VERSLAG | Katwijk recht op tijd de rug tegen Jong Volendam

Of de focus van de spelers van Katwijk al bij de derby tegen Quick Boys lag, is een vraagteken. Dat de focus in de openingsfase van de wedstrijd niet bij het duel tegen Jong Volendam lag, kon iedereen zien. Na een goed kwartier stonden de beloften even verrassend als terecht op een 0-2 voorsprong tegen de koploper. Daarna rechtte Katwijk de rug: nog voor rust werd de stand gelijkgetrokken, vlak voor tijd kopte invaller Raoul Esseboom Katwijk helemaal langs Jong Volendam, 3-2.

Je zou kunnen zeggen dat de wedstrijd Katwijk – Jong Volendam aan de basis lag voor het handboek “Hoe bestrijd je een Jong-team.” Het eerste kwartier kan 1 op 1 overgenomen worden voor het hoofdstuk “wat moet je niet doen.” Jong Volendam begon ook op De Krom met de intentie om te voetballen en er een echte wedstrijd van te maken, Katwijk liet de beloften hun gang gaan en kreeg de rekening gepresenteerd.

Na tien minuten was Rob Tol het meest alert bij een vrije trap van Milan de Haan, de back kopte bij de eerste paal knap de 0-1 binnen. Vijf minuten later kon Jim Beers opstomen richting strafschopgebied. Hij besloot niet af te wachten tot hij daar was en vuurde van een meter of twintig de bal laag, maar voor het oog houdbaar, richting het doel van Andre Krul. Mede dankzij een stuitje moest Krul het antwoord schuldig blijven en verdubbelde Beers de voorsprong voor de bezoekers. Katwijk, tot dan toe alleen maar gevaarlijk geweest met een schot van Tim Freriks tegen de paal, stond ineens voor een pittige opdracht.

Volgens het handboek begon die opdracht met zorgen dat je tegen Jong-teams veel in fysieke duels kan komen. Onder leiding van aanvoerder Robbert Susan en de goed spelende adjudant Joey Ravensbergen werd die eerste stap gezet. Dat resulteerde in eerste instantie nog niet tot veel kansen, omdat Katwijk in balbezit nog veel te slordig en onrustig was. Naarmate de eerste helft vorderde kwam ook de rust in het spel van de thuisploeg. En volgden uiteindelijk ook de doelpunten.

Na de eerste echt lekker lopende aanval was Bart Sinteur het eindstation, hij kopte ter hoogte van de penaltystip de aansluitingstreffer tegen de touwen, vier minuten later rommelde Ahmed el Azzouti zich door een vol strafschopgebied richting de gelijkmaker. Nog voor rust was de schade op het scorebord hersteld, maar bleef Katwijk niet schadevrij. Rechtsback Sinteur moest zich laten vervangen vanwege een pijnlijke enkel, zijn vervanger, Raoul Esseboom, zou een van de hoofdrollen in de tweede helft opeisen.

Na de thee was het alleen maar Katwijk wat de klok sloeg. De ploeg van Anthony Correia had veelvuldig de bal en had nu ook de rust om zorgvuldig te combineren en naar ruimtes te zoeken. Bovendien werd de omschakeling er, onder leiding van “chef duels aangaan” Ravensbergen, vakkundig uitgehaald.

Aan de andere zijlijn ontpopte Esseboom zich tot een speler die in de straatvoetbal-variant van het computerspel FIFA niet had misstaan. Meerdere keren liet de, van origine, centrale verdediger zien dat hij ook technische kwaliteiten bezit en een van die acties leidde zes minuten tijd de winnende treffer in. Esseboom swingde over de achterlijn langs twee tegenstanders, maar zag zijn voorzet weggewerkt worden. De bal werd aan de linkerkant opgevangen door Ravensbergen die bij de tweede paal Esseboom in staat stelde om Katwijk naar de winst te koppen.

De geslagen Volendammers gaven nog niet op en vochten voor wat ze waard waren, maar tot kansen leidde het niet meer. De conclusie was dat ze na rust geduldig waren opgerold door de koploper, die dieper moest gaan dan nodig, simpelweg omdat ze bij aanvang niet de scherpte hadden om Jong Volendam vast te zetten en het voetbal onmogelijk maken. Op basis van karakter bleef de koploper zonder averij en mag er, met drie punten in de achterzak, nu wel gedacht worden aan de derby.