Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Katwijk-doelman Andre Krul van schlemiel naar held: ‘Ik ben vooral trots op hoe ik de rug gerecht heb’

,,Bedankt, klootzak,” beet Sven van Ingen Andre Krul met een glimlach toe op het moment dat de Katwijk-doelman in gesprek is met Topamateurvoetbal.com. Vijf dagen nadat Krul het mikpunt van de hoon van het Katwijk-publiek was, is hij het stralende middelpunt van de Katwijkse feestvreugde na de broodnodige overwinning tegen Kozakken Boys. En dat terwijl hij aanvankelijk zijn basisplaats zelfs kwijt zou zijn. Van schlemiel naar held in vijf dagen tijd. ,,Ik ben vooral trots op hoe ik de rug gerecht heb.”

Eerst terug naar dinsdagavond. Kort na het laatste fluitsignaal bij Katwijk – Spakenburg, waarin de thuisploeg vier minuten voor tijd een 2-1 voorsprong en uiteindelijk de overwinning weggeeft, is Andre Krul het mikpunt van de boosheid van een deel van de aanhang. ,,Dat voelde voor mij wel wat onrechtvaardig,” blikt hij terug op dat moment. ,,Er duiken ineens twee spelers helemaal vrij op voor mijn neus. Het enige wat ik nog kon doen was mezelf er vol voor gooien en hopen dat de bal tegen mij aan geschoten wordt.” De opzet slaagt slechts ten dele, waardoor de bal via het lichaam van Krul het doel in hobbelt. ,,Het zag er daardoor inderdaad echt knullig uit,” vindt hij zelf ook. Het kostte Katwijk bovendien twee punten in een periode waarin de punten sowieso maar mondjesmaat bij elkaar werden gespeeld.

Knop omgezet

,,Ik baalde er zelf ook echt enorm van, ook de dag erna nog. Maar op donderdag heb ik de knop omgezet en ben ik mezelf gaan concentreren op de wedstrijd tegen Kozakken Boys.” Een wedstrijd waar, mede dankzij het gelijkspel tegen Spakenburg, nog meer druk op lag. ,,We hikten dinsdag al tegen een overwinning aan en hadden er ook echt wel eentje nodig,” stelt Krul. De manier waarop de overwinning tegen Kozakken Boys tot stand kwam verraadde ook wel hoe het met het zelfvertrouwen van de koploper is gesteld. ,,In de eerste seizoenshelft trokken we ook een aantal keer op deze manier de overwinning over de streep,” zegt Krul. ,,Maar er is inderdaad wel een groot verschil tussen wedstrijden op deze manier winnen als je daarvoor een goede serie hebt, of als je in de situatie zit, waarin wij nu zitten.”

Reflex

Voor Krul zelf was het daarom ook wel bijzonder dat hij zich kon onderscheiden op het moment dat het echt moest. ,,Ik was waarschijnlijk net zo blij geweest met de overwinning als Van Ingen die bal had over gekopt, maar dit was wel een bijzondere manier om mezelf te onderscheiden.” De doelman erkent echter ook wel dat de inzet van Sven van Ingen hem de gelegenheid gaf zichzelf te onderscheiden. ,,Als die bal verder in de hoek wordt geplaatst ben ik kansloos. Het werd een kopbal waarop ik met een reflex op kon reageren en dat is toch wel één van mijn sterkere punten.”

Dat die reflex ook nog eens één van de fundamenten onder een broodnodige overwinning en een groei van het zelfvertrouwen van zijn ploeg oplevert, maakt dat de wereld van Andre Krul er in vijf dagen tijd helemaal anders uitziet. ,, Ik ben vooral trots op hoe ik de rug gerecht heb,” besluit Krul met een glimlach en de uitstraling van een keeper met zelfvertrouwen.