Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Standaardsituaties AFC doen Scheveningen de das om

SVV Scheveningen weet, na zes wedstrijden op rij ongeslagen te blijven, weer eens wat verliezen is. Op het eigen sportpark Houtrust namen de Schollekoppen het zaterdagmiddag op tegen subtopper AFC. Via spits Michael de Niet nam de thuisploeg in de eerste helft de voorspong in handen, maar door een kopbal van Raily Ignacio en een kiezlharde vrije trap Dalian Maatsen keerden de Amsterdammers via de standaardsituaties het tij en gingen de punten mee naar de hoofdstad. Eindstand: 1-2.

Voor vrijwel alle clubs in de Tweede Divisie was het afgelopen week weer even wennen. Er waren namelijk voor het eerst in een paar weken (op Spakenburg – ASWH na) geen doordeweekse wedstrijden en kon er weer eens normaal getraind worden in plaats van dat er letterlijk van wedstrijd naar wedstrijd moest worden gesprongen. Deze loodzware reeks heeft voornamelijk Scheveningen geen windeieren gelegd, want de ploeg van John Blok verkeerde in bloedvorm en reeg de één naar de andere zege aan elkaar en speelde zich compleet uit de probleemzone in de Tweede Divisie. Waar de maand april nog begon met een nederlaag tegen nummer 2 Koninklijke HFC, waren de andere 7 (!) wedstrijden deze maand goed voor 14 punten en nestelden de Scheveningers zich in het linkerrijtje. Een zeer knappe prestatie van Blok en zijn mannen die zaterdag ook graag AFC met lege handen terug naar Amsterdam wilden sturen. AFC kende een minder stabiele aprilmaand en heeft, in hoeverre deze nog levend waren, definitief afscheid moeten nemen van de titelaspiraties nadat onder andere het directe treffen met koploper Katwijk verloren ging. Door de wisselvallige maand staat de ploeg van trainer Uli Landvreugd nu op de zesde plaats, met 14 punten achterstand op de Krombewoners. Een heel goed trackrecord in Scheveningen hadden de Amsterdammers zeker niet. Sinds de invoering van de Tweede Divisie hadden “the reds” nog niet gewonnen op Houtrust en ging het dus statistisch gezien een zware middag tegemoet.

Trainer John Blok hield zaterdagmiddag voor een groot gedeelte vast aan de bekende namen. In vergelijking met de laatste wedstrijd (de 0-2 uitoverwinning op GVVV) speelden alleen Tim Peters en Ricardo de Vlugt niet in de basis. Laatstgenoemde is afgelopen week vader geworden van dochter Chloë en werd door zijn trainer wat rust gegund. Zijn plek centraal op het middenveld werd ingenomen door de Neder-Duitser Maarten Rieder. Mehmet Aldoğan keerde ook weer terug in de basis na een blessure en dit ging ten koste van oudgediende Tim Peters.

In de punt van de aanval was er uiteraard weer een plekje weggelegd voor spits Michael de Niet. De 27-jarige aanvaller is de laatste weken in bloedvorm en weet het netje steeds makkelijker te vinden. In de laatste vier wedstrijden scoorde De Niet zes keer en bracht hij daarmee zijn totaal op 13 gescoorde doelpunten in 24 optredens. Als je het over doelpunten hebt, kom je natuurlijk ook al snel uit op de man die aan de andere kant van het veld in de spits stond; AFC’er Raily Ignacio. De geboren Hagenaar is inmiddels al 34-jaar, maar nog altijd een garantie voor doelpunten. Ook dit seizoen loopt de teller al weer lekker op en had hij er al weer 16 achter zijn naam staan.

Ook in Scheveningen werd Ignacio weer geflankeerd door het duo Thomas Verhaar en (ex-Scheveninger) Joël Tillema. Ook bij AFC twee wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd (het 1-3 verlies tegen Rijnsburgse Boys). Kenny Teijsse en Mohamed Betti waren niet beschikbaar en zodoende keerden Cody Claver & Robert Schilder weer terug in de startformatie. Dit betekende dat Guus van Weerdenburg naar het middenveld opschoof en dat Dalian Maatsen, tegen Rijnsburgse Boys nog centrale verdediger, een plekje opschoof naar de rechtsbackpositie.

Ondanks het aangename voetbalweer op Houtrust, schoot de wedstrijd bepaald niet uit de startblokken. AFC domineerde al vroeg de wedstrijd en had vrijwel al het balbezit. De ploeg van Landvreugd hoefde er niet op te rekenen dat Scheveningen het plan had om het spel te gaan maken  en dat werd goed duidelijk in de beginfase. John Blok hoopte op de omschakeling zodat AFC pijn gedaan zou kunnen worden in een snelle counter.

Als je de spelers van Scheveningen en AFC naast elkaar legt, is het natuurlijk ook niet vreemd dat Scheveningen geen aanvallende speelstijl hanteert. Waar AFC voornamelijk barst van de individuele kwaliteiten, moet Scheveningen het juist hebben van het collectief en het strijden voor elke meter. Iets wat qua mentaliteit natuurlijk ook uitstekend past bij de clubidentiteit. Mouwen opstropen en gaan! Maar goed, AFC had dus het balbezit, maar de kansen bleven uit. Keeper Sven van der Maaten moest alleen een paar keer ingrijpen op voorzetten, maar dit was geen probleem voor de keeper die al drie wedstrijden niet gepasseerd was. Scheveningen speelde dus heel afwachtend, maar dit leverde wel maximaal resultaat op.

Na 20 minuten spelen kon aanvaller Rowdy van der Putten ineens alleen af op keeper Patrick Zonneveld, nadat er een ongelofelijke blunder in de AFC-defensie  aan vooraf was gegaan. Van der Putten, volgend jaar actief bij Ter Leede, lukte het echter niet om deze reuzekans om te zetten in een goal. Zijn schot passeerde Zonneveld, maar spatte uiteen op het aluminium boven de doelman. Uiteraard was goudhaantje Michael de Niet goed meegelopen en kreeg hij de bal pardoes voor zijn voeten. Het was dan ook een koud kunstje voor de topscorer van de Schollekoppen om dit buitenkansje te verzilveren en zodoende zijn zevende goal in vijf wedstijden te maken.

AFC was niet aangeslagen door deze toch wel verrassende tegentreffer, maar toch liep het allemaal niet echt lekker bij de Amsterdammers. De combinaties verliepen stoef en Ignacio stond eigenlijk op een eiland voorin en kon daardoor maar zelden worden bereikt. Dit tot ergernis van de Haagsche doelpuntenmachine, die natuurlijk gebrand was om in zijn regio zijn doelpuntentotaal dit seizoen te verhogen. Zijn teamgenoten kregen dan ook in woord en gebaar door dat het niet één tandje, maar een heel gebit moest. Scheveningen hield dus relatief makkelijk stand en koesterde die 1-0 voorsprong tot aan de rust.

Na rust lukten het de beide ploegen om wat meer aanvallend vermaak te verzorgen voor de aanwezige bezoekers op relatief goedgevulde Houtrust. Scheveningen had via, wie anders dan, De Niet twee goede mogelijkheden om AFC al vroeg in de tweede helft van zich af te schudden, maar het vizier van De Niet stond nu een keer niet goed afgesteld en daardoor kon Zonneveld erger voorkomen.

Ook Van der Maaten werd voor het eerst serieus aan het werk gezet op een poging van Ignacio, maar doorstond deze uitdaging met verve. AFC drong aan en na een uur brak het verzet van de thuisploeg. Uit een haarscherpe corner van aanvoerder Milan Hoek kopte een relatief vrijstaande Ignacio de bal vanaf dichtbij langs Van der Maaten. Het was alweer goal nummer 17 voor Ignacio, die zich niet leek te conformeren met een puntendeling. AFC leek in de tweede helft een tandje te zijn bijgeschakeld en ging nu echt voor de winst. Scheveningen bood echter nog steeds prima partij en voetballend leek het er gewoon niet in te gaan zitten voor de Amsterdammers.

Gelukkig voor The Reds waren er ook nog de standaardsituaties en was het verdediger Dalian Maatsen die in de 83e minuut zorgde voor de treffer die later de winnende goal zou blijken. Maatsen mocht de vrije trap vanaf randje 16 nemen, nadat Scheveningen-verdediger Jari de Jong zojuist met geel was bestraft door scheidsrechter Mike de Bruijn wegens het stoppen van een veelbelovende aanval. Maatsen deed dit voortreffelijk en kogelde de bal, met een enorme streep, in de linkerbovenhoek. Een schitterende knal van de rechtsback die hiermee zijn tweede seizoenstreffer aantekende.

Belangrijker nog was dat deze treffer ook de zege opleverde voor de Amsterdammers. Scheveningen kon in de laatste fase niet meer voor gevaar zorgen en hoede Zonneveld niet meer aan het werk.

Zo eindigt Scheveningen de maand april zoals het het begon; met een nederlaag. Een nederlaag die niet geheel onterecht was, omdat de Scheveningers zelf maar weinig konden creëren, maar toch een zuur randje heeft, omdat beide tegentreffers uit standaardsituaties vielen. Met nog 6 wedstrijden te gaan lijken beide ploegen, qua belangen, niet heel om nog voor te spelen te hebben.

Scheveningen staat nu op plaats 9 met 39 punten en kent nog een relatief zwaar slotstuk van de competitie. Echter, met een voorsprong van 13 punten op Kozakken Boys lijkt dit wel een gelopen race te zijn en hoeft niemand zich in Scheveningen meer druk te maken om lijfsbehoud. AFC zou hier hoogstpersoonlijk nog een handje in kunnen helpen, want het programma van de Amsterdammers lijkt relatief makkelijk en kent veel onderonsjes met de mindere goden van dit seizoen.

Waar Scheveningen volgende week het op de Westmaat mag opnemen tegen het herboren Ijsselmeervogels, wacht AFC volgende week de ontmoeting tegen GVVV, wat zaterdag met 1-4 van Rijnsburgse Boys won. Uitgerekend de tegenstander die AFC afgelopen weekend nog het zwijgen oplegde door met 1-3 te winnen.