REPORTAGE | Rijnsburgse Boys komt bovendrijven, De Treffers zakt weg

Het lek bij Rijnsburgse Boys lijkt voorlopig boven water te zijn. Na de knotsgekke wedstrijd afgelopen zaterdag tegen HHC Hardenberg, waarin zeer onverwacht een klinkende 1-6 overwinning werd behaald, lijkt het vertrouwen weer terug bij de Uien en de kleur weer terug op de wangen. In het midweekse duel werd de huidige nummer drie De Treffers getrakteerd op een 3-0 nederlaag waarmee de thuisploeg nog uiterst genadig was met de Groesbekers. Goals voor rust van Jeroen Spruijt en Furhgill Zeldenrust legde de basis voor de verdiende overwining. Halverwege de tweede helft besliste Dani van der Moot met de 3-0 het duel.

De Treffers lijkt in een vrije val terecht te zijn gekomen. De ploeg van Leeroy Echteld begon geweldig aan de competitie door de eerste vijf wedstrijden in een overwinning om te zetten en dus 15 punten te vergaren. In de laatste vier wedstrijden werd echter slechts één schamel puntje gesprokkeld. Afgelopen weekend was ook Jong Sparta te sterk. Daar waarbij de Rijnsburgers het lek boven is, moet De Treffers met spoed in de Gouden Gids op zoek naar een loodgieter.

Op sportpark De Middelmors floot scheidsrechter Sander de Brito Roque klokslag 20:00 voor de wedstrijd, maar leek daarmee ook de weergoden in beweging te zetten, want vanaf de aftrap begon de hemel te huilen. Afgelopen zaterdag legde de regen (lees: wolkbreuk) de ploeg van Henk Wisman geen windeieren. Overigens was Wisman er tegen De Treffers wederom niet bij wegens gezondheidsredenen. Jan Blankenspoor nam de honneurs waar. Het duurde even voordat de wedstrijd loskwam. In de openingsfase kreeg De Treffers twee corners op rij waarbij de eerste door een kopbal van Willem den Dekker niet ongevaarlijk was. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen, waarbij de eindpass nog niet je-van-het was. Een hoekschop van Zeldenrust had er zomaar in kunnen draaien, maar ging rakelings langs de verre paal. Delano Asante en Rob Overvliet hadden bij voorzetten een collega voor het uitkiezen, maar bezorgden de bal bij een tegenstander. Een afgeslagen bal voor de voeten van Jeroen Spruijt was wel raak. De aanvallende middenvelder tekende daarmee (pas) voor zijn eerste goal dit seizoen: 1-0.

Rijnsburgse Boys begon weer beetje te lijken op de ploeg van vorig seizoen. Van een heel erg aangepaste speelstijl bleek niet zoveel, of het moet zijn dat er iets meer werd getemporiseerd en de juiste momenten werden afgewacht om de voorwaartse te zoeken. De Treffers speelde vooral te slordig om tot doelkansen te komen. Uit niets bleek dat deze ploeg na vijf duels soeverein de koppositie bezat. Op slag van rust was de thuisploeg dicht bij de 2-0 door kansen van Dani van der Moot (schot van afstand) en Rob Zandbergen (kopbal uit een corner net over). De mooiste goal viel na exact 45 minuten. Een aanval over meerdere schijven werd fraai afgerond door Furhgill Zeldenrust. Met een geplaatst krulballetje verschalkte hij doelman Gijs Schalks in de verre hoek: 2-0. Na de goal volgde direct het rustsignaal.

Coach Echteld voelde zich terecht genoodzaakt om de schade waar mogelijk te repareren en bracht twee wissels in na rust. Coen Maertzdorf en Matthijs van Nispen moesten voor meer aanvallende impulsen zorgen. In het eerste kwartier na rust leidde dat echter alleen maar voor veel meer ruimte voor de Uien en dus ook veel meer kansen. In deze fase hadden de Rijnsburgers de wedstrijd op slot moeten gooien, want tot drie keer toe werd de vrije man gevonden in het centrum op de rand van de zestien, maar Spruijt trof de doelman en even later in een identieke situatie kreeg de middenvelder de bal niet lekker onder controle. Dani van der Moot kwam op min of meer dezelfde plek ook niet tot scoren. Tussendoor werd een kopbal van Rob Zandbergen uit een hoekschop ternauwernood van de doellijn weggewerkt. Aan de andere kant kon alleen de potige in- en aanvaller Coen Maertzdorf gevaar stichten, maar het vizier bij de Groesbekers was deze avond niet goed afgesteld.

Dit gold ook voor een bekeken schot van Zeldenrust en zeker bij een zekere goal van Delano Asante. De rappe aanvaller had zich prima vrijgespeeld en kon alleen af op doelman Schalks. Op zoek naar zijn rechter koos hij echter voor de korte hoek daar waar de verre hoek bijna smekend om een goal vroeg. Even daarvoor had Willem den Dekker de wedstrijd weer spannend kunnen maken, maar ook zijn vizier was onvoldoende schoongepoetst. Dit vizier werkte prima in de 67e minuut toen vanaf de rechterkant Dani van der Moot met een ouderwets wippertje de doelman omzeilde en de 3-0 liet aantekenen. Dit maal geen drie goals in vier minuten, maar de goal betekende wel de definitieve handdoek van De Treffers.

In de slotfase konden invallers Van Dongen en Jongeneelen de score verder opvoeren, maar kregen dit niet voor elkaar. Een invaller van De Treffers, Kevin Toppenberg, probeerde met een schot van afstand nog een eretreffer op het pas in de tweede helft werkende scorebord te krijgen, maar doelman Wesley Zonneveld keek de bal over.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, en twee eigenlijk ook niet, maar nadat het chagrijn de overhand leek te krijgen op de Middelmors, waren er nu louter glimlachende Rijnsburgers na afloop waar te nemen. De Treffers had met een lange doordeweekse terugreis in ieder geval voldoende tijd te bedenken waar het misgaat en hoe de dalende lijn om te keren.