Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Grote clubs, grote problemen

Van de acht clubs die op dinsdag in actie komen, zijn er zeven in het bezit van minimaal één algeheel landskampioenschap. Van die acht zijn er ook slechts twee die zonder zorgen toe kunnen leven naar hun wedstrijd. Quick Boys en Spakenburg hebben zich stevig in de middenmoot genesteld en hebben bovendien de goede vorm te pakken. De andere zes clubs hebben stuk voor stuk hun zorgen: een negatieve reeks, al dan niet met bijbehorende vrije val op de ranglijst, of een bittere strijd om de nacompetitie of zelfs directe degradatie te ontlopen. Werkelijk alles zit in deze vier prachtige historische affiches, die zomaar eens een echte dolle dinsdag kunnen opleveren.

GVVV – Spakenburg

29 maart 2022 19.30 uur, sportpark Panhuis
Scheidsrechter Smit
StandPuntenDoelsaldo
9. Spakenburg19 – 2840 – 34
18. GVVV19 – 1213 – 34
Onderlinge resultaten sinds invoering Tweede Divisie
 Winst/Gelijk/VerliesDoelsaldo
GVVV – Spakenburg1 – 1 – 26 – 9
Spakenburg – GVVV2 – 0 – 14 – 2
Totaal (GVVV – Spakenburg)2 – 1 – 48 – 13


Dat de “derby der Blauwen” ook een terugkeer van Jochem Twisker bij de club waar hij eerder dit seizoen werd ontslagen is, mag gezien de belangen voor de thuisclub echt weggezet worden als detail van niks. GVVV bevindt zich nog steeds op de laatste plaats, maar sprokkelde dit weekend wel een puntje tegen nummer 2 Koninklijke HFC. Eerder dit seizoen wisten de Veenendalers in eigen huis te winnen van AFC, je kunt dus stellen dat de ploeg van Gery Vink (die tegen zijn zoon Wimilio Vink speelt, nog zo’n detail van niks) het goed tegen ploegen die geacht worden een stuk beter te zijn. Tot zover de wekelijkse strohalm waar de Blauwen uit Veenendaal zich vooraf aan vast kunnen houden.

IJsselmeervogels – De Treffers

29 maart 2022 20.00 uur, sportpark De Westmaat
Scheidsrechter de Winter
StandPuntenDoelsaldo
10. De Treffers20 – 2722 – 24
16. IJsselmeervogels20 – 2024 – 33
Onderlinge resultaten sinds invoering Tweede Divisie
 Winst/Gelijk/VerliesDoelsaldo
IJsselmeervogels – De Treffers1 – 0 – 15 – 6
De Treffers – IJsselmeervogels2 – 2 – 09 – 6
Totaal (IJs – Tre)1 – 2 – 311 – 15


Op 5 februari van dit jaar hadden De Treffers en IJsselmeervogels de eer om de aftrap te verrichten van de tweede seizoenshelft. De thuisploeg won met 1 – 0. We zijn bijna twee maanden verder, maar voor de Groesbekers ziet de wereld er heel anders uit. Sinds die overwinning werd alleen nog maar van Spakenburg gewonnen en de mooie plek in de subtop is als sneeuw voor de zon verdwenen. Inmiddels neemt de kritiek op trainer Francois Gesthuizen toe en begint de noodzaak om weer eens een wedstrijd te winnen per speelronde toe. Voor IJsselmeervogels is er niet zoveel veranderd, de nood is nog steeds hoog aan de Rode zijde van De Westmaat. Behalve dan misschien dat, als er gewonnen wordt, IJsselmeervogels een nieuwe concurrent in de strijd tegen degradatie krijgen. Die concurrent heet De Treffers.

Quick Boys – ASWH

29 maart 2022 20.00 uur, sportpark Nieuw Zuid
Scheidsrechter Teuben
StandPuntenDoelsaldo
8. Quick Boys20 – 3030 – 26
17. ASWH20 – 1927 – 34
Onderlinge resultaten sinds invoering Tweede Divisie
 Winst/Gelijk/VerliesDoelsaldo
Quick Boys – ASWHNiet gespeeld 
ASWH – Quick Boys1 – 1 – 13 – 2
Totaal (Quick Boys – ASWH)1 – 1 – 13 – 2


De statistieken van Quick Boys – ASWH zijn wellicht het meest tekenend voor de afgelopen coronaperiode. Drie keer stonden de ploegen tegenover elkaar op Tweede Divisie-niveau, alle drie de edities werden in Hendrik Ido Ambacht afgewerkt. De Ambachters begonnen prima aan de tweede seizoenshelft, maar hebben de laatste vier wedstrijden niet meer gewonnen. Voor Quick Boys geldt het omgekeerde: de afgelopen twee wedstrijden tegen Excelsior Maassluis en De Treffers waren de eerste twee overwinningen van dit kalenderjaar.

Scheveningen – Katwijk

29 maart 2022 20.00 uur, sportpark Houtrust
Scheidsrechter
StandPuntenDoelsaldo
1. Katwijk20 – 4443 – 20
13. Scheveningen19 – 2422 – 29
Onderlinge resultaten sinds invoering Tweede Divisie
 Winst/Gelijk/VerliesDoelsaldo
Scheveningen – Katwijk0 – 0 – 21 – 4
Katwijk – Scheveningen2 – 0 – 17 – 5
Totaal (Sch – Kat)1 – 0 – 46 – 11

Zelfs als het tegen zit, zit het niet tegen bij Katwijk. De Krombewoners morsten in 2022 al 13 punten, maar geen van de achtervolgers weet er ten volle van te profiteren. Het gat met nummer twee Koninklijke HFC is acht verliespunten. Om dat gat zo comfortabel te houden is het wel zaak dat Katwijk weer eens een wedstrijd weet te winnen. Hoewel de statistieken flink in het voordeel van Katwijk spreken, zal Scheveningen mogelijkheden zien om iets aan die tendens te doen. Niet alleen omdat Katwijk niet in al te beste vorm steekt, maar ook omdat de Schollenkoppen zelf het weekend met een goed gevoel uitkomen. De kraker tegen ASWH werd met 2-3 gewonnen en daarmee verschaften de mannen van John Blok zich wat lucht in de strijd tegen degradatie.