Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Van der Mije: ,,Koploper worden is gemakkelijker dan koploper blijven”

Trainer Roy van der Mije van ADO ’20 weet wat hem het komende half jaar te doen staat. Vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen is hij koploper met zijn team, de uitdaging is om de concurrentie op afstand te houden. ,,Maar koploper worden is echt veel gemakkelijker dan koploper blijven.” Een portret van een bevlogen sportman.

Van der Mije is weliswaar geboren Amsterdammer, zijn hobby heeft hem vooral ook in de ruime omgeving van de hoofdstad gebracht. Van Alkmaar tot Almere, van Oostzaan tot Haarlem. Als jong spelertje start Van der Mije zijn loopbaan bij Zeeburgia op sportpark Middenmeer. De succesvolle club uit Amsterdam als het gaat om spelers opleiden bracht goede voetballers voort als Barry Hulshoff, Stanley Menzo, Gerard van der Lem, Kenny Tete, Oussama Tannane en Adam Maher.

Ajax, AZ, Heracles

Net als deze spelers vindt ook Van der Mije zijn weg naar het betaalde voetbal. Als C-junior gaat hij naar Ajax om vier jaar later de overstap naar AZ te maken. In Alkmaar tekent hij zijn eerste profcontract en speelt hij gedurende drie jaren. In de zomer van 1996 maakt hij op 20-jarige leeftijd de overstap naar Heracles. Hier blijft hij vier seizoenen voetballen, maar raakt hij ook het plezier in de sport enigszins kwijt. Meer specifiek, in het wereldje rond het voetbal.

Als hij ruim honderd wedstrijden in het betaald voetbal op zijn naam heeft staan, is hij klaar met het wereldje en komt via de bevriende trainer Bart Logies bij Argon terecht. Er volgen nog twee seizoenen in Almere en eentje bij de Koninklijke HFC in Haarlem als de dan 29-jarige linkspoot in 2004 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

Van der Mije heeft dan al de keuze gemaakt om – naast een maatschappelijke carrière – een loopbaan als trainer op te bouwen. En het moet gezegd, hij maakt de eerste jaren heel snel naam. Zowel met United DAVO als Young Boys promoveert hij meerdere malen vanuit de bodem van de KNVB-competities. Het levert hem een instap halverwege het seizoen 2011/2012 op bij Blauw Wit in Amsterdam.

EDO naar de Topklasse

Bij zijn volgende club, EDO, blijft Van der Mije vier seizoenen aan als oefenmeester. Hij brengt de Haarlemmers naar wat dan de Topklasse heet. Bij zijn volgende club leert hij vooral dat je ook gewoon eens een verkeerde keuze kunt maken. Club en trainer maken elkaar niet gelukkig en Van der Mije vertrekt naar Legmeervogels in Uithoorn. Enkele maanden later krijgt hij de kans bij OFC. Zijn pech hier heet corona.

In 2021 tekent hij een contract bij ADO ’20 in Heemskerk, waar hij debuteert met een derde plaats in de Derde Divisie Zondag. Dit seizoen draait ADO ’20 als een tierelier. Pas als ADO ’20 haar eerste return van het seizoen speelt, wedstrijdronde achttien, lijdt het een eerste nederlaag. Op sportpark de Vlotter wordt het 0-2 voor Groene Ster.

‘Zeker nog geen gelopen koers’

Van der Mije over het huidige seizoen: ,,Natuurlijk wijzen de cijfers uit dat we een knap seizoen draaien. Achttien gespeeld, zestien gewonnen. Zo zijn we dus koploper geworden. Maar koploper worden is makkelijker dan koploper blijven. Kijk bijvoorbeeld naar VVSB, dat heeft ook geweldig gepresteerd, als ik het goed heb ook elf keer op rij gewonnen. Met goed voetbal en veel hoge scores. En ook Blauw Geel ’38 en Hercules hebben uitstekende teams. Waarmee ik wil zeggen: het is nog geen gelopen koers voor ons.”

Is dat wellicht de meest lastige taak die je na de winterpauze gaat krijgen, telkens weer vechten tegen een verwachtingspatroon dat gebaseerd is op wat er voor de winterpauze is gebeurd?

,,Dat weet ik wel zeker. Iedereen wil van de koploper winnen. Dat wil dus ook zeggen dat je steeds op en top gemotiveerde tegenstanders zult treffen. En dus moet mijn team dat ook elke week zijn.”

Was dat al het probleem in de thuiswedstrijd tegen Groene Ster?

,,Ik denk in ieder geval dat Maurice Verbunt zijn werk vooraf uitstekend voor elkaar had. Hij wist onze zwaktes bloot te leggen. En zijn team had een ijzeren wil om te winnen. Ze hadden ook een prima spelopvatting en wonnen gewoon verdiend met herkenbaar en goed voetbal. Groene Ster is het enige team waar we nu twee keer tegen gespeeld hebben. Ik vind het een heel goed voetballende ploeg. En nogmaals, het zal best nog vaker gebeuren dat we sterk gemotiveerde teams gaan tegen komen voor het zomer is.”

Je hebt een contract dat na dit seizoen doorloopt. Daar is vorig jaar vanwege een bepaalde reden bewust voor gekozen neem ik aan?

,,Dat klopt. Zowel de club als wij als trainersstaf wilde graag minimaal twee seizoenen door kunnen bouwen aan de selectie en daar een bepaalde rust voor nemen. We proberen nu promotie te bewerkstelligen en dan is het prettig als ik daar nu al met de TC op in kan spelen. Bijvoorbeeld door te zoeken naar spelers die het niveau van de Tweede Divisie aan kunnen. En door te kijken welke spelers er in de huidige groep dat niveau aan zullen kunnen.”

In dat kader moet ik het aantrekken van Nino van den Heuvel ook zien?

,,Ik ken Nino al van zijn tijd bij Fortuna Wormerveer. Hij past binnen het profiel dat we opgesteld hebben en hebben hoge verwachtingen van hem.”

Het vertrek van Ruben Doesburg naar Katwijk is wel een aderlating.

,,Dat is zeker zo. We zijn wel al blij met de vele contractverlengingen die we voor volgend seizoen hebben, maar het gaat nog lastig worden om iemand te vinden die Doesburg adequaat op kan volgen. Het punt is: wij zijn niet de enige die zo iemand zoeken. We leveren een flinke hoeveelheid doelpunten in.”

,,En dan moet het ook nog iemand zijn die qua karakter goed past bij ADO ’20. Wij zijn een familiaire club waarin bijvoorbeeld ook de O23 en jeugd belangrijk zijn. Spelers moeten in een collectief willen functioneren. Dat collectief denken zullen we ook de komende maanden hard nodig hebben. En heel hard willen werken om ook daadwerkelijk kampioen te kunnen worden. Want we gaan echt niks cadeau krijgen.”