Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie | Kan de gedoodverfde degradant de gedoodverfde kampioen pootje lichten ?

Dit weekend wordt wedstrijdronde 25 in de tweede divisie gespeeld. Een ronde waarin de spanning wellicht nog  verder wordt opgevoerd dan die nu al is. Of dat gebeurt is in hoge mate afhankelijk van de ontwikkelingen aan de blauwe zijde van sportpark Panhuis in Veenendaal. De gedoodverfde degradant GVVV neemt het aldaar op tegen de gedoodverfde kampioen v.v. Katwijk. Beide clubs zijn na de winterstop heel anders gaan presteren dan er voor en een Katwijker zege is daardoor zaterdag al lang geen vanzelfsprekendheid meer.

De wedstrijden:

Jong Volendam – SVV Scheveningen

Medio februari werd op Houtrust de heenwedstrijd tussen beide teams gespeeld. Dat was een levendige aangelegenheid. Barry Rog opende al na drie minuten de score. Kevin Blommestin draaide de boel echter om in het voordeel van Jong Volendam maar het was uiteindelijk Tim Peters die de hele boel nog een keer omdraaide. Daarmee was Scheveningen met een krappe 3-2 score de winnaar. Dat de krachten in deze wedstrijd niet ver uit elkaar lagen is na 25 wedstrijdronden ook terug te zien in de ranglijst. Beide clubs handhaven zich met 30 punten kort boven de rode streep. De wedstrijd in het palingdorp vangt al om 12.15 uur aan.

DEN HAAG, NETHERLANDS – FEBRUARY 19: Players. Svv Scheveningen celebrate goal by Barry Rog of Scheveningen during the Jack’s League match between Scheveningen and Jong Volendam at Sportpark Houtrust on February 19, 2022 in Den Haag, Netherlands (Photo by Rob Romer/Orange Pictures)

GVVV – v.v. Katwijk

Zoals hier boven al aangegeven is deze wedstrijd van groot belang voor zowel de degradatiestrijd als het kampioenschap. Natuurlijk is v.v. Katwijk torenhoog favoriet maar de tijd dat GVVV een automatisch wekelijks verliezer in deze competitie was ligt al even achter ons. De cijfers uit het nabije verleden geven de blauwen niet veel hoop. De laatste drie onderlinge ontmoetingen gingen verloren; ergo in die drie wedstrijden kwam GVVV niet tot scoren. Eerder dit seizoen werd het op de Krom in Katwijk 2-0 door doelpunten van van Mil en van Haaren. 

Noordwijk – HHC

Het belangrijkste nieuws van deze week uit Hardenberg was dat trainer Bert van Hunenstijn komend seizoen bij v.v. Hierden actief zal zijn. Maar eerst nog even HHC op een mooie positie wegzetten. Of een bezoek aan Noordwijk daar een bijdrage aan gaat leveren is de vraag. De duinbewoners staan net als HHC keurig in de rij van clubs die vrijuit kunnen spelen omdat het puntenaantal dat toelaat en behaalden die punten vooral in eigen huis. Voor de neutrale toeschouwers valt er wel wat te verwachten. Zowel Kees Zethof als Bert van Hunenstijn hangen een aanvallende speelwijze aan dus er zou zomaar een spectaculaire wedstrijd kunnen ontstaan.

HARDENBERG, NETHERLANDS – MARCH 19: Paul Kok of Katwijk Matias Jones of Hhc Hardenberg during the 2e Divisie Jack’s League 21-22 match between HHC Hardenberg and vv Katwijk at Sportpark de Boshoek on March 19, 2022 in Hardenberg, Netherlands (Photo by Kristian Giesen/Orange Pictures)

AFC – Koninklijke HFC

Wellicht het mooiste affiche van dit weekend in de tweede divisie. AFC maakte deze week de komst van Darren Maatsen (Quick Boys) voor volgend seizoen bekend. Ook in dit geval hebben we het over twee clubs uit het linker rijtje van de ranglijst. Sterker, als er op dit moment één club in aanmerking komt om koploper Katwijk werkelijk te bedriegen dan is het de Koninklijke uit Haarlem. Het zal echter niet gaan meevallen de punten uit Amsterdam weg te slepen. AFC zal de Haarlemmers graag binnen handbereik halen middels een zege. De heenwedstrijd in Haarlem werd op 6 maart met 1-0 gewonnen door het team van Gert Jan Tamerus door een treffer van Wessel Boer.

IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis

Het grappige aan de stand in de tweede divisie is dat je als nummer 9 een middenmoter kunt lijken maar de cijfers aanduiden dat je met vier punten minder gewoon in direct degradatiegevaar bent. Dat is de situatie van Excelsior Maassluis. IJsselmeervogels staat veertiende en is daarmee de laatste club die op een veilige positie staat. Maar als de Spakenburgers de onderlinge wedstrijd zaterdag winnen dan stijgen ze direct tot boven Excelsior Maassluis. De Vogels hebben lang slecht gepresteerd maar wonnen 4 van hun 5 laatste wedstrijden. Of ze deze flow nog langer vast kunnen houden is de vraag die op de Westmaat gaat worden beantwoord.

Kozakken Boys – Jong Sparta

Een trainerswissel ten spijt, Kozakken Boys draait een beroerd seizoen en moet alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen. Afgelopen week was er wat hoop op punten omdat v.v. Katwijk, de tegenstander van dienst, in een slechte periode zat. Maar het waren juist de Katwijkers die weer wat zelfvertrouwen konden tanken dankzij een 2-0 zege. Het betekent op dit moment dat de Werkendammers 4 punten verwijderd zijn van een veilige plaats. Winst tegen de Jonge Spartanen is eigenlijk een must.

Quick Boys – Spakenburg

Een prachtig affiche voor een wedstrijd die onlangs voor de nodige commotie zorgde. Toen was het een oefening, nu gaat het om de knikkers. Edwin Grunholz heeft zijn club in de loop van dit seizoen na een wat stroeve start knap omhoog weten te stuwen. De laatste vijf wedstrijden werd er niet verloren. Binnen de club is er sowieso de nodige euforie dankzij de komst van de gerenommeerde spits Danny van den Meiracker komend seizoen. Toch moet Quick Boys niet rekenen op een gemakkelijke wedstrijd. Spakenburg heeft de punten keihard nodig en zal met het mes tussen de tanden op Nieuw Zuid aantreden.

De Treffers – Rijnsburgse Boys

Een opmerkelijke 5-0 zege van de Treffers vorige week leidde tot de vraag of de trainerswissel Gert Kruys voor Francois Gesthuizen voor de Treffers een gouden greep was. Het antwoord daarop kunnen de Groesbekers geven door Rijnsburgse Boys te verslaan. De Bollenstreekbewoners bevinden zich in een prima periode en pakten 13 punten uit de laatste 5 duels. Op 27 november vond in Rijnsburg de heenwedstrijd plaats. De thuisclub won indertijd met 4-1, mede dankzij een hattrick van Jeroen Spruijt.

TEC – ASWH

In Tiel spelen TEC en ASWH vanaf 15.30 uur een onvervalste kelderkraker. Dat was met name  van TEC niet geheel verwacht, maar beide clubs staan ondertussen op een positie die tot degradatie leidt c.q. kan leiden. Waar TEC echter hier en daar nog wel een driepunter pakt is de laatste zege van ASWH veel verder terug te vinden. De Ambachters verloren de laatste vijf wedstrijden op rij. Het belang in Tiel is simpelweg als volgt te omschrijven: als TEC wint duwt het ASWH nog verder in het moeras en mocht de zege naar ASWH gaan dan betrekt de club van Rogier Veenstra TEC direct in de strijd om lijfsbehoud. De heenwedstrijd was meteen de seizoensopener voor beide clubs. Eind augustus besliste Kevin Sterling die wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht, TEC won met 0-1.