Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Rooien ontdaan na nieuwe dreun: “Er is zoveel gebeurd, dat moet ik even laten bezinken.”

Drie punten uit de eerste vier wedstrijden, drie nederlagen op rij en al elf tegengoals. Je kunt niet zeggen dat IJsselmeervogels een droomstart kent. De nederlaag in eigen huis tegen Rijnsburgse Boys (0-3) kwam keihard aan bij de jubilerende recordkampioen, zo bleek ook uit de nabeschouwingen van Kai Heerings en Gert Peter de Gunst voor IJsselmeervogels TV. ,,Waar ging het niet fout bij ons,” vroeg Heerings zich openlijk af. ,,Bij iedere bal die onze kant op komt voel je dat het gevaarlijk gaat worden,” zei zijn coach even later.

Kai Heerings was duidelijk in zijn oordeel na afloop. ,,Er klopte weer niets van!” De verdediger had zijn ploeg niets goeds zien doen tegen Rijnsburgse Boys, dat lange tijd met tien man speelde na een rode kaart voor Bram Ros. ,,Wij gingen pas voetballen toen we 0-2 achter kwamen. Dan komen zij met tien man te staan en moeten wij de bal van kant naar kant laten gaan, zodat we ze stuk kunnen spelen. Maar ook dat deden we niet goed.”

Vanaf de kant zag trainer Gert Peter de Gunst zijn tactische plan al in het eerste bedrijf in het water vallen. ,,We hadden in de eerste drie wedstrijden al acht goals tegen gekregen. We wilden compact spelen, het klein houden en met snelheid voorop via de counter gevaarlijk worden,” legde de Gunst de plannen vooraf uit. Om vervolgens te concluderen dat die plannen nog voor rust de prullenbak in konden. De Gunst roemde de effectiviteit van Rijnsburgse Boys, het was een kwaliteit die zijn ploeg niet kon laten zien. ,,We kregen nog wel twee of drie kansen, maar daar deden we ook niks mee. Als zij dan met zijn tienen kort voor de rust de 0-3 maken..” verzucht de Gunst om vervolgens te weinig vingers voor te veel zere plekken te hebben.

,,Bij iedere bal die onze kant op komt voel je dat het gevaarlijk gaat worden,” zag de coach vanaf de kant. ,,Rijnsburgse Boys is ook veel volwassener dan wij. Die rode kaart was dan niet echt volwassen, maar als ik dan zie wat er bij ons gebeurt! Zij krijgen rood en wij raken in de war,” aldus de Gunst die de tweede helft in vier woorden kon samenvatten. ,,Niets gecreëerd, teleurstellende avond.” De Gunst vertelde dat hij ook niet zoveel gezegd had in de kleedkamer na afloop. ,,We hebben de afgelopen dagen genoeg met elkaar gesproken. Er is nu ook heel veel emotie.”

De Gunst heeft maar weinig tijd om zijn ploeg weer op de rit te krijgen, hij traint nog één keer met zijn ploeg en dan wacht de uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis. ,,Het wordt een heel karwei om de koppen weer omhoog te krijgen. Hoe we dat gaan doen weet ik nog niet. Er is vandaag zoveel gebeurd, dat moet ik eerst even laten bezinken.” Om er dan toch nog iets positiefs uit te halen: de Gunst gaat Kai Heerings in ieder geval mee krijgen. ,,Wij hebben tegen elkaar gezegd dat we niet nog zo’n seizoen als afgelopen seizoen willen. Dan zullen we er zaterdag weer moeten staan!”