Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zaterdag: Top 4 ontmoet elkaar in Woerden en Rijssen

Aanstaande zaterdag wordt wedstrijdronde 30 in de Derde Divisie gespeeld. Daarin kunnen de nodige klappen worden uitgedeeld. Koploper FC Lisse gaat bijvoorbeeld naar de nummer twee van de ranglijst, Sportlust ’46. Het gat tussen beide clubs is thans 5 punten. Het mag duidelijk zijn dat er een totaal andere situatie ontstaat indien de gasten er met de punten vandoor gaan dan wanneer het de thuisclub lukt de zege binnen te halen.

Het belang van bovengenoemde wedstrijd klinkt ook door naar de wedstrijd tussen de nummers drie en vier van de ranglijst. Niet eens zozeer voor Excelsior ’31, maar wel voor de club die daar op bezoek gaat; Sparta Nijkerk. De club van Eric Speelziek heeft ook nog steeds kampioensaspiraties.

De wedstrijden vangen bijna allemaal aan om 14.30 uur.

VVOG – Harkemase Boys

Als we er van uit gaan dat veertig punten voldoende voor lijfsbehoud zijn dan kunnen de Friezen zich zaterdag precies veilig spelen. Het wisselvallige in de uitslagen is er bij de Friezen dit seizoen niet uit te krijgen. VVOG staat nu, met nog 5 wedstrijden te gaan, op de vijftiende plek, dus p.d. wedstrijden na de reguliere competitie. Echter het voelt de hete adem van DOVO en Ajax in de nek. Eerder dit seizoen, op 26 februari, kwamen VVOG en de Harekieten op sportpark de Bosk een 1-1 remise overeen. Daar heeft vooral VVOG in de huidige situatie niet veel aan. De Harderwijkers zullen vurig hopen op een zeer welkome zege.

Ajax – HSV Hoek

Ook voor de zaterdagamateurs van Ajax ringelen alle alarmbellen. Het team van Yuri Rose staat op de voorlaatste positie en daarmee een directe degradatieplaats. Het team herbergt met b.v. Dico Koppers, Lesley de Sa, Ricardo Fransberg en Serkan Yilmaz veel kwaliteit maar het team was tot op heden het slechtst presterende team in de derde periode met twee puntjes uit zes wedstrijden. De tegenstander van zaterdag is na een zwakke start alsnog knap doorgestoten naar het linkerrijtje. En hoever had de club niet kunnen reiken als er vanaf het begin rust in de tent was bewaard ? We zullen het nooit weten. Hoek zou bij een zege en een nederlaag van Excelsior ‘31 plaats vier van de ranglijst in het vizier kunnen krijgen. De heenwedstrijd in Zeeuws Vlaanderen werd eerder dit seizoen met 1-0 gewonnen door Hoek. De motivatie van de club zal moeten komen uit het mogelijk aanhaken bij de kandidaten voor de derde periodetitel. Voor Ajax is een zege absoluut noodzakelijk voor lijfsbehoud.

Staphorst – ACV

Het belang van deze wedstrijd zal hem voornamelijk in de wedstrijdpremies zitten. En de wil om op positie 8 van de ranglijst te staan. In puntenaantal is het verschil precies 1 in het voordeel van Staphorst. Beide teams presteren ook te wisselvallig om mee te doen voor de derde periode, dus meer belangen spelen er niet in dit Noordelijke onderonsje. De heenwedstrijd werd gespeeld op 20 november, toen ACV met 2-1 met de zege aan de haal ging.

v.v. GOES – ODIN ‘59

Als er één club in de Derde Divisie is die al alles of niets moet gaan spelen dan is het wel v.v. GOES. De club heeft een achterstand van vijf of meer punten op de concurrentie en ook verreweg het slechtste doelsaldo. Met andere woorden, GOES kan niet meer spelen voor een gelijkspelletje. Het programma tot einde seizoen na de thuiswedstrijd tegen ODIN ’59: Lisse uit, ACV thuis, DOVO uit en SteDoCo thuis. ACV en SteDoCo freewheelen naar het einde van het seizoen op de plaatsen 10 en 11, maar Lisse en DOVO hebben nog alle belangen bij zeges. En ook ODIN ’59 is nog maar drie punten boven een p.d. plaats te vinden. Met andere woorden, ook die gaan zaterdag aanstaande niets cadeau doen. Eerder dit seizoen won ODIN ’59 de spectaculaire heenwedstrijd met 4-3.

