REPORTAGE | FC Lisse revancheert zich voor missen periodetitel tegen Ajax

Een geconcentreerd voetballend FC Lisse heeft revanche genomen voor de nederlaag die de club medio november leed bij Ajax. Een nederlaag die het team indertijd de eerste periodetitel kostte. Op een zonnig Ter Specke had Ajax deze keer niets in te brengen tegen het team van Raymond Bronkhorst. Met 2-0 kwamen de Amsterdammers nog goed weg.

FC Lisse moest het doen zonder de geblesseerden Stoof Perez en Dani van Stijn, die het team voorlopig even zal moeten missen vanwege een wereldreis, en ook David Verwey was er niet bij vanwege een schorsing, opgelopen in de midweekwedstrijd bij DOVO. En dus kwamen Bas Gozeling, Mohammed Adouch en Justin v.d. Putten in beeld voor de basis. Het moet gezegd, de drie speelden een puike partij tegen Ajax, zoals geheel FC Lisse uitstekend georganiseerd speelde.

In feite vertelden de eerste minuten van de wedstrijd het hele verhaal van de wedstrijd. FC Lisse zocht van direct gaatjes en gaten in de verdediging van Ajax terwijl het de Amsterdammers de ruimte niet gaf in de omschakeling gevaarlijk te worden. Al in de derde minuut was het alarmfase één bij Ajax toen Jeffrey Klijbroek Jaap Zwetsloot op avontuur stuurde. Zijn harde schuiver werd nog knap gepareerd door Ajax-goalie Virgil Deen. Vier minuten later echter was hij kansloos toen weer Klijbroek een prachtig afgemeten steekpassje door het centrum van de Ajax defensie speelde en daarmee Enzo Stroo vrij voor Deen zette. Stroo vond de verre hoek achter de doelman en daarmee stond FC Lisse al vlot op voorsprong: 1-0. Het zat Ajax-coach Sander Middelbeek qua personele bezetting ook niet echt mee.

Binnen het kwartier moest hij Lesley de Sa geblesseerd naar de kant halen. Kaj de Jong was zijn vervanger. Qua veldspel veranderde het weinig. FC Lisse controleerde de wedstrijd volkomen en werkte naar de 2-0 toe. Maar die moest dan wel ook gemaakt worden en daar ging het vooralsnog niet goed. Middenvelders Klijbroek en Noordhoff probeerden het van afstand, maar te hoog of naast het doel. De twee spelers, complementair aan elkaar, domineerden het middenveld maar hadden geen geluk in de afronding.

Ajax kwam gedurende de eerste helft niet verder dan twee afzwaaiers van middenvelder Luuk Slegt. Beide teams eindigden de eerste helft met een spectaculaire partij slidings en tackles en de commentaren die daar onderling op volgden bezorgden scheidsrechter Schul enig overwerk.

Middelbeek nam zijn maatregelen in de rust. Hij haalde het duo Sanchez en Smal naar de kant en ging verder met het duo Flemming en Klene in het team. Het was ook de  Amsterdamse coach niet ontgaan dat zijn team aanvallend niet uit de verf kwam.

Toch veranderde ook deze personele wijziging niets aan het spel dat op de mat werd gelegd. Ajax trachtte haar spitsen aan het werk te krijgen maar werd domweg afgetroefd door de uitstekend functionerende defensie van FC Lisse. Met name Bas Gozeling, spelend op de centrale positie van David Verwey, maakte een uitstekende indruk.

Pas na een uur gaf de defensie van Lisse een eerste kans weg, en dat was dan ook nog een vrije trap, recht voor het doel van Eric Cummins. Vleugelspeler Jip Bartels legde aan voor een poging in de rechterhoek, echter doelman Cummins ging op tijd gestrekt om het gevaar te keren. Een minuut later had de 2-0 moeten vallen, echter FC Lisse wist de 2 tegen 1 niet uit te spelen.

Het was slechts uitstel van executie, want amper 10 minuten nadat Luca Tarani Justin v.d. Putten had vervangen was hij het eindstation van een vlotte aanval door het midden van de Ajax-defensie. Deze keer was er ook voor doelman Deen geen houden aan. Waar men bij deze stand zou hebben gedacht dat Lisse hiermee de wedstrijd rustig uit zou spelen kwam bedrogen uit.

Nadrukkelijk bleef het team zoeken naar een derde treffer. Tom Noordhoff was daar bijvoorbeeld met een prachtige vrije trap dicht bij, zijn kompaan op het middenveld Jeffrey Klijbroek idem en Luca Tarani zag Virgil Deen nog een keer knap redden op zijn doelpoging. Ook de eindfase van deze wedstrijd was dus volkomen in handen van FC Lisse, dat daarmee 3 punten kon bijschrijven in de titelstrijd, alsmede de strijd om de tweede periode.