maandag 29 mei 2023

PROFIEL | vv Katwijk

Veel gelezen

Katwijk zou je kunnen omschrijven als de jongste topamateurclub van Nederland. Pas in 1989 meldden de Krombewoners zich voor het eerst op het hoogste niveau. Sinds die entree werd Katwijk maar liefst zes keer algeheel amateurkampioen van Nederland. Alleen IJsselmeervogels wist vaker beslag te leggen op de landstitel.

Sportpark

Katwijk speelt sinds 1985 op sportpark De Krom, wat plaats biedt aan 5000 toeschouwers. Blikvanger is de hoofdtribune die in 2015 in gebruik is genomen en 900 zitplaatsen heeft. Aan de overzijde staat de eerste hoofdtribune die ooit op het sportpark stond, omringd door staantribunes. Door de korte afstand tussen het veld en de tribunes kun je als speler het gevoel hebben dat de aanhang je in de nek zit te hijgen. Imponerend voor tegenstanders, een absolute steun voor de thuisploeg.

Clubtenue en Identiteit

Shirt: Oranje

Broek: Zwart

Sinds de oprichting is Katwijk de kleine volksclub binnen de gelijknamige gemeente. Hoe diep dat knusse, volkse karakter in het DNA van de club verweven zit, blijkt als de club de amateurtop bestormd. De successen veranderen hoegenaamd niets aan het karakter van de club. De hondstrouwe, fanatieke aanhang omarmt de ploeg op dusdanige wijze dat veel, ooit aangetrokken, oud-spelers zich, jaren nadat ze actief waren voor Katwijk, nog steeds aangetrokken tot en welkom bij de club voelen.

Historie

Vijftig jaar lang speelt Katwijk zijn rol in de marge van het amateurvoetbal. Totdat de verhuizing naar het nieuwe sportpark De Krom ook leidt tot een plan om aan te sluiten bij de top van het amateurvoetbal. Tussen 1985 en 1989 krijgt dat plan steeds meer gestalte, maar als Arie Lagendijk als trainer wordt aangesteld gaat het ineens heel erg hard met Katwijk. In 1989 promoveert de club naar het hoogste niveau, vijf jaar later is Katwijk (na IJsselmeervogels en RKC) de derde club die twee keer op rij algeheel landskampioen is geworden. Bovendien weet Katwijk ongeslagen kampioen van de Eerste Klasse te worden. In 1995 weten de Krombewoners nog wel voor de derde keer op rij afdelingskampioen te worden, maar moet het de zaterdagtitel aan IJsselmeervogels laten.

Trilogie

Lang hoeft Katwijk niet te wachten op een volgende titel, onder leiding van Wim van Zwam wordt de trilogie der kampioenschappen in 2000 nog eens voltooid. Het kampioenschap wordt echter gevolgd door een grauw decennium, waarin Katwijk zelfs eenmaal het vege lijf moet redden via de nacompetitie. De club is echter net op tijd wakker en weet zich, onder leiding van Cees Bruinink, via de play-offs te plaatsen voor de nieuw te vormen Topklasse. Het feest op De Krom is enorm, mede doordat aartsrivaal Quick Boys zich niet weet plaatsen voor de Topklasse en voor het eerst in de historie een niveau onder de oranjehemden acteert.

Kampioenschap gevolgd door rampjaar

In 2013 wordt Katwijk, nog steeds getraind door Bruinink, kampioen in de Topklasse en verovert de ploeg, dankzij een 0-3 overwinning bij Achilles ’29, voor de vierde keer het algeheel kampioenschap. Het seizoen erna is een rampjaar, waarin de club op het veld geen schim meer is van een jaar eerder en men op bestuurlijk niveau elkaar de tent uit vecht. De regerend landskampioen degradeert zelfs, uitgerekend in het jaar dat de club het 75-jarig bestaan viert.

Thriller op de Zwaaier

Onder leiding van de nieuwe trainer, Dick Schreuder, worden de Krombewoners een seizoen later met overmacht kampioen in de Hoofdklasse en mist de ploeg het seizoen daarna op een haar na de tweede titel in de Topklasse. Twee seizoenen later, als de Topklasse is overgegaan in de Tweede Divisie, is het wel raak. Nadat Katwijk 33 wedstrijden lang bovenaan staat, in een seizoen dat verder aanvoelt als een emotionele achtbaanrit, weet de ploeg pas op de laatste speeldag definitief beslag te leggen op het kampioenschap. In de laatste wedstrijd, in Werkendam op sportpark de Zwaaier tegen directe concurrent Kozakken Boys, wordt het laatste benodigde punt op het tandvlees behaald in een zenuwslopend duel, dat doelpuntloos eindigt.

De titel kan een seizoen later niet met succes verdedigd worden, Katwijk eindigt in 2019 op een enigszins teleurstellende zesde plaats. De twee seizoenen erna vallen in het water door het coronavirus, maar in seizoen 2021-2022 behalen de Krombewoners, onder leiding van Anthony Correia, het tweede kampioenschap van de Tweede Divisie en daarmee de zesde amateurlandstitel in de historie.

Prijzenkast

Kampioenschappen op het hoogste amateurniveau:

Eerste/Hoofdklasse (1970-2010)

Afdelingskampioen: 1993, 1994, 1995, 2000

Zaterdagkampioen: 1993, 1994, 2000

Algeheel landskampioen: 1993, 1994, 2000

Topklasse (2010-2016)

Topklasse zaterdag: 2013

Algeheel kampioen: 2013

Tweede Divisie (vanaf 2016)

2018, 2022

Andere hoofdprijzen/opmerkelijke resultaten

Districtsbeker West II: 1997

Supercup: 2000, 2013

Officiële kanalen

Officiële website
Twitteraccount
Instagram

Adres vv Katwijk

De Krom 57
2221 KK Katwijk

- Advertentie -spot_img
- Advertentie -
Laatste nieuws

Aanvaller van Go Ahead Eagles bereikt akkoord met SV Urk

SV Urk kan in het seizoen 2023/2024 een beroep doen op Jarno van Essen. De aanvaller komt over van...
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img

Gerelateerde artikelen

- Advertentie - spot_img