REPORTAGE | VVSB ontmaskert Excelsior ’31 in krankzinnige slotfase

Degradatiekandidaat VVSB heeft dinsdag voor de tweede keer binnen enkele dagen de slotfase van een wedstrijd aangegrepen om een Houdini act op te voeren. Wisten de Noordwijkerhouters afgelopen zaterdag in de slotfase nog een 3-0 achterstand te herstellen bij DOVO, dinsdagavond boog het in de slotfase tegen Excelsior ’31 een 1-2 achterstand om in een 4-2 zege.

In feite was het een wedstrijd tussen twee clubs met totaal verschillende belangen. De gasten uit Rijssen konden deze inhaalwedstrijd aangrijpen om op 5 punten van koploper Sparta Nijkerk te komen terwijl VVSB er alles aan wil doen om uit de degradatiezone te vertrekken. En ook dat lukt niet echt met een gelijkspel. Er zat vooraf dus volop spanning op deze wedstrijd.

Excelsior-coach Jurjan Wouda stelde in deze enorm drukke periode met zijn team drie andere spelers op dan drie dagen eerder bij FC Lisse. Hij koos nu voor Sander Thomas, Michel Gerritsen Mulkes en Lars Nijeboer in zijn basis. Bij de thuisclub bleven onder meer Peet v.d. Slot, Danny Bakker en Jayson Halman achter de hand. Uiteraard maatregelen die een gevolg zijn van de zware druk die op de selecties ligt vanwege de vele inhaalduels.

Dat Excelsior ’31 niet voor een remise naar de Boekhorst was gekomen werd al snel duidelijk. De club zette het eerste kwart van de wedstrijd volledig naar haar hand en had in deze periode ook een voorsprong moeten nemen. Al na 2 minuten verscheen Givan Werkhoven vrij voor Ruben Valk, maar hij was de eerste van veel ploeggenoten in de beginfase die hun vizier slecht hadden afgesteld. Al snel volgden namelijk Penterman, Veltkamp en weer Werkhoven in scoringspositie, maar allen faalden in de afwerking. In die zelfde periode kwam VVSB niet eens in de buurt van het Excelsior doel. Spits Matthieu van den Assem viel dat overigens niet te verwijten. Hij werd flink op de enkel geraakt door een tegenstander en was na amper vijf minuten voetbal al klaar. Hij zal vermoedelijk weken zijn uitgeschakeld.

Het tweede deel van de eerste helft kantelde de wedstrijd enigszins. Excelsior ’31 kon in deze periode niet meer tot veel gevaar stichten komen, terwijl Youssef Blel voor een eerste keer onrust in de Excelsior defensie wist te veroorzaken. Hij brak aan de linkerkant door maar na de voorzet bleek er niemand aanwezig om de 1-0 te scoren. Dat was kort voor rust wel het geval toen Richelo Fecunda op volle snelheid het 5 meter gebied in denderde om de voorzet af te maken: 1-0.

Wat voor de rust maar niet wilde lukken bij de gasten lukte na rust binnen 3 minuten. Bij VVSB ging achterin het nodige fout en deze keer was Hielke Penterman ter plaatse om de bal hoog in de touwen te jagen: 1-1. Precies op het uur leek Excelsior de zaken helemaal onder controle te krijgen. Jasper Veltkamp stond aan het einde van een vlot lopende aanval over de linkerkant: 1-2.

Bij VVSB reageerde men als door een adder gebeten. Danny Bakker werd ingebracht voor het laatste halve uur. Excelsior controleerde, VVSB deed vruchteloze pogingen bij doelman van Zaltbommel van Excelsior ’31 te komen. Tot het laatste kwartier zich aandiende en VVSB drie man tegelijk wisselde. Peet v.d. Slot, Guus Verver en Enzo Huntink stonden nog niet koud in het veld voor het slotoffensief of Jayson Halman werd vanaf links weggestoken. De tegen kramp vechtende vleugelflitser werd niet meer bijgehaald door een verdediger en liet van Zaltbommel kansloos in de verre hoek. Nog en kwartier en gaan en twee coaches die beseffen dat 2-2 ze niet echt verder gaat helpen.

Jayson Halman trachtte de driepunter binnen te halen middels een strafschop, echter scheidsrechter Roeleveld werkte daar niet aan mee. En dus belandde de wedstrijd in de dying seconds met een 2-2 stand. En bleek VVSB de langste adem te bezitten. Eerst maakte Guus Verver een aanval over rechts knap af (3-2) en enkele minuten later vond Youssef Blel de benedenhoek achter Van Zaltbommel voor de 4-2.

Excelsior ’31 mocht zichzelf verwijten dat het wel al te gemakkelijk alle kansen en kansjes op een treffer in de aanvangsfase liet liggen. En ook dat het na alsnog op voorsprong te zijn gekomen de wedstrijd niet af heeft gemaakt. Niet alleen door kansen op 3-1 te laten liggen, maar ook door VVSB drie treffers in de slotfase toe te staan.

Met nog tien wedstrijden te gaan loopt Excelsior ’31 acht punten achter op koploper Sparta Nijkerk. In Rijssen hoeft daarom voorlopig even niet aan een titel te worden gedacht en wordt zelfs een periodetitel al een lastige zaak. VVSB is natuurlijk blij met de drie punten, maar paars / geel uit Noordwijkerhout heeft nog wel een aantal driepunters nodig om degradatie te voorkomen. Dat dat ook kan bewezen de Bollenstreekbewoners dinsdagavond.