REPORTAGE | VVSB plaatst zich voor op voorhand veelbesproken halve finale nacompetitie

VVSB hoeft de promotiedroom nog niet in de koelkast te zetten. Op De Boekhorst werd de in Veenendaal opgedane 1-0 nederlaag in stijl weggepoetst, al ging dat niet zonder horten of stoten. Het niveau lag niet altijd even hoog, maar het aantal doelpunten en de goede weersomstandigheden konden dat voor de toeschouwers rechttrekken. VVSB is na de 5-2 overwinning dus een ronde verder in de nacompetitie, maar leeft nog altijd in onzekerheid.

Dit omdat de KNVB er tot maandagavond voor nodig heeft om te beslissen wat er precies moet gebeuren met het rapport Barendrecht. De kans is aanwezig dat er wat vakanties moeten worden opgeschoven, wat verre van ideaal is met de voorbereiding van het komende seizoen in zicht. Maar om dat echt een probleem te laten worden, zal VVSB eerst de finale moeten halen. Tegen wie blijft dus nog even de vraag.

Waarschuwing

Wel is de ploeg die uiteindelijk de volgende tegenstander zal worden gewaarschuwd, want VVSB liet in eigen huis zien het net goed te kunnen vinden. Doelman Jeroen Vrolijk werd zaterdagavond vijf keer gepasseerd door de Noordwijkerhouters, die in Veenendaal de pech hadden dat de wedstrijd niet vijf minuten langer duurde. Het is niet onwaarschijnlijk dat de heenwedstrijd dan in een gelijkspel had geëindigd.

Toch kwam de eerste goal zaterdagavond van DOVO. Kian Visser werd voor het doel gezien door Guido van Dijk en werkte vervolgens de 0-1 binnen in de tiende minuut van de wedstrijd. Het duurde echter niet lang voordat VVSB weer langszij kwam; Doelman Vrolijk pareerde in de achttiende minuut een hard schot van Ricardo Kuyvenhoven, maar werd in de rebound geklopt door een oplettende Tim de Rijk: 1-1.

Doelpuntrijke fase

Het was nog niet klaar met deze doelpuntrijke fase van de wedstrijd. Drie minuten na de gelijkmaker kopte Van Dijk de bezoekers weer op voorsprong, nadat Ruben Valk iets te ver uit zijn doel kwam. Clubtopscorer Leroy George trapte VVSB nog voor rust vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte nadat de scheidsrechter een overtreding had gezien van Franklin Rodriguez. De verdediger raakte meer bal dan been, maar zag de bal alsnog op de stip eindigen.

Na rust gaf VVSB een nieuwe definitie aan de term ‘goed uit de kleedkamer komen’. Binnen veertig seconden had Ian van Otterloo zijn ploeg over twee wedstrijden weer langszij gezet en in de daaropvolgende minuten kwam de dreiging van één kant. DOVO weerde zich kranig tegen het geel-paarse verzet, maar verloor een half uur voor het eind een belangrijke schakel: Daan Disveld pakte zijn tweede geel.

Uitbouwen

Omdat hij dat deed in het strafschopgebied, mocht George aantreden voor zijn tweede penalty van de avond. Waar zijn eerste strafschop in de linkerhoek werd geplaatst, was het nu aan de rechterhoek: 4-2. VVSB slaagde er niet in om deze voorsprong uit te bouwen, maar kwam via Van Nieuwkerk nog wel dichtbij.

De spits trof het aluminium en kreeg ook te maken met DOVO-goalie Vrolijk, die de marge over twee wedstrijden met een puike redding op één wist te houden. De Veenendalers kwamen zelf nog dichtbij het doelpunt dat een verlenging af zou dwingen, ware het niet dat Nick Hak een niet te missen kans naast kopte. In de blessuretijd gooide invaller Bryan Iliohan de wedstrijd aan de andere kant in het slot.

Halve finale

De 5-2 overwinning op De Boekhorst poetste de 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd dus weg voor VVSB. De ploeg weet daarmee dus dat het in de halve finale van de nacompetitie staat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Vanwege het gebrek aan daadkracht bij de KNVB weet het voorlopig namelijk nog niet tegen wie.