Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | OJC Rosmalen verliest strijd om de vijfde plaats na gevoelige nederlaag tegen UNA

Volgens OJC-trainer Willem Leushuis zaten zijn spelers met de gedachten meer bij het komende trainingskamp in Benidorm dan bij de belangrijke wedstrijd tegen UNA: 1-5. De promovendus liet daarmee de kans liggen om het kalenderjaar af te sluiten op plek vijf en daarmee aansluiting te houden bij de ploegen die, momenteel, de dans om nacompetitie-tickets leiden.

De toeschouwers die de eerste vijftien minuten van de wedstrijd tussen OJC Rosmalen en UNA de warme kantine verkozen boven een plaatsje op de tribune stonden wel enigszins verbaasd te kijken toen zij hun plaatsje innamen. Een blik op het scorebord leerde hen dat er reeds tweemaal gescoord was. En ook nog door dezelfde ploeg: UNA uit Zeelst. De bezoekers konden daarna rustig wachten op het antwoord van de thuisploeg en loeren op mogelijkheden om OJC Rosmalen nog meer pijn te doen.

UNA fel uit de startblokken
UNA begon fanatiek aan de wedstrijd. Vanaf de eerste de beste minuut hadden de alarmbellen al moeten gaan rinkelen in de OJC-defensie. Een schot van Mitchel van Rosmalen noopte OJC-doelman Joris van Gerwen tot een uiterste krachtsinspanning om een vroege achterstand te voorkomen. Die kwam er toch, een vijftal minuten later, toen Juul Respen profiteerde van geklungel achterin bij OJC en 0-1 aan liet tekenen. In deze beginfase speelde UNA gedisciplineerd en gaf het OJC geen enkele kans om in hun spel te komen.

Toen in de 15e minuut Juul Respen zijn tweede treffer liet noteren uit een mooie aanval, leek de wedstrijd al gespeeld: 0-2. Helemaal nadat Max van den Akker na een half uur met een bekeken schot nummer drie achter Van Gerwen schoot: 0-3.

Kort nadat trainer Willem Leushuis een gele kaart kreeg van arbiter Rob Souwen wegens commentaar op de leiding bracht, wie anders dan, topscorer Dennis Knuiman de hoop weer enigszins terug door 1-3 aan te laten tekenen ; zijn veertiende van dit seizoen. Hierna liet de thuisclub bij vlagen zien wat men goed kan: mooi voetbal met mooi combinatiespel op de grasmat leggen. Waar het vanmiddag echter aan ontbrak was de afwerking. In de slotperiode van de eerste helft zag het publiek inderdaad een aantal mooie combinaties, met Knuiman veelal in de hoofdrol als spelverdeler, maar het afmaken door zijn medespelers liet danig te wensen over.

Kemphanen uit elkaar halen levert geel op…

De tweede helft begon met een fanatiek, opportunistisch OJC, dat echter in de 55e minuut opnieuw een tegenvaller kreeg te verwerken. Tijdens een opstootje kreeg Daan van Tooren rechtstreeks rood wegens het haken van een tegenstander en moest UNA-doelman Petar Stoskovic geel incasseren. Die laatste kaart deed bij iedereen de wenkbrauwen fronsen want het enige wat de UNA-doelman deed was preventief optreden door enkele verhitte kemphanen uit elkaar halen.

Navraag na afloop bij arbiter Rob Souwen bracht de oplossing. ,,Wanneer er een opstootje is en daarbij een keeper betrokken is die zich buiten de 16 meter begeeft, betekent dat een gele kaart.”

Het werd er niet beter op bij de thuisclub toen na zestig minuten Lex van Dijk uitgleed, Max van den Akker daar handig van profiteerde door Van Gerwen op het verkeerde been te zetten en de strijd definitief te beslissen: 1-4. Aan de andere kant moest Stoskovic nog eenmaal handelend optreden bij een van de schaarse scoringsmogelijkheden van OJC; dat deed de minst gepasseerde doelman van de Derde Divisie met verve.

Van Rosmalen slalomt als wereldkampioen skiën door OJC-defensie

De (doelpunten)koek was echter nog niet op want Mitchel van Rosmalen had de mooiste van de middag voor het laatst bewaard. Hij slalomde als een volleerd wereldkampioen skiën door de Rosmalense verdediging om vervolgens voor de vijfde keer deze middag Van Gerwen te laten vissen en de eindstand te bepalen op 1-5.

In tegenstelling tot OJC Rosmalen lag de focus van UNA niet op een naderend trainingskamp. Dat resulteerde niet alleen in een klinkende overwinning, maar ook in een plaats in de top vijf en met een grote glimlach de winterstop in gaan. Bovendien gaan ook de mannen van Harrie Gommans nog voor de jaarwisseling op trainingskamp. ,,Maar dat wordt een trainingskamp zonder voetbalschoenen,” glimlachte de Limburger, die zelf niet meegaat met zijn ploeg.