Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie zondag: de laatsten zijn ineens de besten

De stand om de derdeperiodetitel laat aardig zien wat voor wonderlijks er aan de gang is in de derde divisie. Blauw Geel’38, DEM, HSC’21, Quick en Hoogland vormen daar de top 5. Daarvan is Quick de enige die in het linkerrijtje staat: nipt op plek 9.

Kortom: de ploegen onderin roeren zich, terwijl de toppers en subtoppers al weken aan het schutteren zijn. Je vraagt je bijna af óf er wel een club kampioen wil worden. Gemert toch wel? De nummer 15 in de derde periode staat – ondanks drie nederlagen op rij – nog altijd bovenaan, maar voelt inmiddels de hete adem wel in de nek. Kan de ploeg van Reinald Boeren de druk nog aan? Dat mogen ze vanmiddag laten zien, in de allesbehalve simpele pot tegen OSS’20, dat nog strijdt voor een plekje in de nacomptitie.

OFC (foto) dan? Dat leek helemaal uitgerangeerd na een zwakke serie, maar de nummer 6 in de periodestand heeft toch ineens weer volop zicht op het kampioenschap. Vanmiddag gaat de ploeg op bezoek bij UNA, dat qua wisselvalligheid zijn meerdere niet kent.

Minder wisselvallig worden

Op plek 3 van de rangschikking vinden we Groene Ster, normaal gesproken (maar wat is nog normaal) naast Gemert en OFC de enige ploeg die nog een kansje heeft op de titel. Maar de huidige nummer 12 in de derde periode zal dan toch echt wat minder wisselvallig moeten worden én vanmiddag moeten afrekenen met HSC’21, dat wel de juiste vorm heeft en al vijf duels op rij won.

De strijd tegen degradatie en de winst in de derde periode loopt door de opmerkelijke ontwikkelingen bijna parallel. Al zijn er uitzonderingen: Hollandia en EVV doen nog niet echt mee aan de wederopstanding en zijn daarom gezakt naar de respectievelijk 17e en 16e plaats. Zij hebben dus hoog nodig weer eens een overwinning nodig. Hollandia zal daarvoor moeten stunten op bezoek bij ADO’20, terwijl EVV op bezoek gaat bij Unitas, dat ook nog niet 100 procent veilig is en voor de zekerheid nog ergens wat moet zien te sprokkelen.

Wederopstanding

De grootste wederopstanding komt op naam van DEM, dat na een trainerswissel de juiste flow wel wist te vinden en zich in rap tempo veilig aan het spelen is. En misschien zit er dus nog wel meer in, als het vanmiddag weet te winnen bij Quick.

Westlandia is de volgende club die dood en begraven leek, maar ineens toch weer een teken van leven geeft. Nog altijd de hekkensluiter, maar de nacompetitieplek is inmiddels weer in zicht. Vanmiddag wacht een heel belangrijk duel tegen Hoogland, dat bij winst tot op één punt genaderd kan worden. Voor dit soort duels hebben we de term zespuntenwedstrijd ooit bedacht.

JOS Watergraafsmeer beweegt de andere kant op. Die ploeg leek lange tijd veilig, maar moet nu – mede door de puntenaftrek – toch weer flink oppassen. Winst in de thuiswedstrijd tegen Dongen zou ze in Amsterdam-Oost wel heel goed uitkomen.

En tot slot, ook bij Blauw Geel’38Hercules staan er nog belangen op het spel. Blauw Geel is verwikkeld in de strijd om de derde periode, terwijl Hercules via de ranglijst nog hoopt op het toetje dat zomaar kan leiden tot promotie.