REPORTAGE | Quincy Veenhof voorkomt een verlenging bij GVVV – Sparta Nijkerk

GVVV heeft zich, ten koste van Sparta Nijkerk, geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Invaller Quincy Veenhof was kort voor tijd de gevierde man aan Blauwe zijde, maar gezien het vertoonde spel aan beide kanten deed hij eigenlijk iedereen een plezier door de wedstrijd binnen de reguliere speeltijd te beslissen.

De eerste helft was de meest matige van de twee. Het publiek op sportpark Panhuis zag twee gelijkwaardige ploegen, maar dan wel vooral gelijkwaardig in slordigheid. Vanuit die slordigheid kwam ook de eerste kans van de wedstrijd. Pernelly Biya profiteerde halverwege de eerste helft van een te korte bal terug van Mats Grotenbreg, maar wist doelman Ruben van Kouwen niet te passeren. Even later hoefde van Kouwen helemaal niet te reageren op een kopbal van Tyrone Fonville, de aanvaller van Sparta Nijkerk kopte een voorzet van Thomas Reynaers over. Kort voor rust was GVVV nog dicht bij de openingstreffer, maar Justin Spies mikte bij de tweede paal net naast het doel van voormalig meubelstuk van GVVV, Johan Jansen.

Direct na rust bleek Gery Vink de minst tevreden trainer van de twee. De GVVV-coach paste liefst vier wissels toe. Een gewaagde keuze, omdat hij slechts zeven wissels (waarvan één keeper, Jan Schimmel) had. Toen Ezra Hoogeboom vijf minuten voor tijd geblesseerd uitviel, was Vink door zijn wissels in de reguliere speeltijd heen en zou hij alleen Maikel Epskamp achter de hand hebben voor een eventuele verlenging. De nadelen wogen echter niet op tegen de voordelen. Barry Maguire zorgde ervoor dat GVVV in de tweede helft meer grip kreeg op het middenveld, Byron Burgering en Quincy Veenhof gaven de aanval van de Veenendalers meer smoel.

Het laatstgenoemde duo zorgde ruim tien minuten na rust voor de grootste kans voor de Blauwen na rust. Veenhof vond, na een scherpe voorzet van Burgering, echter Jansen op zijn weg. Enkele minuten later was het wel raak voor Veenhof, maar dit keer was de assistent-scheidsrechter spelbreker. Hij constateerde dat de Blauwe nummer 10 buitenspel stond. Verder had GVVV wel het initiatief en een veldoverwicht, maar waren de grootste kansen voor de bezoekers.

Zo raakte Sam Krant een kwartier voor tijd, via de vingertoppen van Ruben van Kouwen, de lat en schoot invaller Bryan Burgerhout een minuut of vijf later vanuit kansrijke positie voorlangs, maar was een kansrijk moment na ruim een uur spelen wellicht het meest bepalend. Mark van der Weijden werd in de as gevonden en hij kon met een fraaie boogbal Frank Heus in stelling brengen. Heus werd, onderweg naar de bal, opzichtig vastgehouden in het zestienmetergebied en kon met zijn uiterste poging van Kouwen niet verontrusten. Tot zijn ontsteltenis, en die van iedereen van Sparta Nijkerk, zag scheidsrechter Visser geen penaltywaardige overtreding (en daarbij een rode kaart) en leek de wedstrijd uit te draaien op een verlenging.

Tot bleek dat driemaal ook voor Quincy Veenhof scheepsrecht was. Kort voor het verstrijken van de negentig minuten werd Veenhof, zo’n twintig meter van de goal, gevonden, maakte hij de bal knap vrij in de drukke as van het veld en liet hij Jansen kansloos met een droge schuiver in de verre hoek, 1-0.

Eric Speelziek stuurde centrale verdediger Janic Makizodila nog wel naar het front, maar de tijd was te kort om nog een echt slotoffensief te komen en GVVV als winnaar uit de bus kwam. Bij Sparta Nijkerk zal men het idee hebben dat zij de beste kansen hadden, bij GVVV zal men wijzen op het veldoverwicht in de tweede helft om aan te tonen dat de overwinning terecht was. De eindconclusie van de neutrale toeschouwer was echter dat de winnende treffer van Quincy Veenhof in ieder geval voorkwam dat een matige wedstrijd niet met een half uur werd verlengd.