Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | TWEEDE DIVISIE: Collectieve traumaverwerkingsronde (wie wordt Herbstmeister?)

Was het een goed idee om deze voorbeschouwing pas te schrijven na de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië? Eén ding is een feit: het is wel een stuk moeilijker om deze laatste speelronde van 2022 te imagineren. We kunnen in ieder geval wel met zijn allen samenkomen en aan collectieve traumaverwerking doen. Bovendien zijn er nog drie ploegen kansrijk voor de titel van Herbstmeister en staat er nog een Kelderkraker met enorme belangen op de rol.

Nummer twee HHC Hardenberg kan zich, in ieder geval voor één dag, Herbstmeister noemen. De ploeg van Pascal Diender moet dan zelf winnen in Noordwijk. De Sallanders zijn aan een prima serie bezig, maar lieten recentelijk wel twee punten achter in de Bollenstreek. Toen was FC Lisse de tegenstander. Om echt als nummer één de winterstop in te gaan is HHC Hardenberg wel afhankelijk van het resultaat in HET toetje van dit kalenderjaar.

Dat toetje wordt om 15.00 uur opgediend en betreft de wedstrijd tussen koploper AFC en nummer drie De Treffers. In het “heenduel” moesten de Amsterdammers het hoofd buigen voor de club uit Groesbeek. Het verlies tekende de wat stroeve start van AFC onder de nieuwe trainer, Benno Nihom, maar sinds begin oktober draait het als een zonnetje. Alleen OFC wist de afgelopen nog een verrassend puntje te pakken, voor de rest regen de Reds de zeges aan elkaar.

Ook De Treffers liet zich verrassen door de nummer laatst en staat, samen met HHC Hardenberg, één puntje achter koploper AFC. Lee-Roy Echteld heeft de Groesbekers, na een moeizaam afgelopen seizoen, heel snel op de rit gekregen, met een knappe derde plek op de ranglijst tot gevolg. Het sprookje kan echter nog mooier worden als De Treffers wint op sportpark Goed Genoeg en HHC een dag eerder averij oploopt in Noordwijk.

Nummer laatst OFC heeft, zoals hierboven al vermeld, de afgelopen twee “bonuspunten” weten te pakken tegen AFC en De Treffers en heeft, bij winst op directe concurrent IJsselmeervogels, de aansluiting met de promotie/degradatie-plekken weer volledig te pakken. De ploeg van Pieter Mulders pakte vijf punten uit de afgelopen drie duels, waarvan vier in eigen huis. En laat dat nu de plaats van handeling zijn tegen de Rooien. De ploeg van interim-trainer Weggemans pakte zijn laatste puntje in de derby tegen Spakenburg, de vier wedstrijden erna (waaronder het debuut van Weggemans uit bij Quick Boys) gingen verloren.

Al met al is het beste medicijn tegen het collectieve trauma van de kwartfinale van Oranje drie punten voor je favoriete amateurclub. Simpelweg omdat lokaal succes met je club veel meer waard is dan succes met het land. Maar mochten die drie punten ook nog uitblijven dan zit er niets anders op dan je bedenken dat je niet de enige bent die deze periode de donkere dagen voor Kerst noemt.

De wedstrijden:

Zaterdag 11 december

14.00

Jong Volendam – Katwijk
Scheveningen – Rijnsburgse Boys
FC Lisse – Jong Sparta

14.30

Excelsior Maassluis – Kozakken Boys
Noordwijk – HHC Hardenberg
OFC – IJsselmeervogels

15.00

Quick Boys – TEC
Spakenburg – Koninklijke HFC
AFC – De Treffers