Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | Waar ligt de finishlijn?

Elk seizoen in de Tweede Divisie is spannend en meeslepend, maar het kwam tot nog toe maar zelden voor dat we tien wedstrijden voor het einde een kampioensrace tussen vier ploegen zagen. Onze duik in de archieven leerde ons dat dit pas de tweede keer is dat vier teams zo dicht op het einde zo dicht bij elkaar staan. Alleen in het, na 24 wedstrijden afgebroken, seizoen 2019/2020 was het verschil tussen de nummer één en vier zo klein dat de spanning om te snijden was. Die top vier bestond toen uit Katwijk, HHC Hardenberg, AFC en Rijnsburgse Boys, het gaatje tussen de koploper en de nummer vier bedroeg vier puntjes.

In een iets andere volgorde en met een punt minder verschil tussen de bovenste en onderste titelkandidaat gaan we de laatste tien wedstrijden van het seizoen in. Een race tussen vier paarden. Maar waar ligt de finishlijn? De Tweede Divisie kroonde vier keer een kampioen: Jong AZ (2017, 76 punten), Katwijk (2018, 72 punten), AFC (2019 71, punten) en Katwijk (2022, 71 punten). De beste nummer 2 in die vier seizoen was Kozakken Boys in 2018 met 70 punten. Historisch gezien kunnen we de finishlijn voor het kampioenschap dus op 71 punten leggen.

Jong Sparta – AFC

In tegenstelling tot afgelopen weekend is het dit keer koploper AFC dat voetbalt met voorkennis. De uitwedstrijd tegen Jong Sparta vangt om 17.00 uur aan en is het sluitstuk van deze speelronde. De “Reds” zitten in een vormdip met één schamel puntje uit de laatste drie wedstrijden en Jong Sparta uit is in het verleden verre van een zekerheidje gebleken. Alleen vorig seizoen wist AFC te winnen op bezoek bij de Jonge Kasteelheren, toen werd het 1-4.

Feit is wel dat de ploeg van Benno Nihom het dichtst bij de historische finishlijn van 71 punten is. De Amsterdammers moeten nog zeven van de laatste tien wedstrijden winnen om die finishlijn te bereiken.

Katwijk – IJsselmeervogels

Katwijk kan zich, bij winst, minimaal anderhalf uur lang koploper noemen. De Krombewoners ontvangen in eigen huis IJsselmeervogels, een tegenstander waar sinds de invoering van de Tweede Divisie nog nooit tegen verloren werd. Desalniettemin werd Katwijk vorige week al gewaarschuwd voor onderschatting, HHC Hardenberg verloor met 1-0 van de noodlijdende “Rooien.” Ook Katwijk wist eerder dit seizoen niet te winnen op De Westmaat. Tegen een ultradefensief spelend IJsselmeervogels was en bleef het 0-0.

Katwijk mag in de laatste tien wedstrijden nog maar zeven punten morsen om de historische finishlijn van 71 punten te behalen.

HHC Hardenberg – TEC

Als het cliché dat je kampioen wordt tegen de kleintjes klopt, heeft de huidige nummer drie van de ranglijst een probleem. Net als AFC zit ook HHC Hardenberg in een redelijke vormdip, van de laatste vijf wedstrijden werd alleen de thuiswedstrijd tegen De Treffers gewonnen. De puntendelingen uit tegen Quick Boys en AFC zijn nog wel te verantwoorden, maar verliespartijen tegen OFC en IJsselmeervogels zijn regelrechte missers in een kampioensrace. In de thuiswedstrijd tegen TEC kan de ploeg van Pascal Diender laten zien dat er geleerd is van die fouten.

HHC Hardenberg is precies acht overwinningen verwijderd van de finishlijn van 71 punten.

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis

Ook voor Rijnsburgse Boys geldt dat het gat naar de finishlijn 24 punten bedraagt. De Uien staan aan de vooravond van twee topwedstrijden tegen, achtereenvolgens, HHC Hardenberg en Katwijk, maar kunnen zich zeker niet de luxe permitteren om de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis als tussendoortje te zien. Daarvoor is niet alleen de kampioensrace te belangrijk, maar wijst ook de historie tegen de Tricolores uit dat die ploeg een potentieel struikelblok kan zijn. Zo werd het duel in Maassluis met 3-1 verloren.

De wedstrijden:  

Zaterdag 12 maart

14.30

FC Lisse – Quick Boys
HHC Hardenberg – TEC

15.00

Spakenburg – Scheveningen
Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis
Jong Volendam – Noordwijk
Kozakken Boys – OFC

15.30

Koninklijke HFC – De Treffers
Katwijk – IJsselmeervogels

17.00

Jong Sparta – AFC