Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Robin Jansen gaat nog drie maanden volle bak vooruit

Het was zo’n berichtje tussen neus en lippen door. Bijvoorbeeld omdat er zo vaak spelers zijn die in de winterperiode aangeven dat het genoeg is geweest en de voetbalschoenen dan spreekwoordelijk aan de wilgen gaan worden gehangen. Maar hoeveel spelers doen dat die op het allerhoogste amateurniveau uitkwamen maar dat dan deden voor één en dezelfde club ? Ik heb er als schrijver dezes het antwoord niet op, maar Robin Jansen van de Groesbeekse Tweede Divisionist De Treffers is er in ieder geval eentje van.

,,Of ik bij mijn eerste clubje SV Milsbeek al middenvelder was? Nou, ik kwam het middenveld wel vaak tegen in mijn eerste jaren. Je had toen nog niet zo’n vaste positie op het veld. Je dribbelde vaak van achter naar voren en dan knalde je de bal in het doel. Natuurlijk leerde je in de loop van de tijd wel bij, ook over opstellingen en spelsystemen, maar dat gebeurde pas na een aantal jaren waarin je vooral maar lekker moest gaan voetballen zonder verder moeilijk gedoe.”

Dat Jansen bovengemiddeld getalenteerd was had zijn omgeving ook snel door. Een verhuizing in 1996 naar De Treffers uit, het nabij Milsbeek gelegen, Groesbeek was dus logisch. Hij ontwikkelde zich ook hier uitstekend. Hij speelde in een team met onder meer de twee jaar jongere doelman Jasper Cillessen achter zich. ,,Je zag bij hem toen al het talent. Hij stond met zijn negen jaar achter een team van jongens dat gemiddeld twee jaar ouder was. Hij was een prima knul in ons team en ook een heel goede keeper. We raakten elkaar weer wat uit het oog toen ik naar VVV Venlo ging, hij ging naar NEC. Ik speelde in die tijd in de D-tjes op positie 4. Dat was wel leuk. Je hield bij balbezit de nummers 2, 3, en 5 achter en 4 kwam mee naar het middenveld. Daar kon je dan lekker meevoetballen in de opbouw van aanvallen.”

Keisuke Honda

Jansen speelde gedurende de periode 1999/2008 in de jeugdopleiding van de Venlonaren. Wie waren de meest bekende spelers met wie hij daar kwam te spelen? ,,Nordin Amrabat en Keisuke Honda zijn degenen die mij het eerst te binnen schieten. Dat waren echt geweldige spelers. Honda kwam zo over uit Japan. Wij kenden in Nederland nog geen I-Pods, maar hij had er al eentje. Zo’n knalroze ding. Daar kwam constant Japanse muziek uit. Voor ons was het een soort wonderapparaat. Honda was heel leergierig. Hij gebruikte die I-Pod ook voor vertaalprogramma’s zodat hij ons snel leerde verstaan en begrijpen. Honda was een heel sociaal en open persoon. Wij waren beiden middenvelders. Of er nog meer overeenkomsten waren? Ja, we kwamen na VVV Venlo allebei in het rood/zwart te spelen. Ik weer bij de Treffers, hij bij AC Milan.”

Het aanwijzen van het mooiste van 15 seizoenen de Treffers is voor Jansen niet moeilijk. ,,In mijn tweede jaar Hoofdklasse met De Treffers werden we kampioen. FC Lienden werd onder Hans Kraaij jr. tweede en WKE onder Joseph Oosting derde. Voor het algemeen kampioenschap voor zondagamateurs speelden we tegen Gemert en AFC.  Helaas verloren we van de Brabanders.”

Bekeravontuur

,,Daarnaast vind ik dit seizoen ook prachtig, vooral ook door ons bekeravontuur. Winnen van twee eredivisieclubs en dan ook de Graafschap 70 minuten op 0-0 houden op de Vijverberg, ik vond het mooi. We hadden daar voor rust moeten scoren Helaas, dat gebeurde niet. Het mooiste was eigenlijk de eerste helft, toen wij met onze verdediging vlak voor hun Spinnenkop verdedigden. Dat ging vreselijk tekeer. Ik riep op een bepaald moment iets naar Rick Wouters, die pakweg tien meter bij mij vandaan stond. Hij verstond er helemaal niks van.”

De Treffers is sinds de komst van trainer Lee-roy Echteld opgeklommen tot een van de vijf overgebleven kanshebbers op de titel van de Tweede Divisie. Zaterdag aanstaande speelt de club voor de laatste keer dit seizoen een topper tegen een van de concurrenten, namelijk Katwijk. ,,Voor ons zijn dat de krenten in de pap. Katwijk brengt flink wat supporters mee. Maar omdat wij om 18.00 uur spelen hebben wij ook enorm veel leden en supporters langs de lijn. En met de lichtmasten daar bij aan ontstaat er dan een heerlijk voetbalsfeertje op ons sportpark. En wij hebben na de laatste nederlagen ook wat goed te maken.”

Lee-Roy Echteld

,,Echteld heeft er bij ons ook iets extra’s in gekregen. Hij wil dat we anderhalf uur vol gas vooruit spelen. We moeten alle energie gebruiken. Wij verloren bijvoorbeeld bij HHC, maar ook zij zeiden achteraf dat ze het alles behalve gemakkelijk hadden gehad. Uiteraard moeten we onszelf dan verwijten dat we niet winnen, maar op zich is het prima dat we onszelf geen gebrek aan inzet hoeven te verwijten. Hoe het seizoen ook afloopt, er is geen peil op te trekken.”

,,Wij hebben na Katwijk zaterdag geen team uit de top vijf meer, maar je krijgt bij bijvoorbeeld Noordwijk of Spakenburg de punten ook niet cadeau. De onderlinge verschillen in de Tweede Divisie zijn niet heel groot. Maar het is zeker een prachtig seizoen waarmee ik afscheid van dit niveau ga nemen. Of ik op lager niveau straks nog verder ga? Daar ben ik voorlopig niet mee bezig. Voorlopig even geen voetbal. Ik hoop op een mooi afscheid van het topamateurvoetbal op 27 mei, als we thuis tegen OFC spelen!”