Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

In Memoriam | Melbi Raboen

Voormalig topamateurvoetballer en -coach Melbi Raboen is overleden. Zowel als speler als trainer maakte Raboen grote naam in de Randstad. Eerst door zijn onnavolgbare en eigenzinnige spel als voetballer, later door zijn wijze van optreden als trainer.

Raboen sloot zich als jonge voetballer aan bij sv Maasstraat. In de loop der jaren kwam hij daarna uit voor de Ooievaars, waar hij te maken kreeg met ex Oranje international Mick Clavan als trainer, ODB, Wilhelmus, RVC (dat later als Haaglandia door het leven ging) en VVSB. Raboen was een crime voor trainers. Hij was te goed om hem niet op te stellen maar liet zich slecht coachen.

Mick Clavan zette Raboen aan zijn trainersdiploma’s te halen en dat deed hij ook. Hij startte als speler/trainer bij VVSB met een nieuw leven. Vele clubs na de Noordwijkerhouters volgden. Daaronder grote amateurclubs als Zwarte Schapen, Tonegido, Quick Boys, ADO, UVS en LFC. Met de drie laatste clubs behaalde hij kampioenschappen. Zijn mooiste kampioenschap behaalde hij echter met UVS Holland uit Utrecht. Hij werd zondag hoofdklasse kampioen, destijds het hoogste niveau, met o.m. huidig Quick Boys trainer Edwin Grunholz in zijn team. De strijd om het algeheel Nederlands kampioenschap van Nederland werd indertijd verloren van Katwijk.

Raboen was als trainer geen type die het zocht in teambuilding. Hij was meer iemand die de discussie aanzwengelde en een conflict ook niet uit de weg ging. De enorme CV die hij opbouwde geeft het succes aan dat hij daarmee mocht vieren.

Melbi Raboen werd 74 jaar.