Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | VVSB blijft Derde Divisionist na horrorfinale tegen kampioen FC Lisse

De negentig minuten waren al om op sportpark de Boekhorst. En kampioen FC Lisse had nog steeds de 2-1 voorsprong, opgebouwd in de eerste helft in handen. Die stand was niet voldoende voor VVSB omdat ODIN ’59 een punt had veilig gesteld bij Excelsior ’31 en op een doelsaldoverschil van werkelijk 1 doelpunt veilig leek voor weer een seizoen Derde Divisie. Leek, want bij de laatste aanval van de wedstrijd, die werd ingeleid door een snelle inworp op rechts door Danny Bakker kwam Matthieu van den Assem op rechts in vrije positie voor een voorzet op maat. Die kwam er ook en Youssef Blel was er als de kippen bij om van dichtbij de alles reddende 2-2 voor VVSB te scoren. Alles reddend omdat de toekomstige aanvaller van IJsselmeervogels daarmee zorgde voor dat ene punt en zelfs het doelpunt dat nodig was om VVSB te behouden voor de Derde Divisie Zaterdag.

De ontlading was enorm op de tribune van het prachtig gerenoveerde sportpark de Boekhorst. Logisch, want het leek maar niet te gaan lukken voor paars/geel. Dat had ook alles te maken met het feit dat FC Lisse haar sportieve plicht wenste te vervullen ondanks het feit dat Raymond Bronkhorst niet meteen zijn gebruikelijke basisteam liet starten. Maar wat hij wel had gedaan is zijn team duidelijk maken dat het uitdelen van cadeautjes pas voor na de wedstrijd was.

Spelers die dit seizoen gebruikelijk niet in de basis stonden als doelman Jochem Lensen, Bas Gozeling, Luca Tarani en Reggie Schaap speelden terwijl bijvoorbeeld Eric Cummins, Mitchel Bormann, David Verwey en Jaap Zwetsloot op de bank begonnen. Een fraaie geste van de trainer die daarmee de nummers 12 en verder uit zijn selectie op deze wijze nog eens nadrukkelijk bij het succes van zijn team betrok.

Die luxe kon Wilfred van Leeuwen zich niet veroorloven. Waar Bronkhorst geen druk meer hoefde te voelen lag er bij de tegenstander enorme druk op dit duel. Immers, de veilige veertiende positie vooraf kon nog verspeeld worden en dat zou een verlenging van het seizoen hebben betekend van enkele weken omdat dan de tombola van promotie/degradatiewedstrijden zou worden aangegaan.

Er was nog een andere ontwikkeling die in het verloop van de wedstrijd van invloed was. Dat betrof het regelmatig geblesseerd raken van spelers. Niet vanwege grof spel, want dat was er geen moment. Maar waar vele trainers al voor waarschuwden in de winterstop was de belasting van spelers door het wedstrijdprogramma. En die overbelasting liet zich in deze wedstrijd nadrukkelijk gelden. In het eerste kwartier moesten Valk en Onyeike al worden opgelapt en was namens Lisse Adouch al klaar met de wedstrijd. Bronkhorst bracht Mitchel Bormann binnen de lijnen maar moest een kwartier later opnieuw wisselen. Nu moest Luca Tarani geblesseerd naar de kant voor Van der Putten.

Kort voor deze wissel had FC Lisse de 0-1 op de borden gebracht. Lisse bouwde via Bormann, Noordhoff en Klijbroek een aanval op. Laatstgenoemde kon gemakkelijk Enzo Stroo aanspelen en alleen Ivan Spijkstra probeerde hem het schieten enigszins te beletten. Niet voldoende, want het schot van de Lisser spits vond de verre hoek achter Ruben Valk.

VVSB had overigens in een situatie daarvoor ook op voorsprong kunnen komen. Jermano Lo-Fo-Sang wierp snel in, Jelmer Vijlbrief zette voor en Danny Bakker kwam bij de eerste paal in scoringspositie. Het was net te moeiijk om binnen de palen af te ronden.

De treffer voor VVSB kwam er alsnog na 39 minuten. Lo-Fo-Sang gaf vanaf rechts indraaiend voor, Blel kopte de bal naar de tweede paal door en omdat Lensen naar voren was gekomen in de hoop Blel voor te zijn had Onyeike het lege doel om in te koppen: 1-1.

De vreugde die deze gelijkmaker teweeg bracht duurde amper een minuut. En weer had dat te maken met de ruimte die VVSB bood aan de inkomende speler. In dit geval was dat Jeffrey Klijbroek, die een afvallende bal van Spijkstra buiten de zestien kon oppikken en ongehinderd naar de linkerbenedenhoek achter Valk kon knallen. Met 1-2 werd ook gepauzeerd.

Bronkhorst bracht direct na rust met v.d. Meer en v.d. Steen enkele nieuwe krachten. Na een relatief rustig vierde kwartier rammelde Danny Bakker weer aan de poort bij Lisse. Zijn vrije trap werd kundig door Lensen uit de verre hoek weggetikt. Kort daarna bracht ook Onyeike het Lisser doel in gevaar maar tot de 2-2 leidde het niet. Wel bouwde VVSB langzamerhand aan een overwicht. Meerdere kopballen misten het doel van de gasten en Bakker zag zijn poging door Lensen gekeerd. Tot de fraaiste kansen van de wedstrijd behoorde een kopbal vanuit vrije positie van Blel, die echter naast mikte. Het had een dure misser kunnen zijn, met name omdat Enzo Stroo even later op de 1-3 af leek te gaan. Daaraan vooraf ging een twijfelmoment van Jelmer Vrijbrief die de achtervolging met een blessure moest bekopen. En daarmee ook weer exit Vijlbrief.

Van Leeuwen gebruikte het moment om het tactisch wat anders neer te zetten en bracht Bert Steltenpool. Het bracht VVSB tot schoten van Dompig, Blel en Lo-Fo-Sang. Die laatste ketste via de lat over. VVSB drukte Lisse steeds verder terug en zette aan voor alles of niets. Het leek dat laatste te worden, vooral omdat Lensen een tweede pegel van Lo-Fo-Sang knap over het doel tikte toen de 90 minuten al weggetikt waren. Maar terecht liet de uitstekend leidende scheidsrechter Bronsvoort nog even doorspelen. En in de allerlaatste seconden van de extra tijd was daar Youssef Blel die VVSB wist te behoeden voor het spelen van nacompetitie. Niet voor het eerst in dit seizoen was de extra tijd de redder voor de club uit Noordwijkerhout. Maar deze keer was het alles reddend.