VERSLAG | Sparta Nijkerk profiteert optimaal van rode kaart Heideman en verslaat Sportlust’46

Sparta Nijkerk deed zaterdagmiddag in Woerden uitstekende zaken in de strijd om de koppositie in de Derde Divisie. De ploeg van trainer/coach Eric Speelziek boekte een zege op Sportlust’46 (0-2) dat ruim zeventig minuten moest spelen met een man minder na een rode kaart voor Thomas Heideman. Deze beslissing van de dienstdoende arbiter was overduidelijk een kantelpunt in de verhoudingen op het veld die daarvoor duidelijk in het voordeel was van de thuisploeg.

Strafschop
De wedstrijd was pas drie minuten oud toen al duidelijk werd wat de intenties waren van Sportlust’46. De ploeg zocht direct de aanval en duwde Sparta Nijkerk in de verdedigende rol. De eerste mogelijkheid was voor Marijn Jansen die de bal echter links naast het doel schoot zonder dat daarbij doelman Beukers in actie moest komen. Sportlust’46 was de betere ploeg in het eerste kwartier, maar het oogde allemaal wat rommelig aan beiden zijden. Het leek echter een kwestie van tijd voordat de thuisploeg op voorsprong zou komen, maar niets was minder waar. Na zestien minuten spelen was het Sparta Nijkerk met een snelle aanval over de rechterzijde van het veld, op het moment dat de bal voorgezet werd in de richting van een inlopende Spartaan werd deze volgens arbiter Maurice Paarhuis op onreglementaire wijze gestopt. Hierop werd een penalty toegewezen aan Sparta Nijkerk en moest Heideman het veld met rood verlaten. Mike Ahrens nam plaats achter de bal en schoot deze in de linkerhoek van het doel (0-1) en passeerde daarmee Roy Rondeltap, de oud doelman van het voormalige kampioensteam van Noordwijk, die zijn competitiedebuut maakte voor Sportlust’46.

Ander spelbeeld
Na de openingstreffer ontstond er direct een ander beeld, Sparta Nijkerk kreeg meer balbezit en kon het spel bepalen. Toch was Sportlust’46 in de 33ste minuut dichtbij de gelijkmaker. Na een hoekschop van Mo Bendadi ontstond er een scrimmage voor het doel van de Nijkerkers en werd een inzet op het doel door een been van een Spartaan van richting veranderd. Doelman Beukers wist met een fraaie redding een treffer te voorkomen. Vanzelfsprekend kreeg Sparta Nijkerk in het vervolg van de eerste helft meer mogelijkheden, maar deze werden niet altijd even goed uitgespeeld. Sportlust’46 bleef daardoor in de wedstrijd en kreeg in de blessuretijd van de eerste helft nog een mooie kans. Mark van der Weijden kopte de bal echter net naast het doel van de tegenstander waardoor de 21 spelers met een tussenstand van 0-1 de kleedkamer op mochten zoeken.

Tweede treffer
Na een kwartier spelen in de tweede helft leek de wedstrijd al beslist te zijn toen Sparta Nijkerk op 0-2 kwam door Bryan Burgerhout. Het geloof in een goed resultaat leek ook weg te vloeien op dat moment bij de spelers van de thuisploeg die twee minuten later bijna de 0-3 om de oren kregen. Dit werd echter voorkomen door Mulder die de bal nog voor de lijn weg kon werken. Sportlust’46 wist zich daarna weer wat te herpakken en men deed zichtbaar een poging om nog wat van de wedstrijd te maken. De drang naar voren van de thuisploeg gaf Sparta Nijkerk de gelegenheid om er gevaarlijk uit te komen via de counter. In de 67ste minuut was het Bendadi die goed door wist te zetten aan de linkerkant van het veld die hij een vervolg gaf met een mooie voorzet, Nick Verhagen kwam echter een teenlengte tekort om de bal in de richting te schieten van het doel van de tegenstander.

Strijdbaar
Trainer/coach Patrick Loenen gaf overduidelijk de hoop op een goed resultaat niet op en wisselde in de 69ste minuut zijn complete voorhoede. Dit gaf niet direct het gewenste resultaat want Jesse van Nieuwkerk was twee minuten later dichtbij de derde Spartaanse treffer, hij schoot de bal echter over het doel van Rondeltap. In het laatste kwartier waren er nog mogelijkheden te noteren voor beiden ploegen en er werd ook nog een keer gescoord. De aansluitingstreffer van Sportlust’46 in de 89ste minuut werd echter afgekeurd vanwege buitenspel waardoor Sparta Nijkerk met een 0-2 overwinning het veld moest verlaten.

Tegenvallende topper
Sparta Nijkerk pakte de drie punten in Woerden in een topper die nooit de hoge verwachtingen waar kon maken, dit omdat Sportlust’46 na zestien minuten verder moest met een man minder en het spelbeeld totaal gewijzigd werd.