Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING KNVB BEKER | Uitwijken

Avondwedstrijden, tegenstanders van een ander niveau, de kans om te stunten, media-aandacht en geen lullig prijzengeld. Met veel gevoel voor overdrijving kun je stellen dat de KNVB Beker de Champions League voor amateurclubs is. Zonder die overdrijving mag zeker gesteld worden dat de amateurclubs voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk zijn voor de romantiek van het bekervoetbal.

Urk is vooralsnog de enige amateurclub die zaterdag de koker in gaat voor de loting van de tweede ronde in de KNVB Beker. Vanavond krijgen zeven clubs de kans om zich bij de Derde Divisionist te voegen, omdat Spakenburg thuis speelt tegen TEC voegt in ieder geval één van die zeven zich bij de club van het voormalig Zuiderzee-eiland. De vijf andere clubs die in actie komen zullen in eigen huis moeten stunten om te overwinteren in het bekertoernooi.

Voor twee clubs is “eigen huis” een relatief begrip. De complexen van Hercules en FC Rijnvogels werden door de KNVB niet geschikt geacht om bekerwedstrijd te spelen, in beide gevallen was het ontbreken van goede verlichting de voornaamste oorzaak. In het geval van de club uit Katwijk aan den Rijn deed dat de wenkbrauwen fronsen, in 2016 mocht Rijnvogels wel op het eigen sportpark De Kooltuin spelen. Saillant detail: ook toen was SC Cambuur de tegenstander. De Friezen hadden alle mogelijke moeite met Rijnvogels, maar wonnen uiteindelijk met 0-1. Zes jaar later volgt er dus een weerzien in de eerste ronde, plaats van handeling is sportpark De Krom. Daar was Cambuur in 2013 ook al eens te gast in de KNVB Beker, Katwijk werd met 1-6 verslagen.

Hercules wist al dat sportpark Voordorp ongeschikt was. De Utrechters hebben geen lichtinstallatie rond het hoofdveld. In 2017 week Hercules al eens uit naar stadion Galgewaard, tegen FC Groningen werd met 2-4 verloren. Dit keer wijkt de equipe van René van der Kooij uit naar Zuidenbalch, het trainingscomplex van FC Utrecht. NAC Breda is de tegenstander.

De Treffers is een club met een hele grote historie, maar zonder heel veel stunts in het bekertoernooi. Het meest opmerkelijke moment van de Groesbekers in de KNVB Beker stamt uit 2000. Toen voorkwam verzorger Jan Maas in de Goffert dat NEC op een 2-1 voorsprong kwam, door het veld in te stormen en een inzet van Jack de Gier voor de lijn weg te koppen. De Treffers ontvangt RKC Waalwijk, dat in 2017 in eigen huis al eens gastheer was van de Tweede Divisionist (7-0).

Ook de wedstrijd tussen Kozakken Boys en Vitesse stond al eens eerder op het programma in de KNVB Beker. In seizoen 2018/2019 hadden de Arnhemmers de grootste moeite met de Werkendammers. Vitesse is niet de enige profclub die zich bijna stuk heeft gebeten op Kozakken Boys. In het verleden hadden Ajax, AZ en FC Utrecht een verlenging nodig om de “Boys” uit de beker te knikkeren.

ADO ’20 heeft de meeste kansen om te stunten. Dat heeft niet alleen met de prima prestaties van de Superezels zelf te maken, maar ook met tegenstander FC Emmen. De Eredivisionist uit Drenthe liet zich in het afgelopen decennium liefst vijf keer verrassen door een amateurclub. Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, VVSB, ODIN ’59 en Excelsior Maassluis wisten ten koste van FC Emmen door te bekeren. De Heemskerkers moesten al in de 1e voorronde in actie komen voor de KNVB Beker. Er werd met 4-3 gewonnen van VVOG. In de 2e voorronde was ADO ’20 met 3-0 te sterk voor competitiegenoot VVSB.

Morgen verschijnen er uitgebreide rapportages van Hercules – NAC Breda en FC Rijnvogels – Cambuur op topamateurvoetbal.com