Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | TEC haalt belangrijke driepunter binnen na last-minute zege op IJsselmeervogels

Het was niet saai op de Westmaat zaterdagmiddag tijdens de ‘degradatiekraker’ tussen IJsselmeervogels en TEC. Twee teams vertoevend in de gevarenzone en kanshebber om volgend seizoen een stapje lager te opereren stonden tegenover elkaar met slechts één doel: het binnenhalen van drie punten. Gevierde man bij de Tielenaren werd Anass Aamri.

De buitenspeler was niet alleen een van de gevaarlijkste spelers bij TEC, hij vierde zijn 28e verjaardag en – het belangrijkste – hij bekroonde dat heuglijke feit met de winnende treffer waardoor TEC met de 1-2-winst aan de haal ging in Bunschoten-Spakenburg.

Een onwijs belangrijke zege voor de mannen van trainer Hans van de Haar. Niet dat men nu veilig is. Verre van dat, maar de Gelderlanders namen in ieder geval wat meer afstand van de Vogels.

Personele problemen

IJsselmeervogels moest het deze middag doen zonder Morad El Haddouti. Hij moest wegens ziekte verstek laten gaan. Van de Haar had eveneens personele problemen. De coach moest zijn topscorer Bo van Essen missen. Al snel in de eerste helft kwam daar de volgende tegenslag bij. Adham el Idrissi moest met een stevige blessure per brancard het veld verlaten, waardoor de scoringskracht bij de oranjewitten wel heel erg geminimaliseerd werd.

IJsselmeervogels kan overwicht niet uitdrukken in doelpunten

In de eerste 45 minuten was IJsselmeervogels de overheersende ploeg. De thuisploeg kreeg aardig wat kansen, waarvan er toch zeker wel twee omgezet hadden kunnen worden in een doelpunt. Met name Kevin Sterling was het grote gevaar voorin. Al na twee minuten moest TEC-goalie Nick van den Dam handelend optreden bij een schot van Sterling, die even later ook nog een schot rakelings naast zag gaan.

Gino Bosz was dichtbij de openingstreffer maar uit een vrije trap bracht het houtwerk redding. De Vogels bleven druk zetten; TEC was dolende en kwam amper tot offensieve daden. De enige kans had Pele van Anholt op slag van rust. Zijn schot werd attent gestopt door Jaimy Schaap.

Een herboren TEC

Na de thee kwam TEC als herboren uit de kleedkamer. Fris en monter, vanaf de eerste minuut aanvallend en zich zeker niet ingravend. Het was zelfs de bovenliggende partij.

Een forse tegenvaller voor de thuisclub enkele minuten na de hervatting was het vroegtijdige vertrek van Bradley Martis. Er zat voor hem niet anders op dan een overtreding te maken op een doorgebroken TEC-speler. Arbiter Kevin Puts kende geen pardon: rood, inrukken en IJsselmeervogels met tien man verder.

Tegen 10-man is het per definitie niet gemakkelijker

Maar dat overwicht betekende geenszins dat het er gemakkelijker op werd voor TEC. Van der Haar: ,,Iedereen denkt wel dat je beter tegen tien man kunt spelen maar dat is bij voorbaat zeker niet het geval. Ook vanmiddag niet. Wij hadden in de tweede helft soms de grootste moeite om ons aan de afspraken te houden die in de rust gemaakt waren en dat is ook de reden dat ik amper een stem over heb.”

In de 57e minuut toch nog enigszins onverwacht de openingstreffer voor IJsselmeervogels waarbij de defensie van TEC Kevin Sterling wel heel erg veel vrijheid gaf om het middenveld over te steken. Zijn pass kwam terecht bij Mike van de Laar die een schot loste. Wellicht bedoeld als voorzet maar tot ieders verbazing en verrassing verdwijnend achter Van den Dam.

Toen even later Sterling getorpedeerd werd door Van Dam en  iedereen rekende op een strafschop was Puts de enige die alle protesten wegwuifde. TEC bleef aandringen; Schaap moest handelend optreden bij een schot van Camara maar moest tien minuten later toch capituleren.

Diezelfde Camara profiteerde van het gestuntel achterin bij de Vogels door de 1-1 te scoren. TEC was helemaal terug in de wedstrijd, rook zijn kans en bleef aanvallen.

Venijn zat in de start

Toen eerst nog een doelpunt van IJsselmeervogels om onverklaarbare redenen werd afgekeurd viel de beslissing aan de andere kant. Aamri ging in de extra tijd eindelijk eens een keer zelf op avontuur, haalde uit en tot ieders verbazing Schaap voor de tweede keer passeerde deze middag: 1-2.

De extra tijd van vijf minuten bracht geen wijziging meer in de stand. Vreugde in het TEC-kamp terwijl de stemming in de kleedkamer bij IJsselmeervogels nu niet bepaald hosanna was. De Vogels hadden deze middag wederom belangrijke winstpunten laten liggen.

Veelvoorkomend euvel

En opnieuw had men toch weer aardig wat kansen op een beter resultaat onbenut gelaten want de productiviteit bij de Vogels was ook deze middag ver beneden de maat. Niets nieuws aan de horizon, want dit is een veel voorkomend euvel bij de ‘Rooien’ dit seizoen.

Gelukkig is er nog hoop; de competitie telt nog twaalf wedstrijden om het een en ander recht te zetten, maar het is wel één minuut voor twaalf op de Westmaat!