REPORTAGE | Voetbalfeest in Woerden, maar Sportlust ’46 helpt FC Utrecht naar volgende ronde

Een droomloting zo werd hij door Sportlust ’46 benoemd. De thuiswedstrijd in de eerste ronde van de KNVB Beker tegen ‘buurman’ FC Utrecht. Het moet gezegd, de club had haar zaakjes uitstekend voor elkaar. Een uitverkocht sportpark met 3.500 toeschouwers die moeiteloos hun plekje langs de lijn wisten te vinden. Een aparte ontvangst voor sponsors en pers. Het was allemaal prima voor elkaar in Woerden, waar Utrecht uiteindelijk zijn plicht deed en won met 0-3.

Sportlust ’46 trof een FC Utrecht tegenover zich wat op maar liefst vijf plekken gewijzigd was ten opzichte van de 6-1-nederlaag tegen PSV. Trainer Henk Fraser had vooraf aangegeven dat iedere kans op herstel moest worden aangegrepen. Zoals verwacht waren het de gasten die het balbezit hadden in de beginfase. De hangend op links spelende Taylor Booth was degene die voor het eerste wapenfeit zorgde. Niet veel later antwoordde Kesley den Haag namens de thuisploeg, met een schot wat gepakt werd door Vasilis Barkas.

Nadat spits Douvikas de bal al een keer voorlangs had gekopt, was het in de achttiende minuut Sander van der Streek die FC Utrecht op een 0-1-voorsprong bracht. Na een voorzet vanaf de linkerkant was de middenvelder net iets feller dan zijn directe tegenstander om zo de bal van dichtbij binnen te tikken. Vlak voor deze treffer had Joshua Patrick met een gemene schuiver nog bijna zijn ploeg op voorsprong geschoten.

Gedisciplineerd spel

In de tweede helft bleef de ploeg van Jochem Twisker gedisciplineerd spelen. Vanuit een gesloten organisatie bleef het loeren op zijn kansen met de snelle Patrick en kilometervreter Al Mahdi voorop. Door het hogere tempo had Sportlust ’46 wel meer moeite om toe te komen aan speldenprikjes en volgden de kansen van FC Utrecht zich in een rapper tempo op. De meeste pogingen van de ploeg van Fraser verdwenen echter over of naast het doel van Romero Antonioli van de thuisclub.

In de zeventigste minuut was het dezelfde Antonioli die FC Utrecht ongewild aan de tweede treffer hielp. Bij een corner van Booth ging de doelman van Sportlust ’46, gehinderd door diverse spelers, onder de bal door en kon Van der Streek van dichtbij zijn tweede treffer van de avond aantekenen (0-2). Na deze treffer was de pijp min of meer leeg bij Sportlust ’46. Via wat wissels bracht Twisker nog wel wat nieuwe energie, maar tot echt grote kansen kwam zijn ploeg niet meer. In de blessuretijd wist de ingevallen Sean Klaiber de stand nog op 0-3 te brengen, maar dit was meer voor de statistieken.

Lang in de wedstrijd gebleven

Na afloop baalde trainer Twisker omdat zijn ploeg de goals te gemakkelijk had weggegeven. “Je verwacht natuurlijk dat je in zo’n wedstrijd kansen weggeeft omdat FC Utrecht iets heel erg goed doet. Ik vind dat wij drie goals weggeven waarin wij iets heel erg slecht doen. Hier zou je in de Derde Divisie ook een goal van om je oren krijgen, en daar baal ik van. Over 90 minuten hebben wij het heel goed gedaan, maar dat was mede dankzij het spel FC Utrecht wat niet goed was”, aldus Twisker, die van trots nog niets wilde weten. “Ik ben trainer om te winnen, dan overheerst het gevoel van de weggegeven goals. Het trotse gevoel komt wellicht later.”