Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VERSLAG | Het verschil tussen VVSB en Sparta Nijkerk zit hem in effectiviteit

Rode lantaarndrager VVSB leed op eigen (prachtig opgeknapte) sportpark de Boekhorst een 0-3 nederlaag en die zou je gezien de stand op de ranglijst logisch kunnen vinden.

Maar dan zouden we voorbij gaan aan het eerste halve uur waarin de thuisclub een behoorlijke serie halve en hele, kleine en grote kansen bij elkaar speelde en daaruit op zijn minst een voorsprong had moeten halen. Dat deed het niet, om aansluitend keihard om de oren te worden geslagen met de effectiviteit die Sparta Nijkerk ten toon spreidde.

Verschil in effectiviteit

De koplopers van de Derde Divisie Zaterdag misten aanvankelijk nog bij de eerste kans, maar bij de tweede na ruim een half uur was het wel raak. Het was typerend voor het verloop van de wedstrijd waarin Sparta Nijkerk voetballend een gelijke had aan VVSB, maar waarin de Bollenstreekbewoners niet tot scoren kwamen.

Trainer Wilfred van Leeuwen van VVSB startte met vier verdedigers, drie middenvelders en Danny Bakker voor het voetballende gedeelte achter het spitsenkoppel Blel/Halman.  Speelziek zette daar een 4-3-3 opstelling tegenover, waarin spits Maurice de Ruiter zich veelvuldig naar het middenveld liet terugzakken.

Goede start VVSB

In feite bleek het wedstrijdplan van Van Leeuwen prima te werken. De thuisclub speelde in de beginfase voldoende kansen bijeen om een voorsprong te nemen. Zo mikte Youssef Blel binnen drie minuten al een keer over en een keer naast, schoot Jayson Halman even later te gehaast over en produceerde Blel in kansrijke positie een te gemakkelijk balletje voor doelman Wouter Beukers. Na 21 minuten wist Halman zich dan weer knap vrij te draaien maar zijn schot ging ver over. Zo stond er na 20 minuten nog altijd 0-0 op het scorebord waar dat echt al 1 of 2-0 had moeten zijn.

Waarschuwing

Sparta gaf een eerste waarschuwing af na zo’n 25 minuten voetbal. Mike Ahrens kwam links in het strafschopgebied maar zijn schuiver ging nog net voorlangs. Even later was er alsnog de 0-1 toen Sparta Nijkerk over rechts een vlotte aanval opzette. Jeffrey Buitenhuis maakte de aanval bekeken af: 0-1. VVSB zette nog twee knappe aanvallen op, echter bij de eerste werd een schietpoging van Halman geblokt en bij de tweede kon Blel weer net niet aan de bal komen op een voorzet van Jermano Lo-Fo-Sang. Het waren alles bij elkaar toch een imponerende hoeveelheid mogelijkheden die VVSB had laten liggen toen de kleedkamers werden opgezocht.

Domper

VVSB werd er direct na de thee voor een tweede maal voor gestraft. Sparta Nijkerk speelde de bal enkele malen vlot van voet naar voet aan de linkerkant en vond toen Roy Bakkenes in vrije positie op de zestien meter lijn. Zijn schot was voor Ruben Valk niet te houden: 0-2.

Precisie

Alhoewel VVSB nog wel tot doelpogingen van Blel, Lo-Fo-Sang en invaller Dompig kwam speelde Sparta Nijkerk toen eigenlijk al een gewonnen wedstrijd. De Noordwijkerhoutse pogingen bleven precisie missen en bovendien wist Bryan Burgerhout, die eerder nog op Ruben Valk stuitte, bij de tweede paal een voorzet van rechts binnen te werken voor de 0-3.

Dure les

Natuurlijk trachtte van Leeuwen met een aantal wissels de bakens nog te verzetten, maar het leidde ondanks enkele kansjes in de extra tijd zelfs niet meer tot het redden van de eer. Het lag dus allemaal niet aan de opbouw, het voetballend vermogen om kansen bijeen te voetballen of wat voor moois we er ook over kunnen vertellen. Het had te maken met effectief zijn als de aanval bekroond moet worden. Daarin gaf Sparta Nijkerk de thuisclub een duur lesje.