Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING KNVB BEKER | Derby Dinsdag

Avondwedstrijden, tegenstanders van een ander niveau, de kans om te stunten, media-aandacht en geen lullig prijzengeld. Met veel gevoel voor overdrijving kun je stellen dat de KNVB Beker de Champions League voor amateurclubs is. Zonder die overdrijving mag zeker gesteld worden dat de amateurclubs voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk zijn voor de romantiek van het bekervoetbal.

Op de eerste avond van de eerste ronde komen acht topamateurclubs in actie. Daarvan gaat er zeker één de volgende ronde halen. Urk ontvangt Staphorst in een wedstrijd die al liefkozend de reli-derby wordt genoemd. Urk – Staphorst is niet de enige wedstrijd die het stempel “derby” verdient. Dat geldt ook, of misschien nog wel meer, voor Koninklijke HFC – Telstar. Dat Telstar in Haarlem een derby om de knikkers speelt, is iets van vroeger tijden. Toen de hoofdstad van Noord Holland nog een profclub had. Na het faillissement van HFC Haarlem ontwikkelde Koninklijke HFC zich, langzaam maar zeker, tot de trotse vaandeldrager van voetballend Haarlem. Bovendien is de afgelopen jaren vaak genoeg gebleken dat clubs uit het linkerrijtje van de Tweede Divisie zeker niet kansloos zijn tegen clubs uit het rechterrijtje van de Eerste Divisie.

De oudste voetbalclub van Nederland is niet de enige die een thuiswedstrijd met perspectief mogen spelen. Rijnsburgse Boys, dat De Graafschap ontvangt, heeft ook alle kansen om er een spectaculair bekeravondje van te maken. De Uien verkeren de afgelopen weken in een bloedvorm, tegenstander De Graafschap kent juist een hele moeilijke start van het seizoen.

Het Zeeuwse Hoek, dat ten koste van IJsselmeervogels het hoofdtoernooi bereikte, heeft op papier de lastigste tegenstander. Zij ontvangen sc Heerenveen. 39 kilometer ten noorden van Heerenveen is Harkemase Boys de gastheer van FC Volendam. De mooiste bekerherinnering op sportpark De Bosk is hoogstwaarschijnlijk de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De Rotterdammers wonnen, mede dankzij een geweldige lob van Ron Vlaar vanaf de middenlijn, met 0-5.

Voor ADO Den Haag en FC Den Bosch geldt dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Tegenstanders Excelsior ’31 en GVVV hebben in het recente verleden een aantal mooie uitslagen neergezet in het bekertoernooi. Excelsior ’31 stuntte in eigen huis tegen Willem II (seizoen 13/14) en haalde in 2015-2016 de achtste finale door, onder andere, Excelsior uit te schakelen. De Residentieclub heeft zelf wel goede herinneringen aan sportpark De Koerbelt. In 2010 plaatste ADO Den Haag zich ten koste van Excelsior ’31 voor de volgende ronde.

In datzelfde seizoen wist GVVV door te dringen tot de kwartfinale. Excelsior en Sparta moesten in eigen huis het hoofd buigen voor de Blauwen uit Veenendaal. AZ was in Alkmaar een maatje te groot. Een paar jaar later verslikte PSV zich bijna op sportpark Panhuis. De Eindhovenaren kwamen met de schrik vrij in Veenendaal, maar bekerden uiteindelijk wel door. FC Den Bosch is gewaarschuwd.

Morgenochtend zijn er uitgebreide reportages van Urk – Staphorst, Koninklijke HFC – Telstar en Rijnsburgse Boys – De Graafschap te lezen op deze website.