REPORTAGE | Sparta Nijkerk vergist zich in veerkracht SteDoCo

Zware benen, dat waren in Nijkerk de sleutelwoorden voor de ontmoeting tussen Sparta Nijkerk en SteDoCo. Het slopende competitieprogramma met wedstrijden op zaterdag en dinsdag drukte het spelniveau tot een nog net niet bedenkelijk niveau. De inzet van beide ploegen was ruim voldoende, de uitvoering leed echter zichtbaar onder de in de benen geslagen vermoeidheid. Na lang op 0-0 aan te koersen, waanden de Nijkerkers zich met hun late voorsprong enkele minuten spekkoper, maar dat was buiten de alertheid van de bezoekers gerekend. Met de 1-2 einduitslag stond Sparta Nijkerk alsnog met lege handen. De voorsprong op FC Lisse is gereduceerd tot één punt.

SteDoCo-coach Frans Adelaar realiseerde zich op voorhand dat er slim met de aangetaste energievoorraad moest worden omgegaan. ,,Ik koos voor 5-3-2 omdat ik ervan uitging dat Sparta ook zo zou spelen. Dan heb je in ieder geval wat zekerheid. Doseren van de krachten was absoluut noodzakelijk, ook al omdat ik van mijn wissels wist dat zij slechts een deel van de wedstrijd aan zouden kunnen.”

Gek genoeg was het juist StedoCo dat met de enigszins zuinige strijdwijze in de eerste helft zich een handvol scoringsmogelijkheden verwierf. De Nijkerkse lijstaanvoerders slaagden er niet in om daar ook maar een enkele doelrijpe kans tegenover te zetten. De opbouw was daarvoor te stroperig en in de eindfase veel te vaak slordig. De spitsen Ricardo Fransberg en Gilbrano Plet werden nooit bereikt, en de aanvallend ingestelde Bryan Burghout en vooral Jesse Buitenhuis konden het verschil ook al niet maken. Gaandeweg het eerste bedrijf kropen de bezoekers uit hun schulp, een kentering die op slag van rust weer de kop werd ingedrukt door het geblesseerd uitvallen van aanvaller Olivier Pilon. In ongeveer dezelfde slotminuut raakte aan Sparta-zijde Janic Makizodila ook geblesseerd.

Nieuwe energie

Sterkhouder Makizodila bleek in de rust niet verder te kunnen, waarop Sparta-trainer meteen maar drie nieuwe spelers besloot in te brengen. ,,De ploeg kampte zichtbaar met zware benen, van frisheid en energie uitstralen waren ver weg. Ik wisselde daarom naast Janic ook Mike Ahrens en Jesse Buitenhuis, want die kwamen maar niet over het dode punt heen.”

Met Wesley de Laat, Rob Diderik en Donny van der Wal vers in de gelederen was er direct vanaf de hervatting wél sprake van energie. Al snel waren er kansen te noteren, en SteDoco kwam er nu niet zo gemakkelijk meer uit. De bevrijdende treffer bleef echter uit, zodat een doelpuntloos gelijkspel steeds waarschijnlijker werd als einduitslag.

Nadat het bericht doorkwam dat naaste concurrenten FC Lisse en Sportlust ’46 allebei slechts één punt hadden behaald, besloot Eric Speelziek alsnog voor de volle winst te gaan. ,,Of je nu één of twee punten voor ligt, dat maakt weinig uit. Een voorsprong van vier punten maakt daarentegen wel verschil.” Met nog twintig minuten te spelen maakte Jesse van Nieuwkerk als supersub oftewel breekijzer zijn entree. De extra spits zorgde direct voor nieuwe dynamiek, alleen al door zijn imponerende langte bij lange ballen. Ruim tien minuten voor tijd leidde een door Rob Diederik genomen vrije trap buiten de zestien tot een rebound waarbij de aanwezigheid van Van Nieuwkerk voor verwarring zorgde. Hierdoor was het voor Fransberg een koud kunstje om het laatste tikje te geven. De bezoekers protesteerde tevergeefs bij de assistent en scheidsrechter, de roep om buitenspel vond geen gehoor. Frans Adelaar was hierover na afloop nog ontstemd: ,,Zeker weten dat het buitenspel was.”

Wissels van SteDoCo buigen stand om

Sparta Nijkerk kon niet lang genieten van de voorsprong. Want de zucht van verlichting was nog maar nauwelijks vervlogen of SteDoCo trok de stand weer gelijk. Voorafgegaan door een standaardsituatie kreeg Joran Schröder de bal voor zijn voeten, waarna hij direct droog raak schoot. ,,Kwestie van even niet alert zijn,” analyseerde Speelziek naderhand. ,,Je kunt uitgespeeld worden, maar dat mag nooit gebeuren uit een stilstaand spelmoment.”

Om het nog erger te maken voor Sparta was het weer Schröder die bij een uitbraak de bal in de voeten schoof van de nog vrijer staande Giovanni Hiwat. Ook Hiwat deed waarvoor hij daar stond: doelman Wouter Beukers kreeg slechts het nakijken bij de tweede treffer van SteDoCo. In de resterende minuten sleurde de thuisploeg nog wat het kon, maar in de 1-2 eindstand kwam geen verandering meer. Adelaar wees na afloop terecht op de waarde van zijn wissels, want zowel Schröder als Hiwat waren pas diep in de tweede helft door hem in het veld gebracht.

Adelaar: ‘6 wedstrijden in 16 dagen, onverantwoord

Wat bij Frans Adelaar overheerste was zijn onvrede met het speelschema: ,,Onverantwoordelijk hoe de KNVB met de competitie omgaat. Wij spelen zes wedstrijden in zestien dagen, dat is niet te doen met mijn amateurspelers. Het gevolg is steeds weer blessures, ook vandaag weer aan de hamstring. Dit is vragen om grote problemen.”

Ook Eric Speelziek kwam met indrukwekkende cijfers, namelijk 7 wedstrijden in 21 dagen. De komende week heeft zijn selectie echter wel de relatieve luxe van geen doordeweekse wedstrijd. Relatief, want één wedstrijd per week is zeker in de beslissende competitiefase al een allesvergende opgave, per keer een finale op zich.

Sparta Nijkerk – SteDoCo 1-2 (0-0)

Doelpunten: 79. Ricardo Fransberg 1-0, 82. Joran Schröder 1-1, 86. Giovanni Hiwat 1-2

Scheidsrechter: J. Besselsen