Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zondag: Is de kater al verwerkt?

Zaagmans is laat dit seizoen, maar na deze speelronde kunnen we eindelijk zeggen dat we op de helft van de competitie zitten. Bovendien zitten we in het weekend na carnaval, dat betekent dat het vooral interessant is om te bekijken welke ploegen de kater het beste hebben verwerkt, of het nou die van het feestvieren of die van een verliespartij is.

Laten we beginnen ter hoogte van de breuklijn van het linker- en het rechterrijtje. Blauw Geel ’38 kan ten koste van Hercules de sprong van rechts naar links maken. De Veghelnaren zijn, met slechts één punt uit de eerste twee duels, echter matig uit de winterstop gekomen. De bezoekers uit Utrecht staan echter nog op nul in 2022, het toeval wil dat Blauw Geel ’38 en Hercules in de eerste twee wedstrijden na de hervatting, met Groene Ster en Quick, dezelfde tegenstanders troffen. Die twee ploegen speelden al drie wedstrijden in 2022. UPDATE: Zojuist is bekend geworden dat Blauw Geel ’38 – Hercules niet doorgaat vanwege veel Veghelse coronabesmetting.

Groene Ster heeft al zeven duels niet verloren en kan in de uitwedstrijd tegen Unitas zichzelf de top 3 in spelen. De thuisploeg is de eerste periode na het bijzondere vertrek van Michel van Oostrum (luister voor zijn verhaal naar de laatste podcast van Topamateurvoetbal.com) en de wintertransfer van Jerrel Hak naar IJsselmeervogels met wisselend resultaat doorgekomen. Onder trainer Hans de Jong werd eenmaal gewonnen en eenmaal verloren, waardoor er een klein gaatje is ontstaan met de top 2. De ploeg uit Gorinchem verdedigt derhalve het ‘koploperschap’ van de subtop.

Het Haagse Quick is 2022 met het volle pond uit drie wedstrijden begonnen en kan dus naar het linkerrijtje kijken. De ploeg van trainer Paul van der Zwaan reist af naar Hoorn waar het, in Hollandia, één van de ploegen treft die zich nog wel in het drijfzand van de degradatiestrijd bevinden. Kort achter Quick had JOS/Watergraafsmeer een poging willen wagen om verder weg te komen van de degradatiestreep tegen EVV. Maar dat duel is afgelast, waardoor de Amsterdammers geen gevolg kunnen geven aan de even verrassende als bizarre overwinning tegen koploper OFC (5-4).

ADO ’20, Dongen en UNA kunnen alle drie hun status als subtopper bevestigen tegen clubs die zich onderin de ranglijst bevinden. De ‘Superezels’ ontvangen Hoogland, Dongen speelt in eigen huis tegen Westlandia en UNA ontvangt hekkensluiter DEM.

Tot slot naar de kop van de ranglijst. Daar begon het carnavalsweekend met een lichte kater voor Gemert. De Brabantse jagers verspeelden op donderdag twee dure punten bij EVV, maar zagen drie dagen later OFC zich verslikken in JOS/Watergraafsmeer. Twee punten verlies veranderden ineens in één puntje winst, waardoor het gaatje met koploper OFC slonk naar drie punten en de kater als sneeuw voor de zon verdween. Om de druk op OFC te houden zal Gemert in de thuiswedstrijd tegen HSC ’21 de ongeslagen competitiestatus moeten behouden en dan het liefst nog met de volle mep.

OFC zal in eigen huis herstel moeten laten zien tegen de ploeg die twee coronaseizoenen lang kanshebber op het kampioenschap was, maar zichzelf nu in de subtop bevindt, OSS ’20. De Ossenaren kenden wel een prima carnavalsweekend, met een ruime 4-1 overwinning tegen Hoogland. Zo makkelijk zal het bezoek aan de Zaanstreek waarschijnlijk niet gaan verlopen, maar als OSS ’20 erin slaagt om punten af te snoepen van OFC wordt de kater van de koploper nog eventjes verlengd en kan de spanning in de kop van de ranglijst zomaar helemaal terug zijn. Het belooft hoe dan ook een interessante zondag te worden. Eentje met lekker veel zonneschijn bovendien. Officieel begint na carnaval een periode van vasten, maar als u plechtig belooft om af en toe een watertje te pakken, knijpen wij een oogje dicht bij de katerbiertjes die vast prima zullen smaken.