra in het doel. De rechtsback tekende bij de 2-1 voor zijn tweede assist van de middag. Tien minuten later zou hij de mooiste assist van de middag er nog aan toevoegen. Freriks kreeg de bal op een presenteerblad en werkte de wedstrijd met 1-3 in het slot.

Katwijk verzuimde het om de score uit te breiden – zag ook nog een goal van El Azzouti worden afgekeurd – en liet daardoor nog hoop over voor Koninklijke HFC. In een slotoffensief kwam de thuisploeg nog dicht bij een aansluitingstreffer, maar Jim Hulleman werkte een voorzet over het doel heen. Niet lang daarvoor tastte doelman Hoekstra volledig mis aan de andere kant, maar hij had geluk dat Freriks iets te optimistisch reageerde en de bal van afstand ruim naast schoot.

Katwijk is er voor het eerst in zes jaar in geslaagd om te winnen van angstgegner Koninklijke HFC. In een wedstrijd waarin driemaal het aluminium werd getroffen, was het geluk aan de zijde van VV Katwijk. De ploeg van Anthony Correia boekte een terechte 1-3 overwinning en heeft dat mede te danken aan een Joey Ravenbergen in bloedvorm. Met drie assists mag hij zich kronen tot man van de wedstrijd.