REPORTAGE | Westlandia nog steeds in leven door ruime zege op Groene Ster

Niet alleen bovenin de Derde Divisie Zondag, maar zeker ook onderin de ranglijst kunnen de voetballiefhebbers zich gaan opmaken voor een bizarre laatste speeldag waarin er nog van alles mogelijk is. Westlandia leek al dood en begraven maar pakte zondagmiddag tegen Groene Ster de allerlaatste kans om directe degradatie af te wenden. In een wedstrijd waarin het het maar één helft lastig had met de Limburgers, boekte de thuisclub een broodnodige 3-0 overwinning. Aanvaller Ouanis Kellouh ontpopte zich na rust tot de grote man aan de kant van de Naaldwijkers door twee van de drie goals voor zijn rekening te nemen. Volgende week is er nog één kans om directe kans op degradatie te ontlopen. Dan moet er, in het verre oosten, gewonnen worden van HSC’21.

Wie een paar weken geleden nog het in zijn hoofd haalde om een paar euro op direct lijfsbehoud van Westlandia te zetten, werd waarschijnlijk uitgelachen. De Naaldwijkers bungelden enigszins troosteloos onderaan de ranglijst en de club leek zich te gaan mogen opmaken voor een ‘enkeltje Hoofdklasse’. Toch is er kort geleden weer wat hoop ontstaan en is de gedachte dat directe degradatie voorkomen kan worden, ineens niet meer zo gek. De ploeg van Cesco Agterberg is bezig aan een uitstekende uitsprint en verloor in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer. Dit gebeurde afgelopen Hemelvaartsdag, toen kampioenskandidaat Hercules met 6-3 te sterk was. Door deze opmars bevond Westlandia zich voorafgaand aan het treffen met Groene Ster weliswaar nog altijd op de laatste plaats, maar was er weer een sprankje hoop in de harten te vinden. Het zou dan wel betekenen dat de ploeg zelf punten moest blijven pakken en juist dat was tegen Groene Ster bepaald geen makkelijke opgave. De Limburgers zijn bezig aan een prima seizoen, waarin het een paar speelrondes geleden zelfs nog op de derde plek stond. De ploeg van trainer Maurice Verbunt is de laatste weken wel wat teruggezakt naar de subtop van de Derde Divisie en is uitgespeeld. De Limburgers lijken ook wel te snakken naar het eind van een lang en loodzwaar seizoen. Op bezoek bij Westlandia moest Verbunt het doen zonder Shaquille Simmons. Zijn plaats werd ingenomen door Swen Cornelissen. Bij de thuisploeg, ondanks het verlies tegen Hercules, geen reden tot wijzigingen en dus trad de equipe van Agterberg in dezelfde namen aan.

Westlandia kende een uiterst moeizame eerste helft. Groene Ster domineerde de wedstrijd en leek de thuisploeg meteen bij de keel te willen pakken. Het spel speelde zich voornamelijk op de helft van de gastheren af en dit resulteerde al vroeg in de wedstrijd in goede kansen om de voorspong op het bord te zetten. In deze fase mocht Westlandia haar keeper Joey Boom zeer dankbaar zijn, want met twee puike reddingen op schoten van Safouane Ahidar en Joey Dekker voorkwam de doelman de vroege achterstand en bleven de Naaldwijkers in leven. Groene Ster had dus het betere van het spel, maar tot verdere kansen kwam het maar niet. De wedstrijd werd vooral vaak uit het ritme gehaald door het bizarre aantal keer dat beide teams buitenspel stonden. Dit verstoorde telkens het ritme van de ploegen en zodoende kwam Westlandia steeds vaker uit haar schulp. Tegen het eind van de eerste helft had het zelfs op voorsprong kunnen komen. Hiervoor kreeg het twee grote kansen en daarvan had er minimaal één benut moeten worden. Eerst was het spits Jedsel Markes die de bal zomaar van een verdediger afsnoepte en alleen op keeper Mark Voss mocht afgaan. Markes was snel, maar niet scherp en knalde de bal in het zijnet. Twee minuten later was het verdediger Neville Ogidi Nwankwo die een reuze kans kreeg. Uit een afgeslagen corner bracht aanvaller Ouanis Kellouh de bal met een scherpe voorzet naar de tweede paal en bereikte de 19-jarige verdediger. Ogidi Nwanko kreeg de bal tegen zijn hoofd, maar slaagde er niet in om de bal überhaupt op doel te krijgen. Twee enorme kansen die de thuisploeg dus niet wist te verzilveren en daarom gingen beide teams rusten met 0-0.

Na de rust trok Westlandia die goede eindfase van de eerste helft door naar de tweede helft. Groene Ster was bij lange na zo dominant niet meer en dus kon de thuisploeg steeds vaker aan aanvallen denken. Binnen tien minuten was het raak en stond de thuisploeg via Kellouh op die zo gewenste voorsprong. De spits kreeg de bal na een goede combinatie tussen Jedsel Markes en rechtsback Rajiv Wentholt. Laatstgenoemde haalde de achterlijn en legde hij de bal panklaar voor de meegelopen Kellouh. Die schoof makkelijk binnen en liet Voss kansloos. Datzelfde tandem was de tweede helft sowieso een ware plaag voor de Groene Ster defensie, want niet veel later werd Wentholt opnieuw weggestuurd. Ook nu weer vond hij de spits, maar dit keer voorkwam de rechterpaal verder succes voor de thuisploeg. Zo bleef het “maar” 1-0 en was de spanning nog altijd voelbaar op sportpark De Hoge bomen. Waar Kellouh lekker in de wedstrijd zat, was het voor college Markes een mindere dag. Ook in de tweede helft had de aanvaller weer een dot van een kans om zijn ploeg een goal cadeau te doen, maar opnieuw kreeg de spits, vanuit een vrije schietkans, de bal niet tussen de palen gemikt en faalde hij opnieuw in een rechtstreeks duel met keeper Mark Voss.

Westlandia verzuimde dus de wedstrijd in het slot te gooien en dus was Groene Ster nog altijd in leven. De Limburgers waren na rust geen schim meer van de ploeg van het eerste half uur, maar kwamen er bij vlagen nog gevaarlijk uit. Tien minuten voor tijd ontsnapte spits Chefrino Eind uit de tang bij Ogidi Nwankwo en kreeg via een slim passje van Safouane Ahidar de vrije doortocht naar keeper boom. Eind ging in het strafschopgebied onderuit en iedereen dacht aan een penalty en de daar bijhorende rode kaart voor Ogidi Nwankwo, die de doorgebroken aanvaller toch wel opzichtig neerwerkte. Tot ieders opluchting (of verbazing) liet scheidrechter Rob Souwen doorspelen en ontsnapte Westlandia aan het mogelijke noodscenario. Deze beslissing van Souwen pakte helemaal goed uit voor de thuisploeg, want bijna in de tegenstoot zag aanvoerder Desley Bransen de kans om Kellouh de diepte in te sturen zodat de spits helemaal vrij op Voss af kon gaan. Kellouh sprintte verdediger Danny Stassar er gemakkelijk uit en verschalkte Voss met een droge schuiver in de korte hoek. Een zucht van opluchting slaakte er op De Hoge bomen, want de thuisploeg ging die broodnodige driepunter pakken! Vlak voor tijd was het feestje helemaal compleet toen invaller Anwar Beeldstroo profiteerde van geklungel in de defensie van Groene Ster en de profiteerde van een te korte terugspeelbal op keeper Voss. Beeldstro omspeelde de keeper, maar werd alsnog naar de zijkant gedreven. Toch kon hij nog voorzetten op de tevens in het veld gekomen Stijn van Os en die leek de bal voor het intikken te hebben. Van Os verlengde de bal slechts, maar zag tot zijn geluk dat de bal via de voet van de ongelukkige Dennis Petit in het doel belandde; 3-0.

Zo pakt Westlandia de allerlaatste kans om zich van directe degradatie te ontdoen. Echter, door de winst van EVV op Hollandia, staan de Naaldwijkers nog steeds op een directe degradatieplaats. Het is Hollandia wel overstegen, maar het vindt EVV nog steeds boven zich. Volgende week maandag is het dan ook alles of niets voor de ploeg van Cesco Agterberg en moet er in Haaksbergen worden afgerekend met HSC’21. Een loodzware missie, aangezien er in Haaksbergen nog gestreden wordt om de derde periodetitel en de thuisclub dus ook moet winnen. Bovendien is Westlandia ook nog eens afhankelijk van het resultaat tussen VV Dongen en EVV Echt.