Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | De titelstrijd in feiten en cijfers

De Tweede Divisie nadert de ontknoping en het wordt nu interessant om de strijd om het landskampioenschap goed in beeld te brengen. Wie heeft statistisch gezien de beste kansen op de titel? Wie heeft het makkelijkste programma? De kampioensrace begint hier.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke clubs, historisch gezien, nog een reële kans op het kampioenschap hebben. Als je alle kampioenen van de voorgaande edities van de Tweede Divisie bekijkt, blijkt daaruit dat je in al die seizoenen aan 71 punten voldoende had om kampioen te worden. Hoeveel punten hebben de clubs uit de top vier nog nodig om op die magische 71 punten te komen?

Katwijk nog 13 punten
AFC nog 14 punten
Rijnsburgse Boys nog 17 punten
HHC Hardenberg nog 18 punten

Als we uit zouden gaan van de statistiek van de 71 punten kunnen we concluderen dat er nog twee clubs zijn die nog echt kans maken op het kampioenschap. Dit seizoen zou echter zomaar eens kunnen aantonen dat statistieken wel iets zeggen, maar zeker niet alles. Seizoen 2022 – 2023 kan de uitzondering worden die de regel bevestigd.

Het resterende programma

ClubResterend programmaVorig seizoenAantal punten
KatwijkExcelsior Maassluis (thuis)
Koninklijke HFC (thuis)
Jong Sparta (uit)
Kozakken Boys (thuis)
FC Lisse (uit)
Spakenburg (thuis)
2-0

0-1
0-0
2-0

NG
2-2
8 punten uit vijf wedstrijden
AFCJong Volendam (uit)
Noordwijk (thuis)
Scheveningen (uit)
Quick Boys (thuis)
OFC (uit)
Excelsior Maassluis (thuis)
2-0
4-1
1-2
2-2
NG
2-1
10 punten uit vijf wedstrijden
Rijnsburgse BoysJong Sparta (uit)
Kozakken Boys (thuis)
FC Lisse (uit)
Spakenburg (thuis)
Jong Volendam (uit)
Noordwijk (thuis)
3-1
1-1
NG
3-1
1-0
2-2
5 punten uit vijf wedstrijden
HHC HardenbergKoninklijke HFC (uit)
Jong Sparta (thuis)
Kozakken Boys (uit)
FC Lisse (thuis)
Spakenburg (uit)
Jong Volendam (thuis)


0-1
2-1
2-0
NG
2-0

3-1

9 punten uit vijf wedstrijden
NG = niet gespeeld


Als de resterende wedstrijden van dit seizoen dezelfde resultaten zouden opleveren als vorig seizoen, zou Katwijk na deze speelronde een voorsprong van vier punten op AFC hebben en bepalen FC Lisse – Katwijk en OFC – AFC wie van de twee aan het einde van het seizoen met de schaal staat. Maar er zijn meer manieren om te bepalen wie de beste kans heeft op het kampioenschap.

Zo kun je bijvoorbeeld de plekken van alle zes de tegenstanders van de vier clubs bij elkaar optellen. Hoe hoger de uitkomst, hoe lager de tegenstanders zich, over het geheel genomen, op de ranglijst bevinden.

Katwijk: 61 punten
AFC: 77 punten
Rijnsburgse Boys: 69 punten
HHC Hardenberg: 64 punten

Gemiddeld gezien heeft Katwijk het zwaarste programma en AFC het lichtste. Hoewel, je kunt ook stellen dat het andersom is, omdat de Amsterdammers meer tegenstanders treffen die in degradatienood staan.

Jong-teams

Als je het beeld helemaal compleet zou willen maken, is het nog interessant om te kijken tegen wie Sparta en FC Volendam moeten spelen op het moment dat één van de Jong-teams tegen een club uit de top vier uitkomt.

datumJong TeamDatumHoofdmacht
15-4Jong Volendam – AFC16-4Volendam – PSV
15-4Jong Sparta – Rijnsburgse Boys (17.00)15-4Sparta – Heerenveen (21.00)
22-4HHC Hardenberg – Jong Sparta23-4Twente – Sparta
6-5Jong Sparta – Katwijk (17.00)6-5Sparta – PSV (18.45)
20-5Jong Volendam – Rijnsburgse Boys21-5Go Ahead Eagles – Volendam
27-5HHC Hardenberg – Jong Volendam28-5Volendam – Excelsior


Alleen Rijnsburgse Boys en Katwijk “profiteren” mogelijk van het ontbreken van de sterkhouders van Jong Sparta, als zij aan moeten sluiten bij de hoofdmacht.

Conclusie

Na het doornemen van al deze statistieken is er slechts één conclusie mogelijk: er valt niets zinnigs te zeggen over deze titelstrijd. Het is nog zes speelronden elf tegen elf, de bal is rond enzovoort. Heel veel plezier langs de velden.