BVV Barendrecht – DOVO

Barendrecht mag dan weliswaar positie 7 op de ranglijst innemen, scheidend trainer Richard Elzinga is ambitieus genoeg om nog met zijn team naar plek 4 te willen stijgen. Het gaatje is daarvoor ook zeker klein genoeg. DOVO, dat zich met 29 punten in de directe gevarenzone bevindt, heeft echter een heel aardige reeks neergezet de laatste weken. Ook de Veenendaalers hebben dus reden om optimistisch aan de wedstrijd op sportpark de Bongerd te beginnen. Bovendien waren zij begin februari op de Panhuis ook met 2-0 de sterksten. Ook hier dus weer twee teams tegenover elkaar met totaal verschillende belangen.

DVS ’33 – Ter Leede

Ter Leede speelde zich al vrij vroeg in het seizoen vrijwel veilig, mede dankzij een uitstekende tweede periode. De club heeft nog wel een overwinning nodig om de gevarenzone op ruime afstand te houden. DVS ’33 speelde in de derde periode reeds 12 punten bij elkaar en een nieuwe zege brengt de formatie uit Ermelo in de subtop van die perioderanglijst. Wie weet kan het wat fletse seizoen zo alsnog een fraai einde krijgen bij de geel /zwarten. De heenwedstrijd op de Roodemolen werd gespeeld in de periode dat Ter Leede op haar best was. De Sassemers wonnen dan ook met 3-1.

VVSB – SteDoCo

De wedstrijd tussen de Noordwijkerhouters en Hoornaaren vangt aan om 18.00 uur. VVSB is er de laatste weken vaker in geslaagd om zich vanuit achterstand terug te vechten en staat mede daardoor nu net boven de gevarenzone. Dat wil nog lang niet zeggen dat paars/geel het lek boven heeft. Maar wel lijkt SteDoCo nu een ideale tegenstander. Deze club immers is nagenoeg veilig en dat zijn aan het einde van een seizoen doorgaans de teams waar je het beste tegen kunt spelen. De heenwedstrijd in Hoornaar eindigde eerder onbeslist, 2-2.

Excelsior ’31 – Sparta Nijkerk

Als er bij één van de kampioenskandidaten zichtbaar de klad in de resultaten is gekomen dan is het bij de Nijkerkers. De club speelde in het begin van het seizoen uitstekend en dat was terug te zien in de resultaten. Terecht won Sparta dan ook een periodetitel. Echter in de derde periode waarin nu 6 wedstrijdronden zijn gespeeld won Sparta slechts eenmaal en liep de achterstand op FC Lisse op de algemene rangschikking op tot zeven punten. Hoe lastig wellicht dan ook, de equipe van Eric Speelziek zal moeten gaan voor de zege. Het team van Jurjen Wouda is in principe overal voor uitgeschakeld en hoeft alleen nog voor de eer en premies te spelen. Mocht de club de punten bijvoorbeeld nog thuis kunnen houden dan is zelfs de derde plek op de ranglijst nog een optie.

Sportlust ’46 – FC Lisse

De klapper van komende zaterdag speelt zich af op sportpark Cromwijck in Woerden. De belangen zijn heel duidelijk. FC Lisse komt om haar vijf punten voorsprong op Sportlust ’46 uit te breiden dan wel consolideren en daarmee een voorschot op de titel te nemen, de thuisclub zal er onder leiding van Patrick Loenen alles aan doen om middels een zege de titelstrijd weer helemaal open te gooien. En dat zou dan meteen ook een puike prestatie van de Woerdenaren zijn. De heenwedstrijd in Lisse was een prooi voor de thuisclub, 3-1.

Van deze wedstrijd, die om 15.00  uur uur aanvangt, brengt Topamateurvoetbal.com een uitgebreide reportage